IndyCar

Indycar: Aantal Honda Teams afwezig tijdens Open Test op Texas Motor Speedway

Op de vernieuwde Texas Motor Speedway werd gisteren door een aantal Indycar-teams uitgebreid getest. Een aantal Honda-teams besloot niet aan de test deel te nemen. Ganassi-coureur Scott Dixon reed bijvoorbeeld niet met zijn eigen auto.

Tekst Willem J. Staat
Foto's Indycar

2017 Dixon
Even wennen voor Scott Dixon. Hij reed in de auto van teamgenoot Charlie Kimball. 

Aantal Honda Teams afwezig tijden Open Test op de Texas Motor Speedway
Juist op de dag dat Fernando Alonso zijn deelname aan de Indy 500 aankondigde bleef een aantal Honda-Teams weg. Sebastien Bourdais en Tony Kanaan waren de grote afwezigen. Als reden werd opgegeven dat de Honda-motoren er dit seizoen al enorm veel kilometers op hadden zitten. Scott Dixon kwam overigens wel met de auto van Charlie Kimball in actie en liet tijdens de ochtendsessie een snelheid van 219.362 mph registreren. Voor Dixon was het belangrijk om zoveel mogelijk data voor zijn teamgenoten te verzamelen. Om het downforce gehalte vast te stellen werd er verplicht een aantal malen in groepjes gereden. Scott Dixon: "Altijd nuttig om data te verzamelen. Daar heb je als team niet veel auto's voor nodig."

Schmidt Peterson Motorsport moest na een protest van Chevrolet haar auto na één installatieronde al van de baan halen, omdat het Indycar reglement geen standaard motoren voor tests toestaat. Volgens het reglement moet je voor een bandentest of safetytest een andere motor gebruiken. Vandaag rijdt Hinchcliffe wel met de juiste motor.

2017  HC Neves
Helio Castroneves in actie.

Het management van de Texas Motor Speedway besloot de baan aan te passen nadat het asfalt enorm poreus begon te worden. Tijdens twee NASCAR-weekends in 2016 deed de regen ook geen goed aan het asfalt dat erg sponsachtig begon te worden. Men had de grootste moeite om de baan op te drogen. Will Power: "De baan is eigenlijk totaal anders, er is nu minder banking, de configuratie is strakker. Maar zodra de grip komt is het zeer vergelijkbaar. De banking tussen Turn 1 en Turn 2 werd van 24 graden naar 20 graden teruggebracht en het asfalt werd daar verbreed.


2017 Aleshin
Mikhail Aleshin moest stoppen omdat hij evenals Hinchcliffe met een standaard spec.Honda reed. Vandaag mogen ze met een andere motor wel rijden.

De Indycar-test vond plaats drie dagen nadat Jimmie Johnson voor de zevende maal een NASCAR-overwinning op de TMS behaalde. Zonder van tevoren ook maar getest te hebben reed Johnson van de laatste startrij probleemloos naar voren.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet