IndyCar

Indycar: Alonso met vlag en wimpel geslaagd voor Indy 500 rookie test

Tweevoudig F1 kampioen Fernando Alonso is vandaag met vlag en wimpel geslaagd voor het z.g. rookie-oriëntatie programma op de Indianapolis Motor Speedway. Dit betekent dat de Spanjaard nu zonder problemen aan de trainingen en kwalificaties van de 101e editie van de Penngrade Indy 500 kan gaan deelnemen.

Tekst Willem J. Staat
Foto's Chris Owens/Indycar

2017 Acceleratie
Alonso begint aan zijn rookie=test.


Alonso met vlag en wimpel geslaagd voor Indy 500 rookie test
Nadat Marco Andretti de Andretti McLaren Dallara Honda eerst een aantal ronden had opgewarmd was het de beurt aan Fernando Alonso om ROP(Rookie Orientation Programma) af te werken. Fernando begon met tien ronden tussen de 210-215 mph, vervolgens 15 ronden van ongeveer 210-215 mph en vervolgens 15 ronden boven de 215 mph.

2017 Alonso Andretti Advies van Marco Andretti.

"Het was genieten en nu is het tijd voor het echte werk" verklaarde Alonso na het afwerken van het ROP Programma. Alonso moet in korte tijd wel heel veel leren. Na een dag in de simulator groeide het vertrouwen met elke ronde. Aan het eind van de dag had de Spanjaard 110 ronden met een gemiddelde van 222.548 mph. afgelegd.

Fernando Alonso: "Het was een goede manier om op deze wijze snelheid op te bouwen. In het begin was het best wel moeilijk om je aan de minimum snelheid te houden. De volgende fases voelden niet alleen vanwege de snelheid goed aan, maar de rondes zelf. Je moet je wedstrijd lijnen finetunen, op en terugschakelen en weten welke versnellingen je in de bochten moet gebruiken.

De simulator is vrij realistisch en geeft je een indruk van hoe het werkelijk gaat worden. Maar de echte auto geeft een uniek gevoel. Want als je volgas door de bocht gaat, geeft dit echt niet hetzelfde gevoel als in de simulator."

2017 Alonso Stapt  In
De eerste kennismaking met de Dallara cockpit.

Andretti Autosport eigenaar Michael Andretti, wiens team dit jaar overigens zes auto's voor de Indy 500 inzet, was ondanks de onervarenheid van Alonso op de Speedway, onder de indruk. Michael Andretti: "Hij is één van de besten ter wereld en je ziet ook direct waarom. Omdat hij een beetje onderstuur had, corrigeerde hij direct zijn lijnen. The real deal. Ik verwacht dat hij deze maand erg sterk zal zijn."

2017 Pits
Na 38 jaar weer originele McLaren kleuren op de Speedway.

Aan adviezen ontbrak het vandaag niet. Alonso kreeg het van de Andretti-clan bestaande uit Mario, Michael en Marco alsmede voormalig Indy 500 winnaar Gil de Ferran en Alexander Rossi, die vorig jaar de Indy 500 op zijn naam schreef.

2017 Alonso Actie
De eerste meters in de pitlane.

Marco Andretti verklaarde dat de omstandigheden ideaal waren. Zeker qua temperatuur. "Deze graad van downforce staat gelijk aan de wedstrijdcondities. De voor en achterkant zijn kaarsrecht en dit is precies wat je voor je eerste run nodig hebt" aldus Marco Andretti. En de vele adviezen? Marco Andretti: " Daar leert hij snel van. Hij stelt de juiste vragen. Is OK. Het is een coureur. Hij verlaat de Speedway vandaag vol vertrouwen."

In de F1 behaalde Alonso twee wereldkampioenschappen in 2005 en 2006 maar heeft sinds 2013 geen wedstrijden meer gewonnen. Afgelopen zondag kwam Alonso door motorische problemen nog niet eens aan de start. Volgende week neemt de Spanjaard aan de zijn thuis GP deel en beschikt over een overvol reisschema.

16C 5168-1
Met glans geslaagd voor de Rookie test.

Reacties

Reageer anoniem op dit bericht

Je reageert anoniem op dit bericht. Onderaan deze pagina kun je inloggen op Autosport.nl (of een account aanmaken) zodat je onder je eigen naam kunt reageren. Je kunt dan ook een eigen avatar gebruiken en je hebt direct toegang tot het Autosport.nl-forum.

Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.

Login om onder jouw naam te reageren

Registreren
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet