NASCAR

Div: Brandend debuut Montoya in NASCAR. Jimmy Johnson kampioen

Ex-Formule 1-coureur Juan Pablo Montoya heeft zijn eerste NEXTEL Cup-wedstrijd op Homestead in Miami niet kunnen beëindigen. De Colombiaan ontsnapte ternauwernood aan de vlammen......

tekst Willem J. Staat

 Debuut Montoya

Juan Pablo Montoya maakte een spectaculair NASCAR-debuut.

Brandend debuut Juan Pablo Montoya op Homestead
De Colombiaan Juan Pablo Montoya heeft kennis gemaakt met de harde wetten van de NASCAR-wereld. In de 252e ronde werd de Dodge van Montoya in Turn 1 lichtjes aangetikt, de muur raakte en brandend in het "infield" verdween. Montoya kon de gehavende Ganassi Dodge ongedeerd verlaten. "Jammer, want we hadden vandaag een erg goede auto." Newman werd later door NASCAR-officials ter verantwoording geroepen. Eerder in de wedstrijd kwam Montoya tijdens de reguleire pitstops met Bill Elliott in de pitlane in aanraking. "Het gaat hard worden, maar dat wist ik ook toen ik met Chip Ganassi dit contract tekende", verklaarde de Colombiaan.

 Johnson

Eerste NASCAR-titel voor de 31-jarige Jimmy Johnson op Homestead. Foto: GM/Chevrolet

Jimmy Johnson kampioen
NASCAR-coureur Jimmy Johnson behaalde met een negende plek zijn allereerste NASCAR-titel voor het team van Hendrick Motorsports met de auto waarvan Jeff Gordon de eigenaar is. De titel hing even aan een zijden draadje toen een afgebroken veer van een andere deelnemer de voorkant van de Chevrolet raakte. In de daaropvolgende zestig ronden maakte Johnson maar liefst 29 plaatsen goed. Met een negende plek algemeen eindigde Johnson in de kampioenschapsstand met 56 punten voorsprong als eerste op zijn naaste rivaal Matt Kenseth. Johnson is de eerste NASCAR-rijder die zowel de Daytona 500, Brickyard 400 alsmede de titel in hetzelfde seizoen op zijn naam schrijft. Kampioen Jimmy Johnson komt evenals Jeff Gordon niet uit de "zuidelijke NASCAR Staten" en uit een doorsnee Amerikaanse familie.

 Harvick

Kevin Harvick won met Chevrolet ook nog eens het Busch-kampioenschap op de zaterdag. Foto: GM/Chevrolet

Voor GM was het trouwens een bijzonder goed weekend op Homestead want Kevin Harvick schreef tevens het NASCAR Busch kampioenschap afgelopen zaterdag op zijn naam.

Hattrick voor Biffle
Ford-coureur Greg Biffle die geen aanspraak mee op de titel kon maken schreef op Homestead voor de derde maal de Ford 400 op zijn naam. In het kampioenschap eindigde hij als dertiende.Nieuwkomers Martin Truex jr. en Danny Hamlin eindigden met hun Chevrolets resp. als tweede en derde.

 Biffle

Greg Biffle scoorde met zijn Ford een hattrick op Homestead. Foto: Ford Racing
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet