Formula 4

Degelijke seizoensstart voor Job van Uitert in Italiaans Formule 4

2017-F4-Misano-van uitert 37

Job van Uitert is het Italiaans Formule 4 kampioenschap prima begonnen. Op het circuit van Imola finishte de Jenzer Motorsport coureur driemaal in de top tien en scoorde daarmee meteen veel punten voor het kampioenschap.

Tekst: Aangeleverd bericht
Fotografie: PR

Maarliefst 27 auto's stonden aan de start van het Italiaanse F4 seizoen op het karakteristieke circuit van Misano, op een steenworp afstand van kustplaats Rimini. In dit sterke veld kwalificeerde de 18-jarige Dongenaar zich als negende en tiende, op slechts enkele tiendes van een seconde van pole-position. "Al met al was de kwalificatie niet slecht, vooral niet als je kijkt naar het feit dat ik door wat kleine problemen niet veel meters in de vrije trainingen heb kunnen maken", vertelt Job. "Ik had wat moeite om het perfecte rondje aan elkaar te knopen en dan zit je dus in dit sterke kampioenschap nog maar net in de top tien.

Tijdens de wedstrijden wist Job zich steevast naar voren te vechten. Gewapend met blauw-en-zwarte Tatuus F4 omzeilde hij in alle drie de wedstrijden incidenten en liet hij uitstekende rondetijden zien. "Inhalen is per definitie op Misano niet gemakkelijk, dus soms moet je het hebben van reflexen als er voor je iets mis gaat."
Die reflexen brachten Job in de eerste wedstrijd naar de zesde plek na een prachtig gevecht met de Guatemalaan Rodriguez, die hij op de streep met een kleine voorsprong klopte.

In de tweede race klom Job opnieuw in het klassement waarbij hij in een fel gevecht verwikkeld was met Enzo Fittipaldi, kleinzoon van tweevoudig Formule 1 wereldkampioen Emerson Fittipaldi. "Door de strijd verlies je al snel het contact met de auto's voor je", legt Job uit. "Hoe meer je van de ideale lijn afgaat, of het nu in de aanval of voor de verdediging is, hoe meer tijd je verliest. De zevende plek was daardoor het hoogst haalbare."

In het derde bedrijf wist Job opnieuw naar voren te komen en stuitte hij opnieuw op Fittipaldi. En ditmaal was het de Braziliaan die als beste uit die strijd wist te komen. Desondanks was de Jenzer coureur niet ontevreden met zijn tweede zesde plaats van het weekend. "De snelheid was er net niet helemaal en als je dan in het middenveld start is het heel makkelijk om schade op te lopen en wedstrijden niet te finishen. Dat is niet gebeurd en ik heb veel punten bij elkaar gereden, dus in dat licht bezien kan ik hier absoluut mee verder.

Na de eerste drie wedstrijden staat Job van Uitert vierde in de puntenstand achter Sebastian Fernandez, Lorenzo Colombo en Artem Petrov. De volgende races in het Italiaans Formule 4 vinden plaats op 6 en 7 mei op het circuit van Adria.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet