NASCAR

NASCAR: Busch Grand National legende Sam Ard overleden

Vanmorgen vroeg overleed op 78 jarige leeftijd Sam Ard. In 1983 en 1984 won hij tweemaal de "toenmalige" NASCAR Xfinity-series. Gedurende lange tijd was Ard qua overwinningen recordhouder totdat Kyle Busch dit enkele jaren geleden evenaarde en later voorbijstreefde.

Tekst Willem J. Staat
Foto NASCAR

1983-sam-ard-300-daytona-nascar-nationwide-series-1000th-race
Een record van 10 overwinningen in één seizoen. Jaren later zou Kyle Busch dit evenaren. Een crash in 1984 beëindigde de carriere van Sam Ard voortijdig en stortte de familie jarenlang in armoede. Totdat Dale Jr, Kyle Busch en Kevin Harvick enkele jaren geleden financieel ingrepen.


Busch Grand National legende Sam Ard overleden
In 1983 en 1984 schreef Sam Ard tweemaal de toenmalige NASCAR Busch Grand National Series op zijn naam. Nu bekend staand als de NASCAR Xfinity-series. Gedurende zijn carrière behaalde Ard maar liefst 22 overwinningen en 24 poles. Een zware crash op North Carolina Speedway in 1984 beëindigde voortijdig zijn carrière. Ard reed slechts drie seizoenen en reed ongeveer U$ 378.765 prijzengeld bijeen. Daarvan incasseerde hij slechts 25%. In 2007 werd Ard het slachtoffer van een auto-ongeval waardoor de familie eigenlijk financieel aan de grond kwam te zitten. Een noodkreet van zijn vrouw Jo leverde resultaat op. Zowel Dale Earnhardt Jr, Kyle Busch en Kevin Harvick besloten direct de familie te ondersteunen. Toen Busch in 2008 het aantal van 10 Xfinity-overwinningen in één seizoen van Ard evenaarde, overhandigde hij een cheque van 100.000 U$ aan de familie Ard om de medische zorg te bekostigen. Na zijn zware crash in 1984 hield Ard zich kortstondig bezig met het runnen van een klein team. Voordat Kyle Busch, Dale Jr en Kevin Harvick vanaf 2008 de familie begonnen te ondersteunen hield zijn vrouw Jo als schoonmaakster en verzorgster van jachthonden financieel het hoofd boven water. De andere keerzijde van de autosport.

Reacties

Reageer anoniem op dit bericht

Je reageert anoniem op dit bericht. Onderaan deze pagina kun je inloggen op Autosport.nl (of een account aanmaken) zodat je onder je eigen naam kunt reageren. Je kunt dan ook een eigen avatar gebruiken en je hebt direct toegang tot het Autosport.nl-forum.

Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.

Login om onder jouw naam te reageren

Registreren
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet