TCR Series

TCR Benelux: Drie verschillende winnaars en een mooi spektakel op Spa-Francorchamps

TCR Benelux Audi Comini-Van der Linde - SEAT Mondron-Mondron - VW Vernay-Huff

Na de spannende 'Long Race' op zaterdag, was iedereen heel ongeduldig om getuige te zijn van de vier sprints op zondag, de eerste van het nieuwe seizoen van de TCR Benelux 2017. En de bezoekers werden niet teleurgesteld.

Tekst en foto's: TCR Benelux

Eerste manche
Fred Caprasse startte vanaf pole positie voor de eerste sprint van het jaar. En hij benutte zijn positie perfect en pakte de koppositie, voor Jean-Karl Vernay (VW Golf GTI) en Benjamin Lessennes (Honda Civic), terwijl Stefano Comini (Audi RS3 LMS) na de start gelijk Stéphane Lémeret (Honda Civic) passeerde. De Zwitser liet het daar niet bij. In Les Combes ging hij voorbij aan Lessennes en Vernay, en plaatste zich in in de slipstream van koploper Caprasse, die niet veel later moest zwichten aan de oplopende druk van de Audi-rijder. Halverwege de wedstrijd zou Caprasse nog terugknokken en opnieuw de leiding pakken, echter niet voor lang. Comini pakte dus de overwinning, voor Caprasse, die echter na de race vijf seconden straftijd kreeg vanwege een valse start waardoor de Opel coureur terugviel naar de vierde plaats. Lessennes profiteerde van deze straf en reed naar een onbedreigde tweede plaats. Vernay pakte de laatste podiumplaats.

Iets daarachter woedde er een hevige strijd tussen Giacomo Altoè (VW Golf GTI), Guillaume Mondron (SEAT Leon), Sam Dejonghe (SEAT Leon), Kevin Abbring (Peugeot 308), Stan van Oord (Audi RS 3 LMS) en Mathieu Detry (VW Golf GTI). Mondron en Dejonghe lieten respectievelijk Altoè en Van Oord in de tweede ronde achter zich. In de eindfase passeerde Detry Peugeot rijder Abbring. Lémeret, vierde op de startgrid, werd meteen getroffen door vibraties als gevolg van een contact met Abbring bij de start. Hij bleef plaatsen verliezen en gaf een ronde voor het einde op door een gebroken onderdeel in de motor. Het weekend zat er jammer genoeg meteen op voor de regerende kampioen. De Golf van Armand Fumal werd eveneens uitgeschakeld door mechanische problemen.
In de Renault Clio Cup Benelux domineerde de Brit Lidsey van begin tot het einde, terwijl Filip Uyttendaele de snellere was dan Sven Van Laere.

Spa041

Uitslag TCR Benelux – 1ste manche:
1. Comini, Audi RS3 LMS ; 2. Lessennes, Honda Civic TCR ; 3. Vernay, VW Golf TCR ; 4. Caprasse, Opel Astra TCR ; 5. Mondron G., SEAT Leon TCR ; 6. Dejonghe, SEAT Leon TCR ; 7. Altoe, VW Golf TCR ; 8. Van Oord, Audi RS3 LMS ; 9. Detry, VW Golf TCR; 10. Abbring, Peugeot 308 Cup; 11. Sieljes, Audi RS3 LMS; 12. Lemeret, Honda Civic TCR
Clio Cup Benelux: 1. Lidsey; 2. Uyttendaele; 3. Van Laere

Tweede manche
De start van de tweede manche was minder opwindend vooraan dan de eerste, maar in het peloton daarachter werd voor spektakel gezorgd. Abbring en Dejonghe kwamen in contact met Van Oord, waardoor drie auto's schade opliepen. Dejonghe kon opnieuw op enkele ronden van het einde vanuit de pits, maar dat was te laat om nog geklasseerd te worden.

Vooraan controleerde Comini zijn leidersplaats en die kwam niet meer in gevaar ondanks dat in de slotfase Vernay nog dichterbij kwam. Lessennes werd derde voor Caprasse, die even Mondron aan zich zag voorbijgaan. Daarachter werd er flink geknokt waarin uiteindelijk Detry te sterk was voor Altoè. Paul Sieljes sloot de geklasseerde TCR-auto's af, voor de Clio Cup, waarin de hiërarchie van de eerste manche herhaald werd.

"Ik hou echt van dit circuit. Ik ben dus blij om hier te kunnen winnen", was het commentaar van Comini na de finish. "De sleutel van dit succes was dat ik mijn banden goed kon opwarmen tijdens de formatieronde. En aangezien Eau Rouge mijn favoriete bocht is, zat ik op dat moment in een ideale positie. Richting Les Combes profiteerde ik van de slipstream en het gevecht tussen Vernay en Lessennes om hen aan de binnenkant voorbij te gaan. Vervolgens ging ik ook voorbij aan Caprasse. Ik probeerde een gat te slaan en tegelijk mijn rubber te sparen, aangezien de Audi RS 3 meer van de banden vraagt dan de Golf. Dat werd duidelijk op het einde van de tweede wedstrijd, waar de anderen dichterbij konden komen."
"Het was bijzonder leuk om tweemaal na elkaar te mogen starten", voegde Jean-Karl Vernay daaraan toe. "In TCR International heb ik daar wat problemen mee. Het was dus een uitstekende oefening."

"Aangezien het heel moeilijk is om het rubber hier op temperatuur te krijgen, hebben we voor een hogere bandendruk gekozen dan in de Long Race gisteren, waardoor de bandenslijtage op het einde iets te hoog lag", was het probleem bij Benjamin Lessennes.

TCR Benelux - Audi Meyer-Sieljes - VW Potty-Detry

Uitslag TCR Benelux – 2de manche:
1. Comini, Audi RS3 LMS; 2. Vernay, VW Golf TCR; 3. Lessennes, Honda Civic TCR ; 4. Caprasse, Honda Civic TCR ; 5. Mondron G., SEAT Leon TCR ; 6. Detry, VW Golf TCR ; 7. Altoe, VW Golf TCR ; 8. Sieljes, Audi RS3 LMS
Clio Cup Benelux : 1. Lidsey ; 2. Uyttendaele ; 3. Van Laere

Derde manche
Ondanks de schade aan de Peugeot 308 door de aanrijding in de tweede sprintrace, stond de auto toch aan de start voor Race 3 met Aurélien Comte dit keer aan het stuur. Dit in tegenstelling tot de Honda van Tom Coronel die te veel problemen kende en aan de kant bleef. Sheldon van der Linde had met de Audi RS3 een mindere start en Mat'o Homola prifiteerde hier optimaal van en nam meteen afstand met zijn Opel Astra en zou nooit meer bedreigd worden. Rob Huff (VW Golf GTI)pakte de tweede plaats maar na vier ronden herstelde Van der Linde zijn tweede positie.

Daarachter realiseerde Edouard Mondron, na een slechte start met de SEAT Leon, een mooie inhaalrace door achtereenvolgens Enzo Guibbert (Honda Civic) en Aurélien Comte (Peugeot 308) voorbij te gaan. Die laatste zag ook Guibbert en Meijer (Audi RS3 LMS) passeren in de slotfase. Denis Dupont (SEAT Leon), Mika Morrien (Audi RS 3 LMS) en Maxime Potty (VW Golf GTI) moesten de pitlane opzoeken en eindigden dus op achterstand, meerdere ronden achter Pilou Corthals (VW Golf GTI) en Romain de Leval (VW Golf GTI).

TCR Benelux - Homola-Caprasse

Uitslag TCR Benelux – 3de manche:
1. Homola, Opel Astra TCR ; 2. Van Der Linde, Audi RS3 LMS ; 3. Huff, VW Golf TCR ; 4. Mondron E., SEAT Leon TCR ; 5. Guibbert, Honda Civic TCR ; 6. Meijer, Audi RS3 LMS ; 7. Comte Peugeot 308 Cup ; 8. Corthals, VW Golf TCR ; 9. De Leval, VW Golf TCR ; 10. Dupont, SEAT Leon TCR ; 11. Morien, Audi RS3 TCR ;
Clio Cup Benelux: 1. Lidsey; 2. Eyckmans; 3. Piessens

Vierde manche
De laatste start van de dag verliep bijzonder spannend. Homola kon als leider uit La Source komen, maar de koplopers bleven bijzonder dicht bij elkaar. Homola werd het slachtoffer van een lekke band door een aanrijding en zou meteen de pits opzoeken. Edouard Mondron kwam vanaf de vierde plek in de spits postvatten, voor Van der Linde, Meijer en Comte. In de tweede ronde ging Van der Linde voorbij aan Mondron, net als Dupont en Potty bij Comte. Het was het begin van een fantastische opmars van Maxime Potty, die in de loop van de race ook Dupont en Meijer achter zich liet. De strijd voor de tweede plaats werd in de eindfase bijzonder spannend. In de laatste hectometers verraste Potty nog Huff en Mondron voor de tweede plek, achter Van der Linde, die zijn kwaliteiten toonde in de Audi RS3 LMS van ComToYou.
In de Renault Clio Cup Benelux voegde Brett Lidsey twee successen toe aan zijn palmares, telkens voor Gregory Eyckmans en Thomas Piessens.

TCR Benelux - Audi  Comini-Van der Linde - Honda Lessennes-Guibbert

Uitslag 4de manche (onder voorbehoud)
1. Van Der Linde, Audi RS3 TCR ; 2. Potty, VW Golf TCR ; 3. Huff, VW Golf TCR ; 4. Mondron E., SEAT Leon TCR ; 5. Meijer, Audi RS3 LMS ; 6. Dupont, SEAT Leon TCR ; 7. Comte Peugeot 308 Cup ; 8. Corthals, VW Golf TCR ; 9. De Leval, VW Golf TCR ; 10. Morien, Audi RS3 TCR ; 11. Guibbert, Honda Civic TCR ;
Clio Cup Benelux : 1. Lidsey ; 2. Eyckmans ; 3. Piessens

De volgende manche van de TCR Benelux vindt plaats tijdens de Jumbo Familie Racedagen driven by Max Verstappen, op Circuit Zandvoort tijdens het weekend van 20 en 21 mei.

Kampioenschap (zonder 4de manche):
1.Stefano Comini-Sheldon Van der Linde 80; 2. Benjamin Lessennes-Enzo Guibbert 58 ; 3. Edouard & Guillaume Mondron 57 ; 4. Jean-Karl Vernay-Rob Huff 49 ; Mato' Homola-Fred Caprasse 49 ; 6. Maxime Potty-Mathieu Detry ; Romain de Leval-Giacomo Altoè 20 ; 7. Stéphane Lémeret-Tom Coronel 18 ; 8. Aurélien Comte-Kevin Abbring 15 ; 9. Willem Meyer-Paul Sieljes 12 ; 10. Sam Dejonghe-Denis Dupont ; Mika Morien-Stan van Oord 8 ; 12. Pierre-Yves Corthals-Armand Fumal 6

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet