WTCC

WTCC: BMW wint op alle fronten - de reacties

BMW werd de grote winnaar van het laatste raceweekend van het FIA WK Toerwagens in Macau. Overwinningen in beide races door Andy Priaulx en Jörg Müller, de wereldtitel bij de rijders voor Priaulx en het kampioenschap bij de merken, waarin het Beierse merk uiteindelijk aan het langste eind trok in de strijd tegen SEAT. Hier de reacties van de drie voornaamste betrokkenen op een rijtje.

Tekst: René de Boer

Dr. Mario Theissen, sportdirecteur BMW

“De derde titel op rij, maar vooral een titel met een geheel nieuwe auto en een geheel nieuwe auto. Dat is belangrijk, want we verkopen deze auto aan klantenteams over de hele wereld en we wilden hen ervan overtuigen dat deze auto goed is. Het was niet eenvoudig om de auto al voor de eerste race klaar te hebben. Bij de eerste race waren we ongeveer op het niveau van de oude auto, maar gaandeweg het seizoen werden we steeds sterker en nu kunnen we gewoon zeggen dat de 320si een stuk beter is dan zijn voorganger. We kwamen naar Macau terwijl de titelstrijd volledig open was. Ik heb dit weekend wel goed geslapen, maar het is waar dat het erg close was: negen rijders en twee merken tegen elkaar in de strijd. In het bijzonder hier in Macau kan alles gebeuren. De kwalificatie op vrijdag vormde al de basis voor het succes van vandaag en ik ben erg blij met dit succes.”

Andy Priaulx, wereldkampioen en winnaar van de eerste race in Macau:

“Mijn derde titel op rij. De druk was enorm. Jörg deed wat hij moest doen en ik heb mijn beste race ooit gereden. Het fantastisch om hier een race te winnen en de titel binnen te halen. Ik wist tot aan de laatste ronde niet of ik het gehaald had of niet. Dit kampioenschap is fantastisch en van een heel hoog niveau, het is prachtig om daarin te kunnen racen. De tweede race was misschien wel de zwaarste die ik ooit gereden heb. Fabrizio was de hele tijd achter me, hij raakte me constant, maar uiteindelijk is het gelukt. Ik wil nog wel toevoegen dat SEAT een schouderklop verdient. Ze staan voluit achter dit kampioenschap en waren dit jaar heel sterk, maar ik ben wel blij dat ik in een BMW zit!”

Jörg Müller, runner-up en winnaar van de tweede race in Macau:

“Het weekend was super. Ik wist dat ik niet de beste kansen op de titel had, want aan het begin van het seizoen had ik wat problemen, in het bijzonder met extra gewicht aan boord. Uiteindelijk hebben we dat probleem onder de knie gekregen, maar in feite waren we daarmee wat te laat, wat dus uiteindelijk de titel gekost heeft. Niettemin: winnen in Macau met 75 kilo extra aan boord is fantastisch. Andy heeft het dit jaar uitstekend gedaan, dus hij is verdiend kampioen geworden. Het omschakelen van een zes- naar een viercilinder was niet echt een probleem. We hebben met alle BMW-teams de auto gezamenlijk ontwikkeld. Zo werken we bij BMW en ik ben blij dat ik de kans heb om bij dit merk te rijden.”
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet