NASCAR

NASCAR: Dale Jr. stopt eind 2017 definitief met racen

Dale Earnhardt Jr. stopt eind 2017 definitief met racen. De populaire NASCAR-rijder kondigde vanmorgen via het team van Hendrick Motorsports zijn vertrek aan. Later op de dag gaf Earnhardt Jr. tijdens een persconferentie op het hoofdkwartier van Hendrick Motorsports een toelichting op zijn vertrek.

Tekst Willem J. Staat
Foto's NASCAR

2017 Dale Earnahrdt winner Daytona 2004
2004 Dale Earnhardt wint drie jaar na de dood van zijn vader de Daytona 500.

Dale Jr stopt eind 2017 definitief met racen
Na 18 raceseizoenen en 600 races zet Dale Jr. definitief een streep achter zijn NASCAR-carriere. Na Jeff Gordon, Tony Stewart, Carl Edwards is Dale Jr. het vierde NASCAR icoon dat binnen korte tijd vertrekt. In 1999 maakte Edwards zijn Cup-debuut op de Charlotte Motor Speedway. Hoewel Earnhardt Jr. tweemaal de Xfinity-series won, slaagde hij er tot nu toe niet in om de Monster Energy Cup te winnen. Je kun Dale Jr. zeker niet als legende omschrijven, maar wel als één van de populairste coureurs die NASCAR ooit gekend heeft. In de afgelopen 18 jaar werd Jr. maar liefst 14 maal als populaire rijder gekozen.

De inwoner van Kannapolis behaalde tot nu toe 26 Cup-overwinningen en won in tweemaal de Daytona 500(2004 en 2014). Op de eeuwige ranglijst bezet Dale Jr. de 29e plek. In totaal behaalde Earnhardt Jr. 26 poles en behaalde vijf overwinningen in wedstrijden die niet voor het kampioenschap meetelden. (Daytona kwalificatie Duels, The Clash en een All Star-overwinning). Na een hersenschudding moest Earnhardt Jr. in 2016 het tweede seizoensgedeelte missen. In de eerste 18 races van dat seizoen behaalde hij viermaal een tweede plek. Earnhardt Jr kwalificeerde zich achtmaal voor de NASCAR Playoffs(2004,2006, 2008, 2011, 2012, 2013, 2014 en 2015).

Earnhardt Jr. is de derde generatie-rijder. Zijn grootvader Ralph Earnhardt was in 1956 de NASCAR Sportsman kampioen. Zijn legendarische vader Dale Sr. was een zevenvoudig NASCAR-kampioen en won 76 races. In 2010 werd Dale Sr. in de Hall of Fame opgenomen. Een eer die zijn grootvader Ralph Earnhardt Jr. drie jaar eerder ten deel viel. Zowel Ralph Earnhardt als Dale Sr. werden in 1999 tot de grootste NASCAR coureurs aller tijden uitgeroepen.


earnhardt gordon busch
Fraaie beginjaren in de toenmalige NASCAR Sprint Cup.

Hendrick Motorsports
Tot 2008 verdedigde Earnhardt Jr. de kleuren van Dale Earnhardt Inc(ofwel Earnhardt Ganassi Racing daarvoor) maar stapte daarna verrassend voor de Cup over naar het team van Hendrick Motorsports.Tussen 1998 en 2007 behaalde Earnhardt Jr voor Dale Earnhardt Inc. in totaal maar liefst 39 overwinningen in de Sprint en Xfinity-series.

Naast zijn activiteiten voor Hendrick Motorsports formeerde Jr. JR Motorsports voor de Xfinity-series. Het team bestaat uit 140 mensen en zet vier auto's in de Xfinity-series in. Maar ook in de regionale series worden er door JR Motorsports auto's ingezet. Sinds de oprichting van JR Motorsports in 2006 heeft het team in totaal 33 overwinningen behaald. Chase Elliott bezorgde JR Motorsports in 2014 de allereerste titel terwijl teamgenoot Regan Smith als tweede eindigde.


2001 Dale Jr en Sr
Dale Sr. en Dale Jr. na 24U Daytona 2001. Ze reden helaas te kort tegen en met elkaar.

Veelzijdig mens
Buiten de autosport is Dale Jr. een veelzijdig mens. Wereldwijd verscheen hij de afgelopen jaren op maar liefst 150 magazine covers van o.a. Maxim, Sports Illustrated, Rolling Stone, The New York Times Magazine, Men's Fitness etc. In 2009 presenteerde Earnhardt Jr. voor de eerste maal de 43e Country Music Awards waarnaar bijna 35 miljoen mensen keken. Maar ook bij programma's zoals Animal Planet was Dale Jr. betrokken. In 2012 stond Dale Jr. in Forbes Magazine op de zevende plek als één van de meest invloedrijke atleten. Van alle Amerikaanse Indycar- en NASCAR racers bezet Earnhardt op de social media met 5.5 miljoen volgers op Facebook, Twitter en Instagram de eerste plek.

In 2006 richtte Earnhardt Hammerhead Entertainment op, een TV prodcutiemaatschappij. Ook is Earnhardt Jr eigenaar van een bar en nachtclub in Charlotte, North Carolina. Ook is Earnhardt Jr. betrokken bij de Amerikaanse versie van "Doe een Wens" Op oudejaarsdag 2016 trad Dale Jr. in het huwelijk met interieurontwerpster Amy Reimann, die eerder getrouwd was geweest. Earnhardt Jr. reisde het afgelopen jaar meermaals naar Duitsland om genealogisch onderzoek zijn afkomst te verrichten. De familieroots van de Earnhardts liggen overigens bij onze Oosterburen.


2017 Dale 2014
Nigel Mansell noemden ze weleens "The People's Champion". Earnhardt werd geen Sprint Cup kampioen, maar veertien maal de populairste coureur. Een ongelofelijk resultaat voor een coureur die dichtbij de fans staat.

Een andere leuke ofwel bijzondere eigenschap aan Earnhardt is,dat hij de tot wrak verworden auto's van hemzelf of van zijn concurrenten opkoopt en ze vervolgens in zijn eigen tuin begraaft. Het NASCAR-autokerkhof van Earnhardt Jr. mag dan heel bijzonder genoemd worden.

Legendarische vader
Zijn legendarische vader Dale Sr. verongelukte in 2001 in de allerlaatste ronde van de Daytona 500 en liet in de Amerikaanse sportwereld een enorme leegte na. Ondanks zijn enorme populairiteit heeft Earnhardt Jr. met alle respect nooit echt in de sporen van zijn legendarische vader kunnen treden. Tijdens de persconferentie vandaag maakte Earnhardt Jr. bekend dat hij al op 29 maart een beslissing genomen had. Hij wilde niet dat er één voor hem genomen zou worden. Gezondheid was de belangrijkste reden om eind 2017 te stoppen. Dale Jr: "De response van collega's en fans is de laatste zes uur enorm geweest. Het teampersoneel dat zijn mijn echte vrienden geworden en die vriendschap gaat verder dan de pitlane. Overigens zie ik mijzelf niet zo snel afscheid nemen van de sport."

2017 Persconferentie
Earnhardt blikt tijdens de persconferentie vandaag nog eens terug op zijn carriere.

Teameigenaar Rick Hendrick: "Voor mij was hij als een zoon en wij hadden een fantastische relatie. Ik heb enorm veel waardering voor het feit wat wij samen bereikt hebben en wat voor mens hij is. Er gaat nooit een tweede Dale Jr. in NASCAR zijn."

In de Cup behaalde Earnhardt Jr. 26 overwinningen, 149 Top 5 en 253 Top 10 resultaten. In 137 Xfinity-starts voor het team van JR Motorsports behaalde Earnhardt Jr. 24 overwinningen en 67 Top 5 resultaten. Zijn zus Kelley Earnhardt Miller is overigens mede-eigenaresse van het team.

2017 Dale Jr. Pocono
Historische overwinning op Talladega voor Hendrick Motorsports.


Reacties

  • 4
  • 0
   
  Dirk 26 april 2017 08:28

  Het hing al een tijdje in de lucht, maar het blijft een klap voor NASCAR als sport. Na Jeff Gordon, Carl Edwards, Tony Stewart, nu de zoveelste populaire coureur die de helm aan de wilgen hangt. Vooralsnog zijn Kyle Larson en Chase Elliot populaire talenten, maar nog geen cult status zoals deze helden.

  • 1
  • 0
   
  Racing-Fan 26 april 2017 18:12

  In korte tijd veel coureurs gestopt en het gaat al niet zo goed met NASCAR.

  • 0
  • 0
   
  Anonieme gebruiker 02 mei 2017 18:14

  cult.. chase elliot heb al een aardig voetstuk, kyle larson zet zichzelf aardig op de kaart, ryan blayney doet het er prima bij. vergeet niet dat logano ook nog bij de jonkies hoort... volgens mij moeten de oudjes wel stoppen want de jonkies gaan ze voorbij rijden... overigens zijn er nog genoeg geruchten dat edwards nog wel's terug zou kunnen komen in een penske volgend jaar

  • 0
  • 0
   
  Anonieme gebruiker 02 mei 2017 18:14

  cult.. chase elliot heb al een aardig voetstuk, kyle larson zet zichzelf aardig op de kaart, ryan blayney doet het er prima bij. vergeet niet dat logano ook nog bij de jonkies hoort... volgens mij moeten de oudjes wel stoppen want de jonkies gaan ze voorbij rijden... overigens zijn er nog genoeg geruchten dat edwards nog wel's terug zou kunnen komen in een penske volgend jaar

Reageer anoniem op dit bericht

Je reageert anoniem op dit bericht. Onderaan deze pagina kun je inloggen op Autosport.nl (of een account aanmaken) zodat je onder je eigen naam kunt reageren. Je kunt dan ook een eigen avatar gebruiken en je hebt direct toegang tot het Autosport.nl-forum.

Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.

Login om onder jouw naam te reageren

Registreren
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet