De grootste autorace ter wereld: het ADAC Zurich 24h-Rennen Nürburgring van 25… | Autosport.nl

VLN

De grootste autorace ter wereld: het ADAC Zurich 24h-Rennen Nürburgring van 25 t/m 28 mei

170515 24h Rennen Nurburgring

Tijdens het Hemelvaartsweekeinde staat de Nürburgring in het teken van de grootste autorace ter wereld: van donderdag 25 tot en met zondag 28 mei is het beroemde circuit in de Eifel de locatie voor de 45e editie van het ADAC Zurich 24h-Rennen Nürburgring. Van indrukwekkende GT3-bolides tot compacte toerwagens, de 24-uursrace staat garant voor volop afwisseling in het deelnemersveld. Daarbij komen er ook heel wat Belgische en Nederlandse topcoureurs in actie: Yelmer Buurman, Nicky Catsburg, Stef Dusseldorp, Robin Frijns, Maxime Martin, Laurens Vanthoor en Renger van der Zande zijn slechts enkele namen van rijders uit de Benelux die tijdens dit evenement aan de start verschijnen. Evenals in voorgaande jaren komen het FIA WK Toerwagens (WTCC) en de FIA European Touring Car Cup (ETCC) in het voorprogramma in actie, inclusief de beide Nederlandse WTCC-deelnemers Nicky Catsburg en Tom Coronel. Andere series in het voorprogramma zijn de 24h Classic en de Audi Sport TT Cup. Autosportliefhebbers kunnen zich opmaken voor vier dagen spektakel op en naast de baan. Meer informatie, ook over het bestellen van kaarten, is te vinden via: www.24h-rennen.de

Tekst: aangeleverd bericht
Foto's: PR

De inmiddels traditionele kwalificatierace, eind vorige maand, bood al een voorproefje van de spannende strijd die eind mei tijdens de 24-uursrace mag worden verwacht. Ook de eerste twee wedstrijden van het VLN-kampioenschap op de Nürburgring maakten duidelijk dat er dit jaar geen eenduidige favoriet is. Integendeel: verrassende koplopers, dramatische uitvallen en onverwachte winnaars waren aan de orde van de dag. Er zijn tal van teams die in aanmerking komen voor de zege bij de 24-uursrace. Velen gaan ervan uit dat de 45e editie van de klassieker misschien wel de wedstrijd met de meeste favorieten ooit is. Audi, Bentley, BMW, Mercedes-AMG als winnaar van vorig jaar en Porsche zijn van de partij met fabrieksrijders en volledige fabrieksteams of équipes die op officiële ondersteuning van fabriekszijde kunnen rekenen. Maar ook privéteams kunnen sterk voor de dag komen, zoals wel bleek uit het spraakmakende optreden van het team van de Amerikaanse miljardair James Glickenhaus tijdens de kwalificatierace. De prachtige SCG003C-sportwagen leek op weg naar een afgetekende overwinning, totdat een defect met nog slechts een half uur te gaan een einde aan de ambities maakte. Daardoor bezetten Audi-teams de eerste twee plaatsen in de kwalificatierace, terwijl het Porsche-team Manthey de eerste beide VLN-wedstrijden won. Ook diverse andere merken reden dit seizoen al aan de leiding en de kansen tussen de ruim 30 teams in de klassen die voor de algehele overwinning in aanmerking komen, lijken meer dan ooit gelijkwaardig verdeeld. Dat schept hooggespannen verwachtingen voor de 24-uursrace!

Natuurlijk bestaat het veld niet alleen uit de indrukwekkende GT3-bolides en sportwagens. Ook tal van Cup-auto's en toerwagens worden aan de start verwacht in het veld, dat in totaal uit zo'n 160 auto's bestaat. Maar daarmee is het nog lang niet gedaan. Op het circuit kunnen de circa 200.000 bezoekers, die worden verwacht, tevens uitkijken naar het FIA WTCC en ETCC en de Audi Sport TT Cup, alsmede de ADAC 24h-Classic, de gelijkmatigheidswedstrijd van de RCN en de populaire Falken Drift Show. Maar ook naast de baan is er genoeg te doen. Op woensdagmiddag al is er in het nabijgelegen stadje Adenau de inmiddels traditionele Adenauer Racing Day als opwarmer voor het grote evenement. Op donderdag is er een handtekeningsessie met tal van prominente coureurs in de Ring°Boulevard, waar gedurende de vier dagen van het evenement allerlei verkoop- en showstands staan opgesteld. In de historische paddock van de Nürburgring is een 'Fan Area' ingericht, met ondermeer een Red Bull-motor-stuntshow en Stihl Timbersports-demonstraties, alsmede de Falken Drift Taxi's. Op vrijdag en zaterdag komen de 'Drift Brothers' namens Red Bull in actie op diverse locaties op het circuit.

170517 24h Rennen Nurburgring Glickenhaus
De Glickenhaus-sportwagen kwam sterk voor de dag tijdens de kwalificatierace
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet