DNRT

Drie verschillende winnaars in drie races van Autowasbon Mazda MaX5 Cup op Circuit Assen

AMMC Assen 17 070916

Tijdens midweekse races van de Autowasbon Mazda MaX5 Cup op het circuit van Assen is de hoogste trede van het podium door drie verschillende coureurs betreden. In de drie races meetellend voor het kampioenschap behaalden achtereenvolgens Marcel Dekker, András Király en Youri Verswijveren de meeste punten door als winnaar over de streep te gaan. Het teamkampioenschap kende na afloop van de races van gisteren een nieuwe leider, One Racing by Huyer.

Tekst: aangeleverd bericht
Foto's: PR

Bij de kwalificatietraining op het 4555 meter lange circuit van Assen stonden er toch weer 44 auto's op de startlijst. Na 20 minuten was regerend kampioen Marcel Dekker bovenaan deze lijst terug te vinden met een tijd van 2:07.320, een tijd die hij al in zijn derde rondje neerzette. Daar 0,190 seconden achter stond Király, gevolgd door Verswijveren, Bart Wubben en Koen Bol.

AMMC Assen 12 070916

Na de start van de eerste van drie races over 10 ronden kwam iedereen goed door de eerste bocht, waarbij de van pole vertrokken Dekker de leiding nam, vóór Király, Verswijveren, Wubben en Rudy Schilders, die als zesde was gestart. De race leverde aan kop vanaf die eerste ronde niet erg veel spanning op. De top zes bleef alle ronden in dezelfde volgorde rondrijden, waarmee Dekker voor het eerst sinds zijn twee eerste plaatsen tijdens de races van juni op Zandvoort weer een overwinning pakte. Király finishte op 0,2 seconden van de winnaar, met daarachter Verswijveren en Wubben, beiden nog binnen drie seconden van Dekker. Schilders werd vijfde, gevolgd door zijn teamgenoot Chris Woodger (GB). Achter die top zes was het met name Ruben Wynia die een mooie prestatie neerzette door vanaf de 17e startplek uiteindelijk als zevende over de streep te gaan.

AMMC Assen 14 070916

De tweede race was beduidend spannender. Nadat iedereen opnieuw zonder problemen was weggekomen bij de start was het Dekker die aan kop ging, gevolgd door Király, Verswijveren, Schilders en Wubben. Dekker en Király reden rondenlang bumper aan bumper met slechts een halve tot een seconde daarachter Wubben, die zowel Verswijveren als Schilders was gepasseerd. Schilders reed op dat moment in vierde positie, met achter zich Verswijveren. Aan het einde kwam de top drie weer dicht bij elkaar en wel zo dat in de laatste ronde meerdere auto's zij aan zij reden, waarbij ze elkaar licht raakten. Wubben verloor daarbij maar liefst vijf plaatsen en ging als 8e over de finish. Király wist Dekker in die laatste ronde nog te passeren en pakte de winst, op 0,18 seconden gevolgd door Dekker. Daarachter gingen Schilders, Verswijveren en Woodger over de streep.

Race nummer 3 werd echter de smaakmaker van de dag. De kop was goed weg bij de start maar deze keer kon Schilders aan het eind van de eerste ronde de kop nemen bij het aanremmen van de Geert Timmerbocht, de chicane vóór start/finish. Minder fortuinlijk verging het daar Arno Bultman. Tussen Ramshoek en de Geert Timmerbocht werd hij aangetikt door Michael van der Heijden, waardoor zijn auto in onbalans kwam en hij linksaf hard achterwaarts in de vangrail belandde, waarbij de complete achterkant van zijn blauwe MaX5 werd ingekort. De coureur kon de auto ongedeerd verlaten.

AMMC Assen 04 070916

De race die volgde was er één uit het MaX5 boekje, sportief, deur aan deur en op de limiet, met diverse positiewisselingen en een kopgoep van zeven auto's. Schilders wist zijn leidende positie negen ronden lang goed te verdedigen, tot de laatste doorkomst bij de Haarbocht (de eerste bocht na start/finish). Daar verloor hij de controle over de achterkant en gleed van de baan. Hij wist toch vrij snel weer als vierde terug te keren maar verloor met deze actie wel de wedstrijd. Verderop bij het aanremmen van de Ruskenhoek chicane raakten Dekker en Verswijveren elkaar licht waardoor ze de bocht niet meer konden halen en ze rechtuit door de chicane moesten. Dit gaf hun ongewild wel wat ruimte ten opzichte van de op de derde plaats rijdende Kiraly. Deze kon vervolgens het gat niet meer dichten en werd in de die laatste ronde ook nog gepasseerd door Schilders. Verswijveren hield in de laatste meters Dekker achter zich en ging als derde winnaar van deze zonovergoten racedag over de streep.

AMMC Assen 18 070916

De snelste raceronde gerekend over alle races was voor Wubben in de laatste ronde van de eerste race, in een tijd van 2:07.954.
De prijs voor de 'Driver of the Day' ging naar de sympathieke en net getrouwde Belgische coureur Raf Lemmens, ambassadeur voor de Autowasbon Mazda MaX5 Cup in België.

AMMC Assen 07 070916

Youri Verswijveren blijft leider in de tussenstand van het rijderskampioenschap en vergroot zijn voorsprong van 6 naar 9 punten. Hij heeft nu 869 punten, Schilders heeft er 860. Dekker klimt met stip van de vijfde naar de derde plek en heeft nu 781 punten. Dan volgen Kiraly met 768 en Timo Wagenaar Hummelinck met 764.

In het teamkampioenschap heeft Van der Slik Racingteam zijn leidende positie verloren aan One Racing by Huyer, dat klimt van drie naar één met 599 punten. Van der Slik Racingteam is nu tweede met 597 punten, gevolgd door Enjoy Racing, nu met 578 punten.
Mika Morien blijft de beste rookie, hij heeft nu 762 punten en staat daarmee zesde in het klassement.Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet