Formule 3

F3: Marko Asmer voorlopig op pole in Macau

Marko Asmer staat voorlopig op pole in de Formule 3 na afloop van de eerste kwalificatiesessie op het 6,12 kilometer lange stratencircuit in Macau. De Est, dit jaar actief in het Japans Formule 3-kampioenschap, reed een snelste rondetijd van 2.13,965 minuten. Achter hem kwalificeerden zich met Kohei Hirate, Romain Grosjean en Kamui Kobayashi drie rijders uit de Formule 3 Euro Serie. Achter Fabio Carbone (vijfde), die ook in Japan rijdt, was Brits Formule 3-kampioen Mike Conway de beste vertegenwoordiger van zijn eigen nationale kampioenschap.

Tekst: René de Boer

De kwalificatie werd zoals zovaak in Macau gekenmerkt door veel actie en veel schade. Eerst crashte de Spanjaard Roldan Rodriguez, maar zijn auto kon tijdig worden weggetakeld. Dat was niet het geval voor de Amerikaan Charlie Kimball, die in de Fishermen’s Bend hard in de vangrails reed. Daarop besloot de wedstrijdleiding de sessie met de rode vlag te onderbreken, met nog 9,25 minuten van de in totaal 45 minuten op de klok. Toen het wrak eenmaal was verwijderd, werd de actie hervat, maar zeven minuten later crashte de Duitser Adrian Sutil, dit jaar winnaar van het Japans Formule 3-kampioenschap, op dezelfde plek. Opnieuw een rode vlag en vervolgens hield men het maar voor gezien.

Yelmer Buurman, de enige Nederlandse vertegenwoordiger in het 32 auto’s tellende startveld, staat voorlopig op de 22e plaats. “Ik had last van de remmen, die te heet werden”, verklaarde hij na afloop. “Bovendien had ik maar één vrije ronde. Toen ik met nieuwe banden uitging, waren er overal gele vlaggen.”

De tweede en beslissende kwalificatie wordt morgen (vrijdag) om 15.15 uur lokale tijd (8.15 uur in Nederland) verreden.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet