Formule Renault 3.5

Formule V8 3.5: René Binder wint tweemaal en pakt kop in kampioenschap

MON FV8 DL-7601-1024x675

René Binder, neef van oud-Formule 1-coureur Hans Binder, was de grote man het afgelopen weekend op Monza. De Oostenrijker won twee keer in de Formule V8 3.5 en nam de leiding over in het kampioenschap.

Tekst: Gerrie Hoekstra
Foto's: RPM

Roy Nissany had als eerste op zaterdag de finishlijn gepasseerd, maar werd achteraf met vijf strafseconden opgezadeld vanwege het afsnijden van de eerste chicane na de start. Een gelukje voor de Oostenrijkse Lotus-rijder, die daardoor zijn eerste overwinning in deze serie behaalde. De Israëlier werd ondanks zijn straf nog tweede voor Matevos Isaakyan.

MON FV8 DL-5407-1080x675

Poleman Pietro Fittipaldi verknalde net als de vorige keren de start en moest van achteruit opnieuw beginnen. De kleinzoon van Emerson had ook dit keer geen geluk en moest in de voorlaatste ronde met een lekke band opgeven na een botsing met Damiano Fioravanti.

Op zondag was er voor Hans Binder helemaal geen vuiltje aan de lucht. Hij reed onbedreigd naar de overwinning en pakte met deze dubbelslag gelijk de koppositie in de puntenstand. Alweer een tweede plaats voor Roy Nissany, gevolgd door Yu Kanamaru. Poleman Petro Fittipaldi kwam weer niet goed weg na het doven van de startlichten maar voltooide toch de wedstrijd op een vierde plaats.

Het verval van een klasse
Het is droevig gesteld met de klasse. Ondanks alle pogingen van de huidige organisatie blijft het aantal wagens op 12 steken. Een schril contrast met een flink aantal jaren terug waarbij een groot aantal rijders deze klasse als een springplank zagen naar het grotere werk.

Begin 2005 volgde de World Series by Renault zowel de Renault V6 Series als Nissan World Series op. Op het Belgische circuit van Zolder stonden er 30 coureurs ingeschreven voor deze première. Rijders als Kubica, Maldonado, Vettel, Ricciardo, Bianchi, Vandoorne, Sainz en Magnussen waren succesvol in deze opstapklasse naar de Formule 1. Ook vele Nederlanders streden mee onder wie Jaap van Lagen, Giedo van der Garde, die kampioen werd in 2008, Nigel Melker, Daniel de Jong, Robin Frijns, kampioen in 2012, en recenter Nyck de Vries, Meindert van Buuren Jr en vorig seizoen nog Beitske Visser.

Nadat Renault in 2015 bekend maakte dat de World Series by Renault stopte omdat de FIA de bezem door het aantal raceklassen als opstapklasse naar de Formule 1 haalde en daarmee de Formule Renault 3.5 overbodig werd, kwam de klad erin. Vorig seizoen waren er nog 15 wagens ingeschreven terwijl er dit jaar nog maar 12 wagens aan de start staan, waaronder een aantal minder aansprekende namen uit Mexico en Rusland.

De auto's zien er nog steeds fantastisch uit. Het brute geweld van de V8-motoren klinkt fantastisch, de klasse is geprogrammeerd bij interessante aansprekende evenementen. De twee wedstrijden worden rechtstreeks uitgezonden op Motorsport.tv. Het is te hopen dat de organisatie de stijgende lijn weer te pakken krijgt en het aantal auto's kan uitbreiden. Het zou jammer zijn om deze klasse te zien verdwijnen.

MON FV8 DL-6943-1080x675

Stand na 6 races:
1. René Binder 98
2. Roy Nissany 81
3. Pietro Fittipaldi 76
4. Alfonso Celis Jr. 75
5. Egor Orudzhev 67
6. Matevos Isaakyan 62
7. Diego Menchaca 36
8. Yu Kanamaru 30
9. Nelson Mason 26
10. Konstantin Tereschenko 25
11. Damiano Fioravanti 19
12. Giuseppe Cipriani 7

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet