Masters Historic Racing

Retro: Masters Historic Racing begint kampioenschap voor recente Le Mans-auto’s

20135 1

Masters Historic Racing begint volgend jaar een kampioenschap voor Le Mans-auto's van 1995 tot 2011. Na een pilot-race op Spa in 2017 wil de organisator van historische racekampioenschappen in 2018 een race opnemen in het programma van vrijwel alle evenementen op zijn kalender. Ook Zandvoort staat op die kalender.

Tekst: Mattijs Diepraam

Het nieuwe Masters Le Mans Legends-kampioenschap staat open voor auto's die destijds deelnamen aan de International Sports Racing Series, het FIA Sports Car Championship, de European Le Mans Series, de American Le Mans Series, de Intercontinental Le Mans Cup en de Le Mans Endurance Series. Auto's uit de SR1- en SR2-klassen en de daaropvolgende LMP900-, LMP675-, LMP1- en LMP2-klassen zijn welkom, net als GT1- en GT2-auto's uit de periode 1995-2011. Het veld wordt daarvoor in drie perioden verdeeld: 1995-1999, 2000-2005 en 2006-2011.

Masters boort daarmee een markt aan die in de VS al leeft en die de Britten nu naar Europa willen brengen. Op de historische edities van Daytona en Sebring rijden deze auto's al. Ook voor Nederland kan het kampioenschap interessant zijn, denk alleen maar aan de Dome van Racing for Holland of de Corvette waarin David Hart aan Le Mans deelnam.

Dit jaar al houdt Masters een pilot-race tijdens de Spa Six Hours van 15-17 september. Volgend seizoen wil de organisatie tijdens elk evenement op zijn kalender een Le Mans Legends-race houden, voor zover het circuit daarvoor geschikt is. Zandvoort is een vaste waarde op die kalender. Desgevraagd laat de organisatie van de Historic Grand Prix weten in gesprek te zijn met Masters om de Le Mans Legends in 2018 ook naar Nederland te halen. De interesse van de kant van Zandvoort is in ieder geval groot.

De raceweekenden gaan waarschijnlijk bestaan uit twee kwalificatiesessies van elk 30 minuten en een race van 45 minuten, met verplichte rijderswissel. Als wedstrijdleider is oud-coureur Nicolas Minassian aangesteld.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet