Formule 3

F3: Kobayashi wint kwalificatierace, Buurman van de baan gereden

 Kobayashi2

Kamui Kobayashi won de kwalificatierace in Macau

De Japanner Kamui Kobayashi, die vanaf pole vertrok, leidde van start tot finish en won de kwalificatierace over tien ronden op het 6,12 kilometer lange stratencircuit van Macau. De coureur van het Franse team ASM Formule 3, dit jaar achtste in de eindstand van de Formule 3 Euro Serie, had aan de finish een voorsprong van 3,333 seconden op de Est Marko Asmer (Hitech Racing). Ook op de derde plaats eindigde een Japanner, en wel Kohei Hirate van het Britse team Manor Motorsport. Yelmer Buurman, de enige Nederlandse rijder in het veld, was met een sterke inhaalrace bezig, maar werd door de Brit Jonathan Kennard van de baan gereden.


Tekst: René de Boer
Foto's: YZ Producties


Kobayashi had een vrij gemakkelijke race. Op het moment dat de lichten uitgingen, pakte hij de kop en die stond hij gedurende de gehele tien ronden lange wedstrijd niet meer af. De in Zwitserland wonende Fransman Romain Grosjean, die achter Hirate als derde van start ging, was minder fortuinlijk: hij liet bij de start de Mercedes-motor van zijn Signature-Dallara afslaan en viel daardoor ver terug. De Est Marko Asmer profiteerde en reed van de vierde naar de tweede plaats, waarbij hij ook Hirate voorbijstak. Een sterke prestatie werd ook geleverd door de Japanner Kodai Tsukakoshi, een reguliere deelnemer aan het Japans kampioenschap, maar in Macau uitkomend voor het Italiaanse Prema Powerteam. Hij startte als tiende, maar reed na een ronde al op de derde plaats.

 Tsukakoshi

Kodai Tsukakoshi was in de beginfase heel sterk, maar viel daarna terug

Op dat moment waren de Duitser Maro Engel en de Braziliaan Roberto Streid al uit de wedstrijd: beiden moesten hun auto’s met technische defecten in de pits parkeren. Tsukakoshi had niet al te lang plezier van zijn sterke opening: in de derde ronde remde Kohei Hirate hem voor de Lisboa bocht uit en nam zo de derde plaats over. Eén ronde later verloor Tsukakoshi op dezelfde plek nog een positie aan Paul di Resta. Kobayashi daarentegen had geen enkel probleem: halverwege bedroeg zijn voorsprong al 3,379 seconden en vervolgens reed hij zonder problemen de overwinning naar huis.

 Asmer1

Marko Asmer werd onder druk gezet door Kohei Hirate, maar hield zijn tweede plek vast

De strijd om de tweede plaats was spannend: Hirate zette Asmer steeds meer onder druk, maar vond geen mogelijkheid om hem in te halen. Bovendien was de rechter wielophanging van Asmers auto licht verbogen, nadat hij in de formatieronde de muur had geraakt. Paul di Resta, regerend kampioen uit de Formule 3 Euro Serie, kwam als vierde over de streep voor Tsukakoshi. Ook Adrian Sutil, winnaar van het Japans Formule 3-kampioenschap kwam sterk voor de dag. Gestart als veertiende maakte de TOM’s-rijder act plaatsen goed en kwam zo uiteindelijk als zesde over de eindstreep, één plaats voor Brits Formule 3-kampioen Mike Conway. Euro Serie-rijders Kazuki Nakajima, Richard Antinucci en Charlie Kimball maakten de top tien vol, Romain Grosjean kwam na een aardige inhaalrace nog als 15e aan.

 Yelmer3

Duncan Huisman wenste Yelmer Buurman nog succes voor de start, maar het mocht niet echt baten

Voor Yelmer Buurman zat er helaas geen goede klassering in. Hij klom gedurende de eerste helft van de race behoorlijk op en reed op een zeker moment zelfs al op de veertiende plaats, maar werd uiteindelijk van de baan gereden door de Brit Jonathan Kennard. Over de schuldvraag was Buurman duidelijk: “Het was zijn fout, geen discussie. Hij verschakelde zich en ik wilde er aan de rechter kant langs, maar hij drukte me steeds verder naar buiten. Op een gegeven moment raakten mijn wielen de muur, ik kon geen kant meer uit. Daarmee was het afgelopen. Jammer, want anders was ik morgen ergens op de zevende of achtste rij gestart en dan had ik misschien nog wel verder naar voren kunnen rijden. Nu moet ik weer helemaal van achteraan beginnen.” Kennard is overigens geen onbekende voor Buurman: ook tijdens de Britse Formule 3-race op het circuit van Spa-Francorchamps in juli van dit jaar hadden de twee het met elkaar aan de stok in een soortgelijke manoeuvre. Buurmans oordeel over de Brit is duidelijk: “Die spoort gewoon niet.” Waarvan akte.

 Yelmer7


 Yelmer6
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet