IndyCar

Indycar: Josef Newgarden wint na ongeplande bandenwissel Will Power in Alabama(kort)

Josef Newgarden behaalde tijdens de GP van Alabama op Barber Motorsports Park bij Team Penske zijn allereerste overwinning. De oud Indy Lights kampioen kwam in het verleden voor de teams van Fisher Hartman en Ed Carpenter Racing uit. In 2015 en 2016 won Newgarden op Barber Motorsports Park, Toronto en Iowa. Een banden wissel van zijn teamgenoot Will Power leverde Newgarden de leiding van de wedstrijd op.

Tekst Willem J. Staat
Foto's Indycar

2017 Newgarden
Newgarden tijdens de warming up.


Josef Newgarden wint na ongeplande bandenwissel Will Power  in Alabama
Saillant detail. Tot nu toe wist dit seizoen geen enkele polesitter in Indycar zijn uitgangspositie in een overwinning te verzilveren. Will Power was geen uitzondering. De Australiër domineerde 60 ronden lang de wedstrijd op Barber Motorsports Park maar moest tien ronden voor het einde met een langzaam leeglopende band naar binnen en viel naar een uitzichtloze 14e plek terug. Nadat Power naar binnen was gegaan nam Newgarden definitief de kop, alhoewel de Amerikaan in de slotfase nog kortstondig onder druk stond van Ganassi-coureur Scott Dixon.

De wedstrijd werd door safetycarfases gekenmerkt. In de openingsfase toucheerden de bolides van James Hinchcliffe en Ryan Hunter Reay elkaar kortstondig en de wedstrijd moest vanwege brokstukken ofwel "debris" geneutraliseerd worden. Hinchcliffe eindigde als zesde terwijl RHR als elfde werd geklasseerd.

In de 63e ronde werd er na een "offroad" excursie van Spencer Pigot opnieuw geneutraliseerd. Na de herstart nam Charlie Kimball kortstondig de leiding. En ook de regen zette niet echt door. Tien ronden voor het einde kreeg Power van Team Penske het commando om vanwege een langzaam leeglopende band naar binnen te komen. Vele experts waren echter de mening toegedaan dat Power beter door had kunnen rijden. In ieder geval liet de Penske-rijder na zijn stop met 1.08.2763 nog de snelste ronde noteren. Een schrale troost. Power's teamgenoten Simon Pagenaud en Helio Castroneves eindigden resp. als derde en vierde.

2017 Alonso
Voor Fernando Alonso gaat er een nieuwe racewereld open.

Will Power: "De auto was eigenlijk fantastisch. Maar ik voel me beroerd. Vijf wedstrijden achter elkaar ben ik het slachtoffer van technische problemen geworden. Ik weet niet wat ik hierop moet zeggen."

Voor Josef Newgarden betekende het zijn tweede overwinning op Barber Motorsports Park en de eerste voor Team Penske dit seizoen. Overigens behaalde het team van Roger Penske in acht starts op Barber Motorsports Park vijf overwinningen.

Josef Newgarden: "Fantastisch. Sinds dat ik van dit team deel uitmaak voelde ik direct de energie van deze fantastische groep. We hadden vandaag een goede auto en ik denk ook wel dat we het verdiend hebben." Het beslissende moment kwam toen Newgarden in de slotfase Scott Dixon passeerde. De Nieuw Zeelander stond in zeven starts zeven maal op het podium maar slaagde er nooit in om op Barber Motorsports Park te winnen. Vanaf een 18e plek reed 2016 Indy 500 winnaar een uitstekende wedstrijd en wist voor Andretti Autosport als vijfde te eindigen.(later meer)

2017 Uitslag Barber

Reacties

Reageer anoniem op dit bericht

Je reageert anoniem op dit bericht. Onderaan deze pagina kun je inloggen op Autosport.nl (of een account aanmaken) zodat je onder je eigen naam kunt reageren. Je kunt dan ook een eigen avatar gebruiken en je hebt direct toegang tot het Autosport.nl-forum.

Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.

Login om onder jouw naam te reageren

Registreren
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet