TCR International

TCR International: Colciago en Comini winnen enerverende races op Monza

2017 Monza Race 2 Comini  Colciago

Reclame voor de autosport, waren de twee races die afgelopen weekend van de TCR International Series op het circuit van Monza werden gehouden. Toerwagenracen zoals het hoort, Deurkruk aan deurkruk strijd van het hoogste niveau. Vooral de race op zondag met een kopgroep van elf wagens zorgde voor de nodige sensatie. Colciago en Comini werden buiten het publiek, de grote winnaars van de twee hectische twee races. Geen podiumplaatsen voor Jean-Karl Vernay, die zijn voorsprong in de kampioenschapsstrijd zag slinken naar 16 en 18 punten op respectievelijk Colciago en Comini. De strijd voor de titel is nu echt begonnen. De volgende twee races worden gehouden op 10 en 11 juni op de Oostenrijkse Salzburgring.

Tekst: Gerrie Hoekstra
Foto's: TCR International

2017 Monza Race 1 start


Race 1: Colciago en Tassi maken er een 1-2 van voor Honda
Roberto Colciago werd de eerste rijder die in dit seizoen twee overwinningen behaalde in de TCR International Series. De Italiaan, die op een paar kilometer van het Monza Autodromo woont, reed een foutloze race en behaalde met zijn jonge teamgenoot Attila Tassi op plek twee een mooie 1-2 finish voor hun Honda Civic team. Pepe Oriola, met zijn Lukoil Craft-Bamboo SEAT León, finishde als derde, nadat hij lange tijd op een tweede plaats bivakkeerde maar in de slotronde met een aanlopende band toch nog door Tassi werd gepasseerd. Jean-Karl Vernay (Leopard Racing Team WRT Volkswagen Golf GTI) kende een betrekkelijk rustige race, maar scoorde met zijn vierde plaats weer belangrijke punten om zijn koppositie in de puntenstrijd te behouden. Ferenc Ficza (Zele Motorsport SEAT León) kwam als vijfde over de finishstreep, maar kreeg na afloop een 10 seconden straf omdat de jong Hongaar de eerste chicane afsneed en daarbij voordeel behaalde. Poleman Frédéric Vervisch (Comtoyou Racing Audi RS3 LMS) verloor gelijk bij de start twee plaatsen aan Colciago en Tassi. De Belg kreeg daarna een tik van Kajaia en kwam in het gedrang te zitten om het gevecht voor de vijfde plaats met Valente, Nash, Borković, Homola, en Morbidelli, met flink wat contact tot gevolg. Jaap van Lagen moest zijn VW in zesde positie met motorproblemen in de pits parkeren.

2017 Monza Race 1 podium

UITSLAG RACE 1

2017 Monza Race 2 Comini


Race 2: Comini wint zinderende race voor een aandringende Colciago
Stefano Comini won zijn tweede wedstrijd dit seizoen in een adembenemende race op Monza. De regerend TCR International kampioen Comini behaalde met zijn Comtoyou Racing Audi RS3 LMS een hardbevochten overwinning op een heel sterk rijdende Roberto Colciago. Ook een fraaie prestatie voor Frédéric Vervisch, die vanaf een zesde positie zijn inhaalrace bekroonde met de laatste podiumplaats na James Nash te verslaan. Voor Jean-Karl Vernay was een vijfde plaats het hoogst haalbare nadat hij ook nog na de start in contact kwam met Hugo Valente, die de strijd daarna moest staken. Jaap van Lagen moest na een motorwissel vanaf de laatste 19de plaats starten, maar lag na drie ronden al op plek 14. Van Lagen wist uiteindelijk als elfde en laatste van de grote kopgroep de finish te passeren. Met een kopgroep van elf wagens die op vier seconden van elkaar eindigden was dit een fantastisch wedstrijd met veel "close racing" en repect voor elkaars materiaal. Achteraf werd Colciago in zijn opmars naar de koppositie nog bestraft door de wedstrijdleiding vanwege een duwpartij met Vervisch die daardoor Mat'o Homola's raakte. De Italiaan mocht zijn tweede plaats behouden maar kreeg een vijf plaatsen grid straf voor de volgende race op de Salzburgring.

2017 Monza Race 2 podium

UITSLAG RACE 2

2017TCRInternational_Points_R8.pdf

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet