TCR International

Topprestatie Mika Morien met derde plaats in TCR Benelux tijdens Max Verstappen-feest op Zandvoort

morien jmv 5

Mika Morien heeft tijdens de drukbezochte Jumbo Familiedagen driven by Max Verstappen op Circuit Zandvoort een mooie demonstratie van zijn talent gegeven. In een rechtstreeks duel met Tom Coronel passeerde hij de ervaren toerwagen-coureur in de laatste TCR Benelux sprintrace en pakte daarmee de derde positie. 'Geweldig om voor volle tribunes zo'n gevecht met Tom uit te kunnen vechten en naar het podium te racen', lachte de jonge KNAF Talent First-rijder tevreden. 'Mijn doelstelling voor dit seizoen was het behalen van podiumplaatsen. Fantastisch dat dit nu tijdens dit prachtige evenement met Max Verstappen al is gelukt.'

Tekst: Aangeleverd bericht
Fotografie: PR

De Jumbo Familiedagen driven by Max Verstappen trokken net als vorig jaar veel racefans naar Zandvoort. In totaal kwamen er dit jaar ruim 110.000 bezoekers naar het evenement en naast enkele demo's van de populaire Nederlandse Formule 1-coureur kon het publiek ook genieten van de spannende races in de TCR Benelux.

morien jmv 2

Elk TCR Benelux-evenement bestaat uit een kwalificatie en vijf races. Tijdens de zogenaamde Long race van een uur met pitstop op zaterdag rijden Morien en zijn teamgenoot Stan van Oord elk een stint van ongeveer een half uur, op zondag rijdt ieder twee races van elk twintig minuten. Tijdens de kwalificatie voor de Long race leverden de gecombineerde rondetijden van Morien en zijn teamgenoot Stan van Oord hen een keurige zesde startpositie op.

Morien had gelukkig minder last van zijn gebroken vinger dan tijdens zijn debuutraces op Spa en nam de start van de Long Race op zaterdag voor zijn rekening. Dat ging uitstekend en hij kon zijn zesde positie zelfs verbeteren naar een vierde plaats, ondanks dat de Audi RS3 LMS veel last had van onderstuur. Dat merkte na de rijderswissel ook zijn teamgenoot Van Oord, die na een lekke band terugviel en als zesde over de finish kwam. "Natuurlijk wil je graag verder naar voren, maar in een veld met toppers als Tom Coronel, Jaap van Lagen en Pepe Oriola is zesde zeker niet slecht", was Morien realistisch.

morien jmv 3

Op zondag reed de KTF-coureur de twee laatste sprintraces en hij had duidelijk het beste in zichzelf tot het laatst bewaard. Gestart vanaf de zevende positie maakte Morien in de eerste ronde al twee posities goed. Gevaar dreigde echter van achteren, want de ervaren TCR International-rijder Pepe Oriola opende de jacht op de Audi van Morien. Waar iedereen verwachte dat de Spanjaard weinig moeite zou hebben met de Fries pakte dat anders uit. Morien vergrootte zijn voorsprong naar bijna drie seconden en bracht de Audi binnen op een keurige vijfde positie.

morien jmv 4

In de laatste TCR-sprintrace van de dag mocht Morien zo vanaf de vijfde startplek beginnen. Met Jaap van Lagen en Tom Coronel voor zich en Pepe Oriola direct in zijn nek wist Morien dat het een zwaar gevecht zou gaan worden. Zijn start was prima en al snel reed de Bas Koeten Audi op de vierde positie. Hij wist Oriola achter zich te houden en reed het gat naar Coronel op de derde positie dicht. In de achtste ronde passeerde Morien Coronel, die worstelde met zijn banden, bij het uitkomen van de Arie Luyendijk bocht en daarmee reed hij op de derde positie.

morien jmv 1

Coronel vloog door een lekke band uit de bocht en dat zorgde voor een ravage op de baan, met een lange safetycarperiode als gevolg. De race werd ook achter de safetycar gefinisht en daarmee was de eerste podiumplek in de TCR Benelux voor Morien een feit.

morien jmv 6

"Ik ben heel tevreden met dit resultaat. Waar we zaterdag nog problemen hadden met de afstelling van de Audi werd de auto in de sprintraces steeds beter. Ik wil mijn team Bas Koeten Racing, mijn coach Niels Langeveld en Herman de Jager bedanken voor hun support, dit is een echte teamprestatie", is Mika Morien terecht blij met zijn mooie trofee.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet