TCR International

Mooie score voor Stan van Oord in TCR Audi tijdens Verstappen fandagen op Zandvoort

svo jmv 3

Waar Stan van Oord tijdens zijn debuut in de TCR Benelux op Spa-Francorchamps negen punten bij elkaar reed, scoorden hij en zijn teamgenoot Mika Morien voor tienduizenden enthousiaste racefans tijdens de Jumbo Familiedagen driven bij Max Verstappen op Circuit Zandvoort maar liefst 43 punten. En dat terwijl de competitie dit tweede evenement juist enorm sterk was, want naast Tom Coronel deden ook toerwagenspecialisten als Jaap van Lagen en Pepe Oriola mee.

Tekst: Aangeleverd bericht
Fotografie: PR

svo jmv 1


De moeilijkheden die de Audi RS3 LMS tijdens de races op Spa-Francorchamps had bij de start waren op Zandvoort met een software update verholpen, een hele geruststelling vond Van Oord: "De Audi is een zware auto en moet het hebben van zijn stabiliteit en rechte lijn snelheid. We verloren op Spa teveel bij de start en moesten daarna weer terugvechten, dus het is fijn dat deze problemen de wereld uit zijn."

svo jmv 2

Dit keer ging Mika Morien, de teamgenoot van Van Oord, van start in de Long race op zaterdag. De jonge coureurs hadden zich voor deze race met hun gecombineerde tijden uit de kwalificatie keurig als zesde gekwalificeerd. Morien bracht de Audi op een mooie vierde positie binnen en zo begon Van Oord zijn stint op een kansrijke positie. Omdat zij in de Audi nog steeds nauwelijks hebben kunnen testen was het ook dit weekend lastig om de auto goed af te stellen. Tijdens de Long race had de Audi veel last van onderstuur, waardoor er teveel druk op de banden kwam te staan. Van Oord kreeg twaalf minuten voor het einde van de race een lekke band en moest de pits in voor nieuw rubber. Hij kwam als achtste de baan weer op, maar wist in de slotronden nog op te klimmen naar de zesde plaats en dat leverde een goede puntenscore op.

svo jmv 4

Net als op Spa reed Van Oord op zondag de twee eerste sprintraces. De startpositie van de eerste sprintrace wordt bepaald door de snelste raceronde uit de Long race. Van Oord begon deze race als zesde. Zijn start verliep goed, maar ook deze race had de Audi RS3 teveel onderstuur en omdat tegen het einde van de race het canvas er doorheen kwam moest Van Oord de laatste ronden voorzichtig uitrijden. Dat lukte, hij wist de Audi als zevende binnen te brengen.

svo jmv 5

In de tweede sprintrace had Van Oord een mindere start, hij viel terug naar de tiende positie en moest de twintig minuten durende race vechten voor wat hij waard is. Hij wist zich weer naar voren te knokken, maar toen hij Simon Reicher buitenom passeerde voor de zevende positie werd hij geraakt op zijn achterwiel. Bij het uitkomen van de Arie Luyendijk bocht kon Van Oord daardoor niet voldoende snelheid meenemen en op de finish werd hij nog ingehaald, hij werd op 0,015 van een seconde achtste.

svo jmv 6

Met de ervaring van Van Oord kon het team de Audi wel beter afstellen, wat Mika Morien later op de dag een uitstekende auto gaf.

De volgende races van de TCR Benelux vinden plaats op het circuit van Terlamen, beter bekend als Zolder. Daar zal Stan van Oord weer alles in het werk stellen om een goed resultaat te behalen.


Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet