GT

Div: Rik Breukers leidt na eerste seizoensweekeinde Lamborghini Super Trofeo Europe

170425 LSF Breukers actie
Rik Breukers startte het Europese seizoen met een overwinning en een tweede plaats

Voor Rik Breukers is het seizoen in de Europese Lamborghini Super Trofeo goed begonnen. Met de overwinning in de eerste race en de tweede plaats in de tweede wedstrijd op Monza verzekerde de coureur uit het Noord-Limburgse Ven-Zelderheide zich, samen met zijn GDL Racing-teamgenoot Axcil Jefferies, van de leiding in de tussenstand van het kampioenschap na afloop van de eerste ontmoeting. Daarmee zet Breukers zijn reeks van Lamborghini-successen dit seizoen naadloos voort, want vorige maand werd hij al kampioen in het eerste seizoen van de Lamborghini Super Trofeo Middle East. "Het niveau in de Europese serie is echter nog wel een stukje hoger, dus daarom is het des te mooier dat we ook hier in de voorste gelederen kunnen meedraaien", zegt Breukers, die tussentijds ook nog in de Aziatische Super Trofeo uitkomt. Ook daar wist hij bij de seizoensstart een wedstrijd op zijn naam te schrijven.

Tekst: aangeleverd bericht
Foto's: PR

Nadat hij het afgelopen seizoen begon in de Am-klasse en na goede resultaten door de organisatie al snel werd overgezet naar de Pro-Am-klasse, waar hij vanwege een remdefect bij de finale slechts nipt naast de titel greep, is voor Breukers dit jaar de titel in de Pro-klasse van de Europese Super Trofeo uiteraard het doel. "Maar dat is zeker niet gemakkelijk, want er rijden heel wat coureurs mee die al over jarenlange ervaring op dit niveau beschikken", geeft de Limburgse rijder toe. Niettemin toonde hij met prima prestaties tijdens de seizoensstart op Monza aan dat hij een factor is waarmee rekening gehouden moet worden. Breukers maakt dit jaar deel uit van het juniorprogramma van Lamborghini Squadra Corse, de sportafdeling van de fabriek.

170425 LSF Breukers Jefferies
Na hun titelsucces in de Middle East-serie vormen Rik Breukers (r.) en Axcil Jefferies ook voor de Europese campagne een team

"Natuurlijk hadden we, net zoals iedereen, al een dag getest op Monza, maar tijdens zo'n raceweekeinde weet je pas waar je echt staat ten opzichte van de concurrentie", aldus Breukers. "Dat pakte goed uit: in de eerste vrije training zaten we al heel dichtbij de top en in de tweede vrije training eindigden we als eerste. Dat was een goed begin van het weekeinde." Die tendens zette zich voort in de kwalificatie, waarin Breukers, zij het met minimaal verschil, de pole-position voor de eerste race voor zich opeiste. "Met 35 auto's op de baan was het een redelijke chaos, inclusief een rode vlag en diverse gele vlaggen, waardoor het moeilijk was om een vrije ronde te vinden. In mijn laatste rondje moest het dus gebeuren, maar in de eerste twee sectoren verloor ik tijd. In de derde sector echter reed ik de beste sectortijd van iedereen en dat was genoeg voor de pole. Het was wel heel 'close': de tijden van de eerste zes rijders lagen binnen vier tienden van een seconde."

170424 LSF Breukers StartR1
Startfase van de eerste race met Breukers aan de leiding

In de eerste race verdedigde Breukers na de start zijn goede uitgangspositie en bouwde in de eerste helft van de wedstrijd een voorsprong van zo'n 2,5 seconde op, waarna hij de auto de pits in reed voor de verplichte rijderswissel. Teamgenoot Axcil Jefferies maakte vervolgens het karwei af, behield de leiding en stelde de overwinning veilig. "Een zege zonder al teveel risico, een goede start van het seizoen", analyseerde Breukers na afloop. Voor de startopstelling van de tweede race had Axcil Jefferies zich als derde gekwalificeerd. Hij kwam na zijn rijbeurt gelijk met de rijder op de tweede plaats de pits binnen, waarna Breukers het stuur overnam en als tweede de pits kon uitrijden. Die positie wist hij vervolgens vast te houden, zodat de rood/zwarte Lamborghini van Breukers en Jefferies met een achterstand van 2,7 seconden als tweede over de eindstreep kwam. Het Europese Super Trofeo-seizoen wordt op 13 en 14 mei voortgezet op het circuit van Silverstone.

170425 LSF Breukers Parcferme
Blijdschap bij Axcil Jefferies (met helm) en Rik Breukers na de behaalde resultaten op Monza

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet