WTCC

WTCC: Nieuws uit Macau

Voorafgaand aan de beide beslissende races in het FIA Wereldkampioenschap Toerwagens de nodige vermeldenswaardige feiten.

Tekst: René de Boer

  • Tom Coronel was vanmorgen de snelste in de 15 minuten durende warm-up-sessie. De SEAT-coureur reed zes ronden op het 6,12 kilometer lange circuit en kwam uit op een beste tijd van 2.34,575 minuten. Op de tweede plaats Chevrolet-rijder Rob Huff, gevolgd door Peter Terting (SEAT), Alain Menu (Chevrolet) en Jörg Müller als snelste BMW-coureur op de vijfde plaats. Duncan Huisman beëindigde de kwalificatie op de zestiende plaats.


  • Elf coureurs hebben een geldboete van 1000 Euro opgelegd gekregen omdat ze hun auto's tijdens de kwalificatie al in de zogeheten "fast lane" van de pitstraat hadden opgesteld voor de beide herstarts van de training na de twee rode-vlag-situaties, wat volgens het reglement (Bulletin 1, Artikel 2) verboden is. De betrokken rijders waren Duncan Huisman, Augusto Farfus, Gianni Morbidelli, Fabritio Giovanardi, Stefano D'Aste, Luca Rangoni, Diego Romanini, Rob Huff, Alain Menu, André Couto en Peter Terting.


  • Lokale rijder André Couto (SEAT Sport Macau) zag zijn snelste kwalificatietijd geschrapt worden, waardoor hij van de 18e naar de 20e plaats in de startopstelling terugvalt. Na de kwalificatie was hij met zijn auto niet zoals voorgeschreven bij de weegbrug gestopt om zijn SEAT te laten wegen.


  • Vanwege de twee rode vlaggen en de regen in de slotfase van de kwalificatie voldeden niet minder dan elf rijders niet aan de 107-procent- kwalificatienorm, een rondetijd van 2.44,268. Het betrof Alex Zanardi, Jordi Gené, André Couto, Salvatore Tavano, Rob Huff, Alain Menu, Rickard Rydell, Diego Romanini, Nicola Larini, James Thompson en Ao Chi Hong. Zij allen hebben uiteraard van de wedstrijdleiding toestemming gekregen om te racen.


  • Zowel in de eerste als de tweede race wordt Alain Menu tien plaatsen naar achteren gezet in de startopstelling. Dat is de straf voor een aanrijding tussen de Zwitser en Dirk Müller in de "cooling down-lap" na afloop van de tweede race in Valencia, ruim een maand geleden. De sportcommissarissen oordeelden daar dat Menu een vermijdbare aanrijding had veroorzaakt en veroordeelden hem tot een geldboete van 5000 Euro. Omdat hij echter al een voorwaardelijke straf te pakken had voor een aanrijding met Luca Rangoni in Istanboel verliest hij nu voor beide races in Macau tien plaatsen in de startopstelling.


  • Nicola Larini, die zowel in de test als in de vrije trainingen tot de snelsten behoorde, crashte in de tijdtraining in de "R"-bocht tijdens zijn eerste vliegende ronde. Als gevolg van de frontale botsing moet de motor van zijn Chevrolet Lacetti gewisseld worden, waardoor hij automatisch tien plaatsen in de startopstelling terugvalt. Hebben ze bij Chevrolet ervaring mee (zie boven)...

  • Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet