VLN

Audi's succesvol, maar Nederlanders niet zo in kwalificatierace 24H-Rennen Nürburgring

170423 24H Qualirace Start
101 deelnemende auto's aan de kwalificatierace

Twee Audi R8's eindigden op de eerste twee plaatsen in de zes-uursrace op de Nürburgring-Nordschleife, die de onmogelijke naam 'ADAC Qualifikationsrennen 24h-Rennen Nürburgring' draagt. Temidden van een veld van 101 deelnemers eindigde de Audi R8 LMS van het lokale team Phoenix Racing met Audi-fabrieksrijder Mike Rockenfeller, de Deen Nicolaj Møller-Madsen en de Duitser Dennis Busch na 41 ronden als eerste, 18 seconden voor de fabrieksondersteunde Audi van het Belgische Audi Sport Team WRT met Nico Müller en Fred Vervisch. Ook bij de als derde geklasseerde auto was er sprake van Belgische inbreng, want hier reed Laurens Vanthoor samen met Dirk Werner en Jörg Bergmeister op de Falken-Porsche 911 GT3 R. Nederlanders hadden weinig in te brengen tijdens de race: Nicky Catsburg eindigde met de Rowe-BMW op ruime afstand als elfde en was daarmee onze best geklasseerde landgenoot, Renger van der Zande werd na een technisch defect aan de Haribo-Mercedes-AMG GT3 slechts als 17e geklasseerd. Stef Dusseldorp viel met de Falken-BMW voortijdig uit.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: PR

Terwijl de race verder nergens om ging, behalve de eer en de mogelijkheid om wedstrijdkilometers te maken, telde de kwalificatie voor de kwalificatierace nog mee om een van de felbegeerde startplaatsen voor de 'Top 30 qualifying' voor de 24-uursrace van eind mei te veroveren, voorzover dat door de behaalde resultaten in de kwalificaties voor de eerste twee VLN-races van dit seizoen al niet was gebeurd, zoals bijvoorbeeld bij de Haribo-Mercedes van Renger van der Zande. De HTP-Mercedes met Stefan Mücke, Sebastian Asch en Christian Hohenadel startte vandaag vanaf de pole-position, maar viel na een aanrijding voortijdig uit.

170423 24H Qualirace Glickenhaus
De SCG003C van de Scuderia Cameron Glickenhaus leidde tot een half uur voor het eind

Lange tijd leek er een sensatie in de lucht te hangen, want de SCG003C, de sportwagen van de Amerikaanse Scuderia Cameron Glickenhaus, reed met Thomas Mutsch, Andreas Simonsen en Felipe Fernandez Laser tot minder dan een halfuur voor het einde aan de leiding. Toen echter maakte een defect een einde aan de ambities van het team, dat onder de inschrijving 'Traum Motorsport' aantrad. Het werd ditmaal dus meer een nachtmerrie, terwijl het lokale team Phoenix Racing profiteerde en de overwinning naar huis kon rijden, op korte afstand gevolgd door de R8 van het Belgische WRT. Achter de Falken-Porsche eindigde de Land-Audi als vierde, waarmee Audi drie plaatsen in de top vier bezette. Ook Bentley, Ferrari, Mercedes-AMG en Porsche reden in het verloop van de race allemaal wel een keer aan de leiding.

170423 24H Qualirace Audi
Uiteindelijk toch winst voor de Phoenix-Audi van Rockenfeller/Møller-Madsen/Busch

De best geklasseerde Mercedes was de Black Falcon-auto van Dirk Müller, Thomas Jäger, Maro Engel en Jan Seyffarth op de vijfde plaats, gevolgd door drie BMW's van Rowe Racing, Schuberth Motorsport en BMW Team Schnitzer. De beide Porsches van het Frikadelli Racing Team en Manthey Racing completeerden de top tien.

170423 24H Qualirace Catsburg
Nicky Catsburg was als elfde met de Rowe-BMW de best geklasseerde Nederlander

Het beste Nederlandse klasseresultaat kwam op naam van Ricardo van der Ende, die samen met zijn teamgenoten in een Porsche Cayman, ingeschreven onder de vlag van AC Mayen, als tweede in de klasse V5 eindigde. Van der Ende deelde de auto met Riki Christodoulou en de Oostenrijkers Thomas Preining, dit jaar fabrieksondersteunde junior in de Duitse Carrera Cup, en Philip Hamprecht.

In de tweeliter-turboklasse SP3T kon het Subaru Tecnica International-team, meervoudig klassewinnaar tijdens de 24-uursrace met onder anderen Carlo van Dam aan boord, de favorietenrol ditmaal niet waarmaken. De Subaru WRS STi, die Van Dam deelde met de Duitsers Marcel Lasée en Tim Schrick en de Japanner Hideki Yamauchi, haalde de eindstreep niet als gevolg van een gebroken uitlaat. In dezelfde klasse kwam Pieter Schothorst in actie met maar liefst twee Hyundai i30 N's, beide slechts minimaal aangepaste straatauto's die onder de vlag van Hyundai's sportieve tak N worden ingezet door het Belgische WRT. Zo kwam ook de connectie met Schothorst tot stand, die samen met de Belgen Vincent Radermecker en Bruno Beulen op beide auto's stond ingeschreven, aangevuld door op elke auto één journalist van de Motor Presse Stuttgart. De nummer 92-Hyundai was na tien ronden uit de strijd, de auto met het startnummer 95, waarin ook Auto Motor und Sport-redacteur Jens Dralle reed, werd zevende in de klasse.

170423 Uitslag kwalificatierace 24H Nürburgring

170423 24H Qualirace Falken Porsche
De Falken-Porsche met ondermeer Laurens Vanthoor eindigde als derde

170423 24H Qualirace Zande
De Haribo-Mercedes met Renger van der Zande werd 17e

Reacties

Reageer anoniem op dit bericht

Je reageert anoniem op dit bericht. Onderaan deze pagina kun je inloggen op Autosport.nl (of een account aanmaken) zodat je onder je eigen naam kunt reageren. Je kunt dan ook een eigen avatar gebruiken en je hebt direct toegang tot het Autosport.nl-forum.

Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.

Login om onder jouw naam te reageren

Registreren
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet