Liveblogs

Liveblog 76ième Grand Prix de Pau

170520 Pau Liveblog opening
Een decennialange traditie: racen in de straten van Pau

Een van de vele autosportevenementen dit weekeinde vindt plaats in het Zuid-Franse Pau, waar AUTOSPORT.NL zoals gebruikelijk aanwezig zijn bij de 76e editie van de Grand Prix de Pau. De Formule 3-races, met de derde als de officiële 'Grand Prix', als traditioneel hoogtepunt, maar daarnaast tal van andere klassen die ook vanuit Nederlands oogpunt interessant zijn. In de GT4 Southern Cup rijden de Ekris-BMW met Ricardo van der Ende en Max Koebolt en de Las Moras-McLaren met Duncan Huisman en Luc Braams. In de Eurocup Formule Renault 2.0 starten Red Bull-juniorrijders Richard Verschoor en Jarno Opmeer, alsmede de Amerikaan met Nederlandse wortels Neil Verhagen bij MP Motorsport en Sebastiaan en Michael Bleekemolen plus René Steenmetz komen in actie in de Franse Renault Clio Cup. Voorzover het met de sterk wisselende beschikbaarheid van het internet hier mogelijk is, zullen we u dit vandaag en morgen op de hoogte houden via ons live-blog. Updates verschijnen, met tijdsaanduiding, telkens bovenaan. Vragen en opmerkingen zijn als altijd welkom via de commentaarfunctie.

Tekst: René de Boer (vanuit Pau, Twitter: @renedeboer)
Foto's: Rebocar, PR

19.15 uur: Daarmee sluiten we ook de berichtgeving vanuit Pau in de vorm van ons liveblog af. Het was me een spektakel, als altijd, en de werkomstandigheden zijn verre van optimaal, maar Pau blijft gewoon een feest!

170521 Pau Liveblog Sebastiaan

18.50 uur:
En het weekeinde in Pau eindigt met een Nederlandse overwinning, want in de Franse Renault Clio Cup kwam Sebastiaan Bleekemolen als eerste over de eindstreep. Aanvankelijk reed hij achter pole-sitter Marc Guillot op de tweede plaats, maar toen de Fransman halverwege de wedstrijd een fout maakte, konden zowel Bleekemolen als Benoît Castagné er voorbij. Zo bleef uiteindelijk ook de volgorde tot aan de finish, met Bleekemolen als winnaar, Castagné als tweede en Guillot als derde. Michael Bleekemolen werd als elfde geklasseerd, René Steenmetz kreeg om wat onduidelijke redenen een zwarte vlag.

18.00 uur: Alex Peroni won vanaf pole de tweede en afsluitende Formule Renault-race in Pau. In een spannende strijd wist hij de hevig aandringende Sacha Fenestraz voor te blijven. De derde plaats was voor Robert Shwartzman. Richard Versteeg eindigde als beste Nederlander op de achtste plaats, een plek voor zijn MP-teamgenoot Neil Verhagen. Jarno Opmeer was minder fortuinlijk: hij werd in de rondte getikt door de Mexicaan Guzman. Het volledige verslag is hier te vinden.

170521 Pau Liveblog Guenther

17.45 uur: Na Hermann Lang in 1939, Jörg Müller in 1996 en Marco Wittmann in 2011 is Maximilian Günther de vierde Duitse winnaar van de Grand Prix de Pau. De Brit Lando Norris startte vanaf de pole-position, kwam eindelijk eens fatsoenlijk weg en leidde lange tijd, maar crashte in de 18e ronde bij Foch in de vangrails vanwege een gebroken wielophanging. Daarmee was voor Günther de weg vrij om voor de tweede keer vandaag de racezege in het FIA EK F3 naar huis te rijden. Dit was echter de meest prestigieuze zege, omdat de derde F3-race in Pau het traditionele 'Grand Prix'-predikaat heeft. Achter de Duitse Prema-rijder eindigde zijn Britse teamgenoot Callum Ilott als tweede, de Est Ralf Aron behaalde voor Hitech GP als derde zijn eerste podiumplaats van het seizoen.

DSCF8437 1

17.40 uur: Ruim 18 uur na de eerste race van de GT4 European Series Southern Cup heeft SRO de gewijzigde uitslag vrijgegeven. Het meest opvallende nieuws is dat de Ekris M4 GT4 van Ricardo van der Ende en Max Koebolt uit de uitslag is geschrapt. Ekris Motorsport heeft protest aangetekend tegen de uitsluiting, waardoor de definitieve winnaar dit weekeinde niet bekend zal zijn. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

170521 Pau Liveblog Peugeot-race

15.45 uur: Julien Briche is de winnaar van de tweede Peugeot 308 Racing Cup-wedstrijd in Pau. Weliswaar kwam Xavier Fouineau als eerste over de eindstreep, maar die had een drive-through gekregen vanwege een valse start en vervolgens een zwarte vlag omdat hij niet binnen de voorgeschreven drie ronden binnenkwam, dus werd hij uit de uitslag gehaald. Achter Briche eindigde Teddy Clairet op de tweede plaats, Cup-specialist Nicolas Milan werd derde.

170521 Pau Liveblog Ekris

14.15 uur: En weer Nederands succes in Pau: na de overwinning van gisteren hebben Ricardo van der Ende en Max Koebolt met de Ekris M4 GT4 ook de tweede race van het FFSA GT/GT4 European Cup op hun naam geschreven. Anders dan gisteren, toen het Nederlandse duo de pole-position vertaalde naar de overwinning, klommen Van der Ende en Koebolt ditmaal op van de zevende plaats op de grid. Achter onze twee landgenoten werden Giles Vanellet en Mike Parisy namens CD Sport tweede, het Saintéloc-duo Simonet/Dumez eindigde op de derde plaats, beide met een Porsche Cayman. Het volledige verhaal van de race is hier te vinden.

12.30 uur: Arthur Rougier heeft de derde wedstrijd van de Franse Formule 4 gewonnen. Hij bleef Hugo Chevalier en Stuart White voor. Laatstgenoemde was daarmee de best geklasseerde junior in het veld, voor de beide Belgen Ugo de Wilde en Amaury Cordeel.

170521 Pau Liveblog F3
Formule 3-auto's voorafgaand aan de race in het Parc Tissié

11.30 uur: Starten blijft een lastig fenomeen voor Carlin-rijder Lando Norris, die vanaf de pole-position voor de tweede Formule 3-race vertrok. Zo verloor de Britse rookie op de eerste meters de leiding aan Prema-coureur Maximilian Günther. In de eerste paar ronden zorgden de twee voor een spectaculair duel, maar Günther profiteerde van zijn ervaring in zijn derde Formule 3-jaar en reed zo zijn eerste overwinning van het seizoen naar huis. Norris eindigde als tweede en nam de leiding in de tussenstand van het kampioenschap over van Joel Eriksson, die in het laatste kwart van de race bij Foch vanaf de vierde plaats in de vangrails crashte en daarmee puntloos bleef. Achter de Brit Callum Ilott eindigde Harri Newey als beste Van Amersfoort-rijder op de vierde plaats.

10.30 uur:
Sebastiaan Bleekemolen is met de tweede startplaats de beste Nederlander op de grid voor de tweede Clio-race van dit weekeinde. In de tweede kwalificatie kwam hij 0,107 seconde tekort op de Fransman Marc Guillot, die de pole voor zich opeiste. Nicolas Milan, de winnaar van de race van gisteren, kwalificeerde zich als 13e. Michael Bleekemolen en René Steenmetz starten respectievelijk vanaf de plaatsen 15 en 16.

170521 Liveblog Pau Sacha
Sacha Fenestraz, snelste in de groep B-kwalificatie van de Formule Renault, vertelt zijn verhaal

10.00 uur: Fortec-rijder Alex Peroni was het snelst over de beide groepen in de kwalificatie van de Eurocup Formule Renault 2.0. In zijn groep A kwam hij tot een tijd van 1:12,842 minuten en veroverde daarmee de pole-position. Daarachter volgde met Robert Shwartzman de winnaar van de race van gisteren. MP-rijder Neil Verhagen werd zesde in zijn groep. Snelste in de andere groep was lokale held Sacha Fenestraz, maar omdat zijn tijd van 1:12,901 minuten langzamer was dan die van Peroni, start de Fransman met Argentijnse link als tweede. Achter hem volgden Will Palmer en Max Defourny. De beide MP-coureurs Richard Verschoor en Jarno Opmeer eindigden respectievelijk als vierde en zesde.

170521 Liveblog Pau Verschoor
De beide MP-Red Bull-rijders Neil Verhagen (op de rug gezien) en Richard Verschoor duwen Verschoors auto de tent in

9.45 uur: Laurent Dziadus heeft de vierde en laatste race van de Twin Cup op zijn naam geschreven, voor Damien Boiziot en Wilfred Cazot. In de Peugeot 308 Racing Cup behaalde Jimmy Clairet de pole-position voor de tweede race, voor Julien Briche en Xavier Fouineau.

IMG 5229
 
zondag 8.55 uur: Goedemorgen vanuit een zonnig Pau, waar de actie vanmorgen alweer in alle vroegte begonnen is met de vierde en laatste race van de Twin Cup. Inmiddels is de kwalificatie van de Eurocup Formule Renault 2.0 aan de gang. De weersverwachting voor vandaag is uitstekend, met zon en een middagtemperatuur van rond de 25 graden.

23.55 uur: En hiermee sluiten we onze berichtgeving voor vandaag vanuit Pau af. Morgen begint het programma alweer vroeg met de vierde race van de Twin Cup om 7.42 uur, gevolgd door kwalificaties van de Peugeots, de Eurocup Formule Renault 2.0 en de Clio's. Dan zijn er van 10.40 tot 18.40 uur twee Formule 3-race en elk één wedstrijd voor de Formule 4, GT4, Peugeot 308 Racing Cup, Eurocup Formule Renault 2.0 en Clio Cup. Vanuit Pau een goede nacht!

170520 Pau Liveblog Clio
Volle tribune bij 'Foch' voor de Clio-race.

23.50 uur: Na het Nederlandse succes in de GT4-Cup was er bijna nog een Nederlandse overwinning bij de Clio's, want pole-sitter Sebastiaan Bleekemolen voerde lange tijd het veld aan. Uiteindelijk moest hij in de race, die na een aanrijding van meerdere auto's, die onder het viaduct bij Oscar de baan blokkeerden, voor een half uur werd onderbroken, zijn meerdere erkennen in de Franse Renault-routinier Nicolas Milan. Bleekemolen kwam als tweede over de eindstreep. Michael Bleekemolen werd als tiende geklasseerd. René Steenmetz zat in de kettingbotsing en ontbrak na de herstart.

170520 Pau Liveblog Nocturne

22.30 uur: De zogeheten 'Nocturne', de drie voor het publiek gratis toegankelijke wedstrijden op zaterdagavond, vormt een van de hoogtepunten van de Grand Prix de Pau. Na de Twin-Cup-wedstrijd volgde de GT4-race, waarvan het verslag elders op deze site te vinden is. Duizenden toeschouwers op de tribunes, in de parken en langs de Boulevard des Pyrenées genoten van het spektakel, dat resulteerde in een fraai Nederlands succes voor Ekris Motorsport en coureurs Max Koebolt en Ricardo van der Ende, die de verzamelde Franse concurrentie het nakijjken gaven.

19.30 uur: De lokale held Gaëtan Paletou won de eerste Peugeot 308 Racing Cup-wedstrijd in Pau, die na een aanrijding tussen twee auto's in de startronde voor de helft achter de safety-car werd verreden. Teddy Clairet eindigde als tweede, David Pouget completeerde het podium.

18.45 uur: Met Robert Shwarzman als winnaar en Max Defourny als tweede vierde het R-Ace-team een dubbel succes in de eerste van de beide Eurocup Formule Renault 2.0-races in Pau. Gabriel Aubry completeerde het podium. Jarno Opmeer werd elfde, twee plaatsen voor zijn MP Motorsport-teamgenoot Richard Verschoor. De derde MP-rijder, Neil Verhagen, was al uit de race voordat die goed en wel begonnen was: met een technisch defect moest zijn auto uit de startopstelling worden geduwd.

17.45 uur: Thomas Drouet won de tweede Formule 4-race in Pau, voor Jean-Baptiste Mela en Javier Gonzalez.

170520 Pau Liveblog Norris

17.00 uur: Met de nodige vertraging, zonder dat echt duidelijk werd waarom, begon de kwalificatie voor de tweede en derde race van het FIA EK Formule 3, opnieuw in twee groepen. Lando Norris eindigde bovenaan in zijn groep, die ook de snelste van de beide groepen was, en stond ook nog eens eerste in het klassement van de op één na snelste rondetijden, zodat hij voor beide races morgen vanaf de pole-position mag starten. Snelste in de langzamere groep was Maximilian Günther, die voor beide races tweede op de grid is. Daarachter volgen Callum Ilott en kampioenschapsleider Joel Eriksson. Van Amersfoort-rijders Harri Newey start als vijfde voor de tweede race, teamgenoot Joey Mawson kwalificeerde zich als zesde voor de derde race, die de eigenlijke status van 'Grand Prix de Pau' draagt.

170520 Pau Liveblog Twingo

15.45 uur: De tweede race van de Twin Cup leverde weer aardig wat spektakel op, waarbij het nodige contact niet werd geschuwd, wat met 41 auto's op de baan natuurlijk ook niet echt verwonderlijk is. Laurent Dziadus kwam als winnaar uit de bus, voor Thierry Martinez en Damien Boiziol. Grappig: Raoul Fenestraz reed ook mee, de vader van Formule Renault-talent Sacha en de schoonvader van drievoudig WTCC-kampioen José María López. Met zijn roze gekleurde (foto) Fenestraz sr. zich keurig staande in het middenveld, vrijwel op hetzelfde moment waarop zijn schoonzoon in Parijs zijn eerste Formule-E-podiumplaats behaalde.

14.45 uur: Gaëtan Paletou was met een tijd van 1:22,982 minuten het snelst in de kwalificatietraining van de Peugeot 308 Racing Cup. Daarachter in het 15 auto's tellende veld eindigde Xavier Fouineau, Teddy Clairet uit de bekende Franse merkencupfamilie kwalificeerde zich als derde.

14.00 uur: Soheil Ayari was met zijn Ginetta het snelst in de kwalificatie voor de tweede rijders in de GT4 Cup. Met een tijd van 1:21,769 minuten eindigde hij 0,150 seconden voor zijn merkgenoot Gael Castell, die op zijn beurt 0,015 seconden voorsprong had op Jim Pla in de snelste Porsche Cayman. Ricardo van der Ende kwalificeerde de Ekris-M4 GT4 als zevende.

170520 Pau Liveblog Koebolt
Max Koebolt en zijn rijderscoach Frans Vörös hadden alle reden tot tevredenheid

13.30 uur: De snelste trainingstijd van Sebastiaan Bleekemolen is niet het enige Nederlandse succes in Pau. In de kwalificatie voor de eerste rijders in de GT4 Cup eindigde Max Koebolt in de Ekris M4 GT4 bovenaan. Koebolt, die voor het eerst in Pau in actie komt, kwam tot een tijd van 1:22.702 minuten en bleef daarmee de Fransman Robert Consani in de SpeedCar-Ginetta met het minieme verschil van 0,005 seconden voor. Consani zag zijn snelste tijd geschrapt worden vanwege het veroorzaken van een rode vlag. Op de derde plaats eindigde routinier Alain Ferté met een ART Porsche Cayman.

170520 Pau Liveblog McLaren
Hier was hij nog heel, de Las Moras-McLaren, die verder dit weekeinde niet meer in actie komt

Luc Braams reed de kwalificatie met de Las Moras-McLaren, maar raakte in de chicane de vangrail, die in Pau natuurlijk ook wel heel dichtbij staan. "De schade valt op zich wel mee, maar een koeler aan de linker voorkant hebben we niet in reserve, en McLaren heeft die hier ook niet beschikbaar, dus daarmee is het weekeinde voor ons over", aldus Braams.


170520 Pau Liveblog Bleekemolen
Ontspannen voor de kwalificatie: Sebastiaan (l.) en Michael Bleekemolen in Pau

13.00 uur: Sebastiaan Bleekemolen, die samen met vader Michael en teamgenoot René Steenmetz dit weekeinde als gastrijder deelneemt aan de Franse Renault Clio Cup in Pau, gaf in de kwalificatie voor de eerste race de verzamelde concurrentie het nakijken. Met een tijd van 1:27,272 minuten was hij maar liefst 0,234 seconde sneller dan de best geklasseerde Fransman, Thibaut Bassy. René Steenmetz wist zich als 14e te kwalificeren, Michael Bleekemolen reed de 18e tijd in het 27 deelnemers tellende veld.

170520 Pau Liveblog F3 R1

12.00 uur: Met zijn derde seizoenszege vergrootte Motopark-rijder Joel Eriksson (foto boven) zijn voorsprong als leider in de tussenstand van het FIA EK Formule 3. De Brit Callum Ilott startte vanaf de pole-position, maar strandde bij Lycée al in de eerste ronde in de vangrails. Zo kon Eriksson zonder problemen de leiding overnemen, die hij vervolgens niet meer afstond. In de zesde ronde crashte Zhou, wat leidde tot de eerste safety-car. Na de herstart in ronde elf plaatste routinier Jake Dennis een aanval op Van Amersfoort-rijder Joey Mawson, die als derde sterk voor de dag kwam en zijn plek verdedigde. In de 18e ronde echter crashte Mawson bij Foch en verspeelde daarmee de mogelijke eerste podiumplaats van het seizoen voor Van Amersfoort. Jake Dennis, die achter hem op de vierde plaats reed, knalde ook in de vangrails, waarmee de tweede safety-car-interventie een feit was. Na de herstart kon er nog twee ronden worden geracet. Eriksson won, voor Lando Norris en Maximilian Günther. Met Harri Newy als zesde en Pedro Piquet als zevende reden er in ieder geval twee VAR-rijders in de punten. Mogelijk krijgt ook David Beckmann nog een punt voor de tiende plaats, omdat Daruvala hem waarschijnlijk onder de safety-car had ingehaald.

10.45 uur: Vanwege een plotselinge regenbui en diverse gestrande auto's werd de Formule 4-race in Pau in de twaalfde ronde gestaakt. Na elf ronden werd het klassement opgemaakt, met een volledig Frans podium. Arthur Rougier won, voor Victor Martins als beste junior (een talentvolle ex-junior-wereldkampioen karting) en Marvin Klein. Van de twee Belgen in het veld werd alleen de 14-jarige Ugo de Wilde, de zoon van onze Belgische perscollega Olivier de Wilde, geklasseerd. Hij werd twaalfde en daarmee derde junior. De andere Belg, Amaury Cordeel, strandde in de vierde ronde.

170520 Pau Liveblog Tambay

10.15 uur: Speciale gast tijdens de Grand Prix de Pau dit weekeinde is Patrick Tambay. De Franse oud-Formule 1-coureur, die aan de ziekte van Parkinson lijdt, signeert op uitnodiging van de gespecialiseerde autoboekwinkel Motors Mania, in Pau gevestigd, exemplaren van zijn boek 'Patrick Tambay - The Ferrari Years'. Vanmiddag om 14.00 uur nog een keer, en morgen wederom om 10.00 en 14.00 uur.

170520 Pau Liveblog Peugeots

9.30 uur: Vanwege het grote aantal auto's en de korte lengte van het circuit is het veld van zowel de Formule 3 als de Eurocup Formule Renault 2.0 voor de kwalificaties in Pau opgedeeld in twee groepen. In de Formule Renault was de beste tijd in de tweede kwalificatiegroep iets sneller en zo start de Rus Robert Shwarzmann van het R-Ace-team vanaf de pole-position. Achter hem in de rij staan Gabriel Aubry, in totaal derde op de grid, en Alex Peroni, die in totaal de vijfde startpositie inneemt. De Belg Max Defourny, eveneens uitkomend voor R-Ace, reed de snelste tijd in de eerste groep en start daarmee als tweede, recht achter hem staan zijn Britse teamgenoot Will Palmer en de Fransman Sacha Fenestraz, voor wie de race in Pau een beetje een thuisrace is: hij rijdt met een licentie van de organiserende Auto Club Basco-Béarnais. De beide MP-rijders Jarno Opmeer en Richard Verschoor eindigden respectievelijk als zesde en zevende in hun groep en starten daarmee als twaalfde en 14e algemeen. Neil Verhagen vertrekt als 19e.

9.10 uur:
De spits werd vanmorgen om 7.49 uur (!) afgebeten met de eerste van in totaal vier races voor de Twin Cup, de klasse voor de eerste generatie Renault Twingo's, waarvan er 41 aan het weekeinde begonnen. Daarna volgde de kwalificatie voor de Formule Renault, waarvan we zometeen een korte update zullen plaatsen. Als volgende staat nu de tweede vrije training van de Peugeot 308 Racing Cup op het programma, waarvan de teams in de 'assembly area' nog druk bezig waren met bandenwissels. Inmiddels is het droog genoeg voor slicks. Om 10.09 uur is er de eerste race voor de Franse Formule 4, om 11.10 uur is er de eerste Formule 3-race.

9.00 uur: Goedemorgen vanuit Pau, waar het circuit na flinke regenval in de nacht nog vochtig is, maar de zon zich af en toe toch heel voorzichtig laat zien. De verwachtingen voor vandaag zijn redelijk positief, terwijl het morgen zelfs zomers warm zou moeten worden. Na de diverse trainingen van gisteren staan vandaag de eerste races op het programma, dat doorgaat tot maar liefst 23.00 uur vanavond. De 'Nocturne', de wedstrijden op zaterdagavond in de schemering en het donker, zijn een traditioneel onderdeel van de Grand Prix de Pau, inclusief gratis toegang voor het publiek.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet