WTCC

Div: WTCC: Groeten uit Macau

 Macau

Tijdens mijn inmiddels 16 jaar als autosportverslaggever ben ik al op heel wat locaties geweest, van de A1-Ring tot Atlanta en van Zandvoort tot Zweibrücken, maar tot nu toe nog nimmer in Macau. Dit weekend, de 53e editie van de Macau Grand Prix, is voor mij dus een primeur. Het 54e circuit dat ik bezoek, en anders dan alle andere tot dusver. Macau is een speciale ervaring en ik ben blij dit een keer mee te kunnen maken.


Tekst: René de Boer
Foto's: Rebocar Automotive Productions


Afreizen naar een circuit voor een raceweekend is iets wat ik zeker zo'n keer of twintig per jaar doe, per auto of vliegtuig, maar dit keer begon mijn trip al op dinsdag, in plaats van donderdag of vrijdag, zoals gebruikelijk. Voor het eerst in m'n leven met de Deutsche Bahn (jawel) vanuit mijn woonplaats Kevelaer naar Düsseldorf, vandaar met de Lufthansa naar Frankfurt en vanuit Frankfurt met een Boeing 747-400 met de naam "Wolfsburg" naar Hong Kong. Aan boord zat een flink deel van het WTCC-startveld: Dirk Müller, Peter Terting, Rickard Rydell, Alex Zanardi, Luca Rangoni, plus SEAT-sportbaas Jaime Puig en diverse andere bekenden. Stof voor conversatie genoeg dus onderweg, maar ook lekker geslapen, zodat ik na een tocht van tien uur op woensdag rond de middag lokale tijd toch enigszins uitgerust in Hong Kong aankwam. Van daar met de nieuwe snelle ferry direct naar Macau. Direct aan het werk in het vrij kleine perscentrum, na in totaal 23 uur onderweg weer achter de laptop.

 Macau2
Per Lufthansa-Boeing vloog ik naar Hong Kong

's Avonds heerlijk Thais gegeten in het hotel Mandarin Oriental samen met collega Dirk van Vuure en Erik Weijers van het Circuit Park Zandvoort, die al voor de tiende keer hier is en zonder meer als Macau-expert geldt. Het hotel is overigens fantastisch: luxe en comfortabel, met een prachtig Spa & Resort, waar ik gisteren heerlijk in de sauna en de whirlpool kon bijkomen van alle belevenissen. Onder andere samen met Andy Priaulx, nog regerend wereldkampioen toerwagens. Met een wereldkampioen in het bubbelbad, doe ik ook niet iedere dag... Gisteren (donderdag) was er al de hele dag actie op de baan, ik heb verslagen gemaakt voor onder andere de Formule 3 Euro Serie en me erover geërgerd dat mijn artikel voor "De Telegraaf" slechts in een gedeelte van de oplage van de krant te lezen was: in de laatste editie werd mijn artikel gewisseld voor een bijdrage over voetbal. Jammer.

 Macau4
's Avonds biedt Macau een boeiend schouwspel

Hoe dan ook, Macau is indrukwekkend. Het circuit is live nog veel spectaculairder dan op televisie. Pas hier krijg je een indruk van hoe hard het gaat en hoe smal het op sommige punten is. 's Avonds is het helemaal indrukwekkend, met alle schreeuwende lichtreclames en de enorme casino's en gokpaleizen, waarin onvoorstelbaar veel geld omgaat. Gisteravond was ik onderweg met een flinke Nederlandse delegatie, ondermeer een vaste groep van "Scheivlak.nl". We bezochten "Toscana", een uitstekend Italiaans restaurant dat vroeger in de pitstraat (!) van het circuit gehuisvest was, maar inmiddels plaats moest maken voor de voortschrijdende verbetering van de infrastructuur aldaar. "Toscana" werd verhuisd naar een obscuur achterafstraatje in een of andere buitenwijk, onmogelijk te vinden als je het niet kent, maar, om in Michelingids-termen te spreken, de omweg zeker waard. Het eten is er prima en de sfeer goed, met talloze racefoto's aan de muur, waaronder maar liefst vier van Tom Coronel. Een beetje zoals het onvolprezen "Fontanella", maar dan in Macau... Vandaag gaat de actie verder, met ondermeer de kwalificaties voor Formule 3 en WTCC.

 Macau3
Italiaans restaurant "Toscana" is verplaatst van de pitstraat naar een obscuur achterafstraatje in een buitenwijk
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet