Racing Shows

Racing Shows: 29e Techno Classica "The Golden Fifties"

Van 5 t/m 9 april vindt in het Duitse Essen de 29e editie van de Techno Classica plaats. Voor de 29e editie hadden zich maar liefst 1250 exposanten en 220 clubs aangemeld. "The Golden Fifties" en 135 jaar elektrische auto's vormden de hoofdthema's.

Tekst en Foto's Willem J. Staat

2016 Ferrari Dino
Een prachtige Ferrari Dino 246 F1 waarmee Mike Hawthorn in 1958 de wereldtitel behaalde.


29e Techno Classica "The Golden Fifties"
De Grand Prix auto's uit de GP van Monaco in de vijftiger jaren vormden dit jaar één van de hoofdthema's in Essen. De unieke Masterati 250F van Juan Manuel Fangio werd voor het eerst sinds 20 jaar weer geëxposeerd. Maar ook de unieke BRM van Joakim Bonnier waarmee de Zweed in 1959 de GP van Nederland vormde één van de hoogtepunten. Qua sport hielden de vier grote Duitse merken zich enigszins op de achtergrond. Enigszins verklaarbaar omdat iedereen waarschijnlijk volgend jaar tijdens de jubileumeditie groots wil uitpakken. Maar dit neemt geenszins weg dat er op racerijgebied niets te bewonderen. Diverse exposanten zorgden voor diverse highlights zoals de Ferrari 512 S waarmee Jacky Ickx/John Surtees in 1970 de 1000 KM van Monza reden en die nu met regelmaat door Bob Earl en Emanuelle Pirro in historische evenementen te zien is. Dit chassis viel ook veelvoudig in de film Le Mans te zien. Een absolute publiekstrekker die gelukkig van zeer dichtbij bewonderd kon worden.


2017 March
De prachtige ongerestaureerde March 871 van Ivan Capelli. Ter vergelijking met de Ferrari was er binnen 29 jaar e.e.a wel veranderd.

Dit in tegenstelling tot sommige andere exposanten waar sommige auto's nogal verborgen stonden zoals de prachtige F1 March 871 van Ivan Capelli uitgerust met een V8 Ford Cosworth DFZ. De auto waarmee de Italiaan zijn allereerste WK Punten in Monaco dat jaar behaalde. En nog volledig in originele staat bij het Italiaanse AutoClassic te bewonderen. Autoclassic heeft deze March overigens als 16 maanden in haar bezit.

2017 Cockpit
Vergeleken met nu doet die March cockpit behoorlijk spartaans aan.

Coloni maakte in 2001 ooit nog eens een Alfa DTM Silhouette. Dit project werd gecanceld maar deze fraaie bolide viel op de stand van Team RaceArt te bewonderen. Overigens vormde deze auto later de basis voor de eerste Renault Megane Cup in 2005.

2017 Porsche Spyder RSK Luchtrem
De jonge Zwitser Michael May was in 1956 zijn tijd ver vooruit. Alleen niemand accepteerde het...

Porsche
Bij de diverse stands is Porsche natuurlijk een geliefd thema. Uniek is de Porsche 550 Spyder (550-031) van de Zwitser Michael May. Nog voor de Chaparral in 1967 was dit één van de allereerste race-auto's die met een aerodynamisch hulpmiddel was uitgerust. Bij Porsche was men destijds niet blij met May's uitvinding en onder invloed van het merk uit Stuttgart werd de auto voor de 1000 KM Nürburgring in 1956 teruggetrokken. May reed er nog één wedstrijd mee. Maar die auto is wel de geestelijke vader van alle huidige aerodynamische technieken die nu worden toegepast. Bij Porsche zelf werd de 40-jarige 928 nog eens extra in het zonnetje gezet.

2017 Grohs
De gerestaureerde Vogelsang BMW M3 waarmee reclame gemaakt wordt voor de 45e HGP op de Nürburgring.

Historische Nürburgring Events
De Nürburgring Classic is een nieuw historisch autosport-evenement dat ter gelegenheid van het 90-jarige bestaan van de Nürburgring gedurende het weekeinde van 16-18 juni voor het eerst wordt gehouden. Het HSSC F2 Kampioenschap vormt de hoofdmoot maar anderszijds maken de Historic GP en Formula Juniors hun opwachting voor demoronden op zowel het GP circuit en de Nordschleife. Twee maanden later vindt tijdens het weekend van 11-13 aug. op de Nürburgring alweer de 45e editie van de Historische Grand Prix plaats. Voor dit evenement staan o.a. wedstrijden voor Historische DTM, STW en rallyewagens op het programma alsmede de F3 en de FIA Historic Masters F1.

2017 Volvo
Bij Volvo hebben ze kennelijk toch wel schrik voor de nazaten van "The Saint". Je weet maar nooit.

Merken Jubileren
Zowel Citroën en Volvo vierden tijdens de Techno Classica hun 90-jarige jubileum. Bij Citroën kon men voorlopig trots melden dat men dit jaar tot nu het meest verkochte buitenlandse merk was. Volvo presenteerde ter gelegenheid van haar jubileum de prachtige 1800 S waarmee acteur Roger Moore ooit als TV held furore maakte.Voor de lezers van www.autosport.nl maakten wij uiteraard de traditionele autosport-rondgang.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet