GT

FIA GT: Hezemans eindigt seizoen met een tweede plaats, Bleekemolen net buiten podium

Phoenix Racing, met Jean-Denis Deletraz en Andrea Piccini achter het stuur, heeft de laatste race van het FIA GT-kampioenschap 2006 op zijn naam geschreven. Op het Dubai Autodrome hielden ze de Equipe van Mike Hezemans achter zich. De overwinning in de GT2-klasse ging naar Mullen/Niarchos, voor de kampioenen Vilander/Melo. Jeroen Bleekemolen eindigde met de Spyker op de vierde plaats net buiten het podium.

Tekst: Daan Jeuken

De missie van GLPK Carsport was duidelijk voor het laatste raceweekend: op het podium eindigen. Dit zette Mike Hezemans vanaf het begin van het weekend al kracht bij door vierde plaats te trainen. In die kwalificatie waren de verschillen uiterst klein: Hezemans zat op de vierde plaats slechts 0.l29 seconden van de poletijd af.
In de drie uur durende race ging de overwinning uiteindelijk naar Deletraz en Piccini, die als achtste hadden getraind. Hezemans en zijn kornuiten konden als enige team het gat kleiner houden dan een minuut: zij kwamen met hun Corvette op bijna vijftig seconden van de winnende Aston Martin over de streep. Derde eindigde Vitaphone Maserati, bestuurd door Davies, Biagi en Vosse.
“De wagen is dit jaar nog niet zo goed geweest als hier, de banden waren zelfs fantastisch”, aldus Hezemans. “Het was een goed seizoen, maar we hebben altijd het probleem dat we seizoen zo slecht beginnen. Ik hoop dat we volgend jaar vanaf het begin van het jaar kunnen meedoen.”
Minder succes was er voor Jos Menten. In de Saleen S7-R van Zakspeed Racing Team werd van de vierde startrij gestart, maar nadat Sascha Bert in de openingsfase werd aangetikt door Philipp Peter, wat een lekke achterband veroorzaakte, waren alle kansen vervlogen. Bert rijdt terug naar de pits, maar de lekke band veroorzaakt veel schade aan de achterkant van de wagen. De auto wordt nog gerepareerd, maar de opgelopen achterstand is niet meer te overbruggen voor Bert, en later Menten en Montermini.
“We zijn vol ambitie afgereisd naar Dubai, maar na de eerste ronde konden we onze hoop op een goede klassering definitief opbergen”, aldus Menten. “Starten van de vierde rij bood nog enkele perspectieven, maar vanmorgen kregen we ook nog dertig kilogram extra strafgewicht. We wisten dat het een moeilijke wedstrijd zou worden, maar een podiumplaats was nog steeds mogelijk. Ondanks de verloren tijd zijn we blijven doorrijden, om Sascha eventueel nog aan de titel van vice-kampioen te helpen. Jammer genoeg is dat niet gelukt. Soms staat het geluk nu eenmaal niet aan je zijde. Ik heb dit weekend weinig met de Saleen kunnen rijden, maar toch kon ik me vlug aanpassen. Het is een leuke wagen om mee te racen en ik heb tijdens de wedstrijd competitieve rondetijden laten optekenen”, sluit Menten af.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet