TCR International

Pechweekend voor Mika Morien tijdens debuut in TCR Benelux op Spa-Francorchamps

mm spa 2

Mika Morien heeft tijdens zijn debuut in de TCR Benelux op Spa-Francorchamps een moeilijk weekend beleefd. In de week voorafgaand aan zijn debuut brak hij een vinger aan zijn linkerhand, wat het besturen van zijn Audi RS3 LMS niet eenvoudig maakte. In de 'Long race' eindigde de Audi, die hij samen met Stan van Oord bestuurt, nog op de achtste positie, maar de twee sprintraces kenmerkten zich door pech, waardoor hij daarin niet tot een puntenscore kwam.

Tekst: Aangeleverd bericht
Fotografie: PR

Na zijn sterke optreden in het NK Citybug Cup 2016, waarin hij op zeer overtuigende wijze kampioen werd, selecteerde de KNAC Nationale Autosport Federatie (KNAF) Mika Morien voor seizoen 2017 als KNAF Talent First-rijder. De KNAF heeft al haar talentontwikkeling- en topsportactiviteiten ondergebracht in de stichting KNAF Talent First, afgekort KTF. Dit programma ondersteunt jonge talentvolle coureurs op hun weg naar de top en is NOC*NSF erkend.

mm tcr 2017

Morien gebruikte de winterperiode om een goede opvolging te kiezen na het behalen van de NK Citybug Cup-titel. Die werd gevonden in de TCR Benelux, een zeer sterke toerwagenklasse die in 2016 van start ging en waarin sterke merken als Audi, Honda, Opel, Peugeot, SEAT en VW, bestuurd door veel ervaren coureurs uit onder andere het FIA WTCC, strijden om de prijzen. Zo gaat Morien onder andere de strijd aan met Tom Coronel, die naast in het WTCC ook het hele seizoen in de TCR Benelux rijdt.

Elk evenement bestaat uit een kwalificatie en vijf races. Morien koos voor de sterke Audi RS3 LMS van het ervaren team Bas Koeten Racing en heeft Stan van Oord als teamgenoot. Tijdens de zogenaamde Long race van een uur met pitstop op zaterdag rijden beide coureurs een stint van ongeveer een half uur, op zondag rijden beide twee races van elk twintig minuten.

De TCR Benelux begon het seizoen op het prachtige circuit van Spa-Francorchamps in de Belgische Ardennen. Enkele dagen voor de seizoensstart brak Morien een vinger aan zijn linkerhand. Dat maakte zijn debuut niet makkelijk, want de 330 Pk sterke Audi RS3 is een zware auto om te besturen, zo merkte de jonge Fries al tijdens de vrije trainingen. Ondanks dat Morien slechts twee dagen had kunnen testen in de voor hem nieuwe Audi wist hij zich voor de Long race, samen met Van Oord, op een nette achtste startplek te kwalificeren.
Mika Morien nam de start van de Long race voor zijn rekening en bracht de auto na zijn stint, toch enigzins gehinderd door zijn gebroken vinger, als tiende binnen. Van Oord wist twee posities goed te maken en zo scoorde het KTF-talent toch zijn eerste punten van het seizoen.

Bij de start van zijn eerste sprintrace merkte Morien dat de Audi een erg lastige auto is om mee te starten. Een bekend probleem, waarvoor binnenkort nog een update zal komen. De motor sloeg af en Morien moest de race vanaf de laatste positie beginnen. Bij de eerste bocht had de KTF-rijder de aansluiting met het veld alweer te pakken en hij ging vol het gevecht aan. Hij had echter de pech een stuk carbon van een andere auto voor zijn luchtinlaat te krijgen en moest daardoor een pitstop maken.

mm spa 1

Het stuk carbon werd verwijderd, maar eenmaal terug op de baan bleek de inlaat vacuüm te zijn gezogen en een tweede pitstop maakte Morien kansloos op een goed resultaat in zijn eerste TCR sprintrace, hij werd elfde.

Bij de start van zijn tweede sprintrace was het chaos op de startgrid. Een deelnemer voor hem stond op een verkeerde plek op de grid en in de verwarring kwam ook Morien niet op de juiste startplek te staan. De race ging van start en dit keer was de Citybug-kampioen goed weg, maar hij kreeg een (naar later bleek) onterechte drive through penalty omdat hij niet op de juiste startpositie had gestaan. Dit terwijl de auto die helmaal niet op een startplek was begonnen niet bestraft werd. In een sprintrace van twintig minuten is een drive through penalty niet meer goed te maken, zodat Morien als tiende gekwalificeerd werd.

Met deze resultaten staat Mika Morien nu na het eerste TCR Benelux-evenement op een tiende positie in het klassement.

"Dit was niet het begin waarop ik gehoopt had, maar ik verwacht er tijdens de volgende races op Circuit Zandvoort tijdens de Jumbo Racedagen met Max Verstappen weer helemaal klaar voor te zijn. Dan is mijn vinger als het goed is voldoende genezen en kunnen we op mijn thuiscircuit de strijd weer volop aangaan", blikt Morien vooruit.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet