VLN

Volop Belgen en Nederlanders in ADAC Zurich 24h-Rennen Nürburgring van 25 t/m 28 mei

170523 24h Nurburgring sfeer
De unieke sfeer op misschien wel het mooiste circuit ter wereld

De eerste tienduizenden bezoekers zijn al gearriveerd en hebben hun campers, caravans, tenten, koelkasten en barbecues geïnstalleerd: komend weekeinde, van donderdag 25 tot en met zondag 28 mei, is de Nürburgring-Nordschleife het decor voor de grootste autorace ter wereld: de 45e editie van het ADAC Zurich 24h-Rennen Nürburgring. Anders dan vorig jaar, toen de deelnemers geteisterd werden door hagel en de wedstrijd vanwege het extreme weer enkele uren moest worden onderbroken, belooft het nu prachtig en zelfs zomers weer te worden tijdens het vierdaagse evenement, al weet je het met het weer in de Eifel natuurlijk nooit helemaal zeker. Hoe dan ook, de verwachtingen zijn hooggespannen, en dat geldt zeker voor de Belgische en Nederlandse deelnemers, die zoals altijd weer talrijk vertegenwoordigd zijn. Velen van hen komen met fabrieks- of fabrieksondersteunde teams van Audi, Bentley, BMW, Mercedes-AMG en Porsche in actie in de GT3-klasse, maar ook in de diverse Cup-klassen en toerwagencategorieën zijn Belgen en Nederlanders actief. Ook in het FIA WTCC, dat op zaterdag twee races in het voorprogramma afwerkt, hopen de Nederlandse rijders Nicky Catsburg en Tom Coronel op succes. Meer informatie, ook over het bestellen van kaarten, is te vinden via: www.24h-rennen.de

Tekst: aangeleverd bericht
Foto's: PR

170523 24h Nurburgring Haribo Mercedes
Renger van der Zande komt in actie met de Haribo-Mercedes


Mercedes-AMG behaalde vorig jaar in de 24-uursrace op de Nürburgring een historisch succes door de eerste vier plaatsen in de eindrangschikking voor zich op te eisen. De Nederlander Renger van der Zande greep destijds als tweede net naast de overwinning, maar is erop gebrand om ook dit jaar weer goed voor de dag te komen. Hij start met een Mercedes-AMG GT3 van het Haribo Racing Team Mercedes-AMG, die hij deelt met drie Nordschleife-specialisten, onder wie Uwe Alzen. "Voor mij is het een van de hoogtepunten van het jaar. We hebben een enorm sterk team, waarmee we goed voor de dag moeten kunnen komen. Ik kijk er enorm naar uit", zegt Van der Zande.

170523 24h Nurburgring Rowe BMW
Wint Rowe Racing na Spa nu ook de race op de Nürburgring?

Het Duitse team Rowe Racing won vorig jaar met de BMW M6 GT3 die andere prestigieuze 24-uursrace in het Belgische Spa-Francorchamps. Daar was de Belg Maxime Martin destijds een van de coureurs in het winnend team. Natuurlijk heeft hij ook voor de race op de Nürburgring grote ambities: "We waren al vaak dichtbij de 20e overwinning voor BMW. Het zou mooi zijn als het dit jaar lukt. Het wordt met zoveel auto's en vanwege het extreem lange en veeleisende circuits een grote uitdaging. Zwaar, maar iets waar ik me erg op verheug. Natuurlijk hoop ik ook weer op veel fans vanuit België", aldus Martin.

170523 24h Nurburgring Falken Porsche
De Falken-Porsche met ondermeer Laurens Vanthoor

Laurens Vanthoor, die de klassieker op de Nürburgring in 2015 op zijn naam schreef, start dit jaar voor het eerst voor Porsche tijdens de 24-uursrace. "Voor ons als rijders is het zelfs nog zwaarder dan Le Mans", vindt de Belg. "Mijn overwinning in 2015 was een van de grootste successen uit mijn loopbaan, en dat succes zou ik nu met een Porsche graag willen herhalen. Onze kansen lijken niet slecht, we waren bij de voorbereidende races telkens snel. Falken lijkt een zeer goede band voor deze baan te hebben."

170523 24h WTCC Catsburg
Nicky Catsburg, onlangs met Volvo voor het eerst op het WTCC-podium, met een dubbel programma

De Nederlander Nicky Catsburg heeft een dubbel programma, want naast zijn deelname aan de 24-uursrace met BMW start hij voor Volvo in het WTCC. "Hoe meer ronden ik kan rijden, hoe beter het is", verklaart Catsburg. "Op de Hungaroring heb ik mijn eerste WTCC-podiumplaats met Volvo behaald, dus daar hoop ik op de Nürburgring een vervolg aan te geven. In de 24-uursrace kom ik voor Rowe Racing in actie, met een sterke combinatie. Samen met de 'Finse Belg' Markus Palttala heb ik al een keer de 24 Uur van Spa gewonnen, het zou mooi zijn als we nu ook op de Nürburgring succes zouden kunnen hebben."

Niet alleen in de GT3-klassen, maar ook in de diverse Cup-klassen en toerwagencategorieën komen Belgen en Nederlanders aan de start, zoals meervoudig klassewinnaar Carlo van Dam, die voor Subaru in de SP3T-klasse rijdt, en het daar ondermeer met Vincent Radermecker en Pieter Schothorst in de Hyundai i30N te maken krijgt. Het Belgische team Pit Lane-AMC St. Vith won vorig jaar zijn klasse en is dit jaar opnieuw met een Toyota GT86 van de partij.

Belgische deelnemers
Nr. Team: Naam: Auto:
10 Audi Sport Team WRT Frédéric Vervisch Audi R8 LMS
36 Bentley Team Abt Maxime Soulet Bentley Continental GT3
37 Bentley Team Abt Nico Verdonck Bentley Continental GT3
44 Falken Motorsports Laurens Vanthoor Porsche 911 GT3 R
51 Team Schirmer Stef Vancampenhoudt BMW M4
75 Prosport Performance Alessio Picariello Porsche Cayman
92 Hyundai N Vincent Radermecker Hyundai i30 N
95 Hyundai N Bruno Beulen Hyundai i30 N
98 Rowe Racing Marcus Palttala BMW M6 GT3
99 Rowe Racing Maxime Martin BMW M6 GT3
130 Pit Lane – AMC St. Vith Philippe Broodcooren Toyota GT86
130 Pit Lane - AMC St. Vith Jacques Derenne Toyota GT86
151 Pixum Team Adrenalin M'sport Frédéric Ledoux Porsche Cayman

Nederlandse deelnemers
Nr. Team: Naam: Auto:
1 Mercedes-AMG Black Falcon Yelmer Buurman Mercedes-AMG GT3
8 Haribo Racing Team M.-AMG Renger van der Zande Mercedes-AMG GT3
9 Audi Sport Team WRT Robin Frijns Audi R8 LMS
18 Audi Sport Team Phoenix Patrick Huisman Audi R8 LMS GT4
33 Falken Motorsports Stef Dusseldorp BMW M6 GT3
48 Mann Filter Team HTP M'sport Indy Dontje Mercedes-AMG GT3
62 Gigaspeed Team Getspeed P. Duncan Huisman Porsche 911 GT3 Cup
81 Hofor Racing Cor Euser BMW M3 CSL
90 Subaru Tecnica International Carlo van Dam Subaru WRS STi
92 Hyundai N Pieter Schothorst Hyundai i30 N
98 Rowe Racing Nicky Catsburg BMW M6 GT3
159 MSC Adenau e.V. im ADAC Marco van Ramshorst BMW 325i E90
237 Walkenhorst Motorsport Kasper H. Jensen BMW M235i Racing
242 Pixum Team Adrenalin M'sport Einar Thorsen BMW M235i Racing
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet