Liveblogs

DTM: Liveblog van het DTM-weekeinde in Hockenheim

IMG 4891

Op het circuit van Hockenheim start dit weekeinde het nieuwe seizoen van de DTM, met de Porsche Carrera Cup Deutschland en de Audi Sport TT Cup in het bijprogramma, alsmede het WK Rallycross. Dit weekeinde willen we op AUTOSPORT.NL iets nieuws uitproberen, namelijk een live-blog, waarmee we direct kort verslag doen van wat er op Hockenheim allemaal gebeurt. Natuurlijk gaat dat niet ten koste van de gebruikelijke langere samenvattingen van de races en een rubriek als 'Groeten uit...', maar het geeft de mogelijk om snel na de diverse sessies een kort overzicht te geven van wat er gebeurd is. Nieuwe berichten komen met een tijdsaanduiding telkens bovenaan te staan, direct onder deze inleiding. Bevalt dit goed? Moeten we dit vaker doen? Zijn er andere ideeën of suggesties? Commentaren lezen we graag onder deze bijdrage!

Tekst: René de Boer (vanuit Hockenheim, Twitter: @renedeboer)
Foto's: Rebocar Automotive Productions, ITR e.V., PR

19.00 uur: Voor het stoppen na de finish krijgt Jamie Green een waarschuwing. Daarmee zijn alle nog lopende zaken beëindigd en staat de uitslag vast. Dat is voor ons ook het einde van de berichtgeving vanuit Hockenheim via dit live-blog. Commentaren zijn nog steeds van harte welkom! Een prettige avond vanuit Hockenheim!

17.43 uur: 'No further action' luidt de informatie van de wedstrijdleiding aangaande een mogelijke straf voor DTM-racewinnaar Jamie Green. Weliswaar loopt er ook nog een onderzoek tegen de Brit vanwege het feit dat hij direct na de finish op het rechte stuk naast de pitmuur stopte, maar het lijkt onwaarschijnlijk dat dat nog gevolgen voor de klassering van de Brit heeft.

17.00 uur:
 De overwinning van Jamie Green in de DTM-race lijkt in gevaar. De sportcommissarissen onderzoeken op dit moment een mogelijke overtreding van artikel 40.11 van het sportief reglement door de Brit. Kort gezegd zou Green voor de herstart na de safety-car-fase meerdere malen geremd en weer gas gegeven hebben, waardoor hij de rijders achter zich zou hebben gehinderd. Een tijdstraf lijkt daarvoor het meest waarschijnlijk.

DTM117 23481TU ES
Start van de tweede DTM-race met Glock nog voor de later winnaar Green in de oranje Audi

16.25 uur: Jamie Green is de winnaar van de tweede DTM-race van het openingsweekeinde op de Hockenheimring. Timo Glock, die vanaf pole startte, leidde in de beginfase, maar na een aanrijding met Wickens, Müller en Duval in de eerste ronde kwam de safety-car in actie. Bij de dit jaar nieuwe 'double file'-restart kwam Glock slecht weg. Green profiteerde en nam de leiding. Ook een vijf-seconden-stopstraf, omdat zijn auto niet goed gepositioneerd was voor de herstart, bracht de zege van de Brit uiteindelijk niet meer in gevaar. Inzettende regen zorgde voor een spectaculair raceverloop. Lucas Auer leek na zijn zege van gisteren op weg naar de tweede plaats, maar bleef wellicht één ronde te lang op slicks. Na de bandenwissel ging hij op koud rubber eenmaal in de rondte en viel zo terug naar de vierde plaats, achter Paffett en Wittmann. In die volgorde kwam het kwartet, met Green als winnaar, over de eindstreep. Auer behoudt de leiding in de tussenstand van het kampioenschap.

14.00 uur: Volgens de officiële opgave van de organisatie waren (en zijn) er dit weekeinde in totaal 79.500 bezoekers op de Hockenheimring. Dat zijn er 1.000 meer dan tijdens de seizoensstart van vorig jaar.

IMG 4917

13.35 uur: Milan Dontje (op de foto links tijdens de handtekeningsessie van de Audi Sport TT Cup) heeft zijn pole-position voor de tweede race van de Duitse merkencup, op een opdrogende baan, niet kunnen verzilveren. Na een race met spannende duels en volop positiewisselingen kwam de rijder uit het Noord-Hollandse Schoorl uiteindelijk als zesde over de eindstreep. De Brit Philip Ellis behaalde voor de tweede maal dit weekeinde de overwinning. De Poolse Gosia Rdest voerde lange tijd de race aan, maar moest na een hardhandige manoeuvre van Ellis in de slotfase genoegen nemen met de tweede plaats. Ook de derde positie ging naar een Britse rijder, namelijk Finley Hutchinson.Achter gastrijder Benoît Tréluyer en de Italiaan Tommaso Mosca werd Dontje zoals gemeld zesde.

12.45 uur: Na zijn tweede plaats in de race van gisteren heeft BMW-rijder Timo Glock een prima uitgangspositie voor de race van vandaag. In de kwalificatie, die vanwege de opdrogende baan een bandenloterij werd, reed Glock met 1:31,406 minuten de snelste tijd van alle 18 rijders. René Rast start als beste Audi-rijder naast hem vanaf de tweede plaats, met zijn merkgenoot Green en Mortara als beste Mercedes-rijder achter zich op de plaatsen drie en vier. Lucas Auer, de winnaar van gisteren, start als achtste.

170507 DTM Bandoh

12.05 uur: Hoog bezoek in de DTM: Masaki Bandoh, bestuursvoorzitter van de Japanse GT-Association, is met een delegatie van Japanse constrcuteurs in Hockenheim te gast. "We kijken met interesse naar de nieuwe DTM-auto's en streven nog steeds naar een gemeenschappelijk reglement, mogelijk in 2019 of in 2020, maar dan moet er in de DTM wel met kleinere motoren gereden gaan worden", zei Bandoh desgevraagd tegen AUTOSPORT.NL.

170507 DTM Rallycross

12.00 uur: Mattias Ekström heeft zijn eerste overwinning van het weekeinde binnen: in de finale van het WK Rallycross herhaalde de Zweed met zijn Audi A1 EKS zijn succes van vorig jaar en kwam als eerste over de eindstreep. Met de veelzijdig getalenteerde Johan Kristofferson met zijn Volkswagen op de tweede plaats en Timmy Hansen met de Peugeot als derde vulden Zweedse rijders het volledige podium.

10.45 uur: BMW en Audi bepaalden het tempo tijdens de laatste vrije training van de DTM. Maxime Martin was met zijn BMW M4 DTM het snelste van het 18 rijders sterke veld met een tijd van 1:31.777 minuten. Hij bleef als enige onder de 1:32, want Mike Rockenfeller kwam als tweede in de eindrangschikking en beste Audi-rijder op een tijd van exact 1:32.000 minuten uit. Jamie Green eindidge als derde. Met extra 'performance-gewicht' na de kwalifciatie van gisteren liep het voor de Mercedes-AMG-rijders niet optimaal: de beste coureur met een C 63 DTM was Gary Paffett op de elfde plaats. In de kwalificatie vanaf 12.20 uur gaat het om de startplaatsen voor de tweede race.

IMG 4907
Wolf Nathan scoort prima in het B-klassement van de Porsche Carrera Cup

9.50 uur:
Dennis Olsen is de winnaar van de tweede race van de Porsche Carrera Cup Deutschland. De 18 ronden lange wedstrijd werd maar liefst drie keer geneutraliseerd met de safety-car na aanrijdingen. Achter Olsen eindigde routinier Michael Ammermüller als tweede, voor Christoph Zöchling. De Nederlander Larry ten Voorde werd achter zijn Project1-teamgenoot Nick Yelloly als vijfde geklasseerd. Wolf Nathan deed het goed in het B-klassement, waarin hij als tweede eindigde.

Zondag, 9.00 uur: Goedemorgen vanuit Hockenheim, waar al behoorlijk wat publiek aanwezig is voor de tweede racedag. Het is bewolkt en af en toe vallen er een paar druppels. De kans dat er meer regen komt is groot. Het programma voor vandaag: 9.10 uur Porsche Carrera Cup Deutschland race 2, 10.00-10.30 uur vrije training DTM, 11.00-12.00 WK Rallycross, 12.20-12.40 DTM kwalificatie, 13.00 Audi Sport TT Cup race 2, 15.15 DTM race 2.

19.37 uur: Het 'parc fermé' is opgeheven voor alle auto's, wat betekent dat er geen discussies of wijzigingen meer zijn en de uitslag van de DTM-race definitief is. Daarmee beëindigen we de berichtgeving vanuit Hockenheim voor vanavond. Morgen om 9.10 uur start de tweede race van de Porsche Carrera Cup.

18.37 uur:
Het 'parc fermé' is voor alle DTM-auto's opgeheven, behalve de startnummers 5, 33, 51, 53, 77 en 99. Dat zijn alle Audi's, en dat betekent dat de technische commissarissen dus iets gevonden hebben, waarover in ieder geval gesproken moet worden... Het kan dus nog later worden vanavond.

17.00 uur: Philip Ellis is de winnaar van de eerste seizoensrace van de Audi Sport TT Cup. In de 13 ronden lange race eindigde hij voor Gosia Rdest en pole-sitter Yannick Brandt. Milan Dontje eindidge als vierde.

160506 DTM Start

15.50 uur:
Lucas Auer heeft optimaal van zijn pole-position geprofiteerd en de eerste DTM-race van het seizoen op zijn naam geschreven. In een uitermate spannende slotfase wist de Oostenrijker in zijn Mercedes-AMG C 63 DTM de hevig aandringende Timo Glock (BMW) voor te blijven. Na een sterk gereden inhaalrace vanaf de 16e startplaats eindigde Mike Rockenfeller (Audi) op de derde plaats, voor Edoardo Mortara, Mattias Ekström, René Rast, Gary Paffett en Paul Di Resta.

12.50 uur: De Noor Dennis Olsen heeft de eerste Porsche Carrera Cup-race gewonnen. Na 14 ronden kwam hij met een voorsprong van 0,562 seconden op de Duitser Michael Ammermüller over de eindstreep. Christopher Zöchling eindigde als derde, voor de Oostenrijkse nieuwkomer Thomas Preining als beste 'rookie'. Larry ten Voorde kwam in zijn eerste PCCD-race als zesde en tweede 'rookie' over de eindstreep. Wolf Nathan werd heel keurig 16e en derde in het B-klassement voor 'gentlemen drivers'.

170506 DTM quali Auer

12.00 uur: Na de snelste tijd in de vrije training eindidge Lucas Auer ook in de eerste kwalificatie van het DTM-seizoen bovenaan. De Oostenrijkse Mercedes-AMG-rijder bleef met zijn tijd van 1:30,849 minuten als enige onder de 1:31. Zijn Mercedes-merkgenoten Gary Paffett en Edo Mortara eindigden als tweede en derde, Timo Glock en Maxime Martin volgden voor BMW op de plaatsen vier en vijf. Audi heeft met Nico Müller als achtste slechts één rijder in de top tien. Dit jaar worden de eerste drie rijders in de DTM-kwalificatie voor het eerst ook met kampioenschapspunten beloond: drie voor de snelste, twee voor de tweede en één voor de derde.

IMG 4877

11.15 uur: Milan Dontje (foto) is dit jaar de enige Nederlandse deelnemer in de Audi Sport TT Cup. In de kwalificatie voor de eerste race eindigde de rijder uit Schoorl als vierde, achter de Zwitser Yannick Brandt, de Brit Philip Ellis en de Poolse Gosia Rdest. Gastrijder Benoît Tréluyer wist zich als zevende te kwalificeren, een plek voor Fabian Vettel, de broer van Formule 1-coureur Sebastian. 

IMG 4888
Veel prominente oud-coureurs bij de Tourenwagen-Classics-persconferentie

11.00 uur:
Een nieuw initiatief tijdens de DTM-weekeinden op de Norisring en de Nürburgring dit jaar is de Tourenwagen Classics. Oude DTM- en Super-Touring-auto's kunnen tijdens races aan de start komen. Tijdens een persconferentie waren oud-coureurs Bernd Schneider, Manuel Reuter, Volker Strycek, Peter Oberndorfer, Bernd Mayländer, Johnny Cecotto, Harald Grohs, Leopold von Bayern en Klaus Ludwig aanwezig. Net zoals "vroeger" in de oude DTM zorgen Rainer Braun en Christa Haas voor het commentaar.

10.30 uur: Lucas Auer
was het snelst in de vrije training van de DTM. De Oostenrijker reed een tijd van 1:31,712, ruim twee seconden sneller dan de pole-tijd bij de seizoensstart van vorig jaar. Met Paul Di Resta, Edoardo Mortara en Robert Wickens op de plaatsen twee tot en met vier bezette Mercedes de eerste vier posities. Daarachter Nico Müller als beste Audi-rijder op de vijfde en Marco Wittmann als beste BMW-rijder op de zesde plaats.

9.45 uur:
Michael Ammermüller is de eerste pole-sitter van de Porsche Carrera Cup Deutschland. De Duitser reed een tijd van 1:41,516 minuten en was daaarmee 0,078 seconden sneller dan de Noor Dennis Olsen. De Nederlandse debutant Larry ten Voorde, die dit seizoen uitkomt voor het Team Deutsche Post by Project1, reed de tiende tijd. Wolf Nathan, rijdend voor Huber Racing by TriSpa, reed de 20e tijd algemeen en de zesde tijd in het B-klassement.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet