Formule 3

F3: Kobayashi en Hirate op eerste startrij in Macau

 F3-1

Yelmer Buurman in actie op het stratencircuit van Macau

Twee Japanse coureurs starten morgen vanaf de eerste rij voor de Formule 3-kwalificatierace op het circuit van Macau. Kamui Kobayashi veroverde voor het eerst in zijn leven een pole in de Formule 3. De coureur van het Franse team ASM Formule 3 reed in de tweede en afsluitende sessie een snelste rondetijd van 2.13,449 minuten, waarmee hij de pole voor zich opeiste. Zijn landgenoot Kohei Hirate van Manor Motorsport start morgen vanaf de tweede plaats. Ook de derde positie ging naar een rijder uit de Formule 3 Euro Serie, de Fransman Romain Grosjean, die uitkomt voor Signature Plus.


Tekst: René de Boer
Foto's: YZ Producties


Pole-sitter Kobayashi was bijzonder tevreden: “Mijn eerste pole in de Formule 3, super! Aan het eind wilde ik nog een keer aanvallen, maar toen was ik waarschijnlijk iets te gretig, want ik raakte de banden. Gelukkig had ik mijn tijd toen al gezet.” Ook Grosjean raakte in de laatste minuut nog de bandenstapels, maar ook voor de Fransman had dat geen invloed meer op zijn klassering.

De dominantie van de Euro Serie in het internationale Formule 3-veld werd tijdens de kwalificatie in Macau weer eens overduidelijk: niet minder dan acht rijders uit deze serie kwalificeerden zich bij de eerste tien. Alleen de Est Marko Asmer als vierde en de Japanner Kodai Tsukakoshi als tiende, beide afkomstig uit het Japans Formule 3-kampioenschap, voorkwamen de totale overheersing van de Euro Serie. De beste vertegenwoordiger van het Brits Formule 3-kampioenschap, regerend kampioen Mike Conway, kwam niet verder dan de elfde positie.

Evenals gisteren was de kwalificatie weer een chaotische aangelegenheid, met ditmaal zelfs drie rode vlaggen. Eerst ging Conway eraf in de laatste bocht, vervolgens knalde Adrian Sutil op de Moorish Hill in de bandenstapels en tenslotte crashte Charlie Kimball hard, waardoor er opnieuw een onderbreking moest komen. Saillant detail: Sutil en Kimball waren degenen die gisteren in de eerste kwalificatieheat ook al de rode vlaggen hadden veroorzaakt. Nu zorgden ze dus wederom voor volop werk bij hun respectievelijke teams.

 F3-2

Romain Grosjean ging er in de laatste minuut nog af, maar staat wel derde op de grid

Door de veelvuldige onderbrekingen vonden vele coureurs geen vrije ronde, waardoor de gelegenheden om een fatsoenlijke tijd neer te zetten, uiterst beperkt waren. Dat lot trof onder andere ook Yelmer Buurman, die uiteindelijk genoegen moest nemen met de 23e plaats in het 32 auto’s tellende startveld. “Constant rood of geel, ik had geen enkele vrije ronde op nieuwe banden. Mijn tijd heb ik met oude banden gezet”, aldus de rijder uit het Gelderse Ubbergen. “Een rondje of vier, vijf voor het eind begon het achterop het circuit ook nog eens te regenen, wat de zaak ook niet bepaald goed deed. Ik had nog wel een goede slipstream van Oliver Jarvis, maar op die ronde raakte ik een oneffenheid in de baan. Daardoor moest ik remmen, blokkeerde ik allevier de wielen en kon ik een snelle rondetijd wel vergeten. Jammer, maar het is niet anders.”

Paul di Resta, kampioen in de Euro Series, raakte ook de bandenstapel bij het uitkomen van de laatste bocht, maar kwalificeerde zich niettemin als vijfde. “Gelukkig stond mijn tijd al op het moment dat ik schade reed, anders was ik zeventiende of zoiets geweest”, zei hij na afloop. Formule 1-ontdekking Sebastian Vettel had tijdens de vrije training nog een probleem met de afstelling, maar verklaarde voor de kwalificatie het probleem te hebben opgelost. Hij kwalificeerde zich als negende. “Het had nog wel sneller gekund, maar door de rode vlaggen kon ik me niet meer verbeteren. Je hebt dan telkens immers twee rondjes nodig en die tijd was er gewoon niet”, aldus Vettel.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet