Formule 3

F3: Voorbeschouwing Formule 3 Grand Prix Macau

Ieder jaar treden de beste Formule 3-coureurs aan het eind van het seizoen nog een keer tegen elkaar in het strijdperk tijdens de Macau Grand Prix, de traditionele invitatierace op het stratencircuit in de voormalige Portugese kroonkolonie. Ook dit jaar staat er weer een indrukwekkend veld met 32 coureurs uit 12 landen, 16 teams en vijf verschillende motormerken aan de start. Als enige Nederlander is Yelmer Buurman van de partij, de “shooting star” uit het Brits Formule 3-kampioenschap.

Tekst: René de Boer

“Het is voor mij allemaal nieuw, ik weet nog niet echt wat me te wachten staat”, zegt de coureur uit het Gelderse Ubbergen, gevraagd naar zijn verwachtingen voor de wedstrijd. “Ik verheug me er wel op, volgens mij wordt het een prachtig evenement. In ieder geval heeft mijn team ruimschoots ervaring in Macau, dat is al niet verkeerd.” Te grote verwachtingen ten aanzien van het resultaat heeft hij niet, het gaat vooral om ervaring opdoen. “Bovendien moet ik het, net zoals het hele jaar in het Brits kampioenschap, zonder teamgenoot doen, dus data vergelijken is er niet bij, maar natuurlijk probeer ik er het beste van te maken”, aldus Buurman, die het seizoen als vierde in de eindstand afsloot en daarmee tevens de beste nieuwkomer in het Brits Formule 3-kampioenschap werd.

De Brits Formule 3-kampioen, Mike Conway, geldt als een van de kanshebbers op de eindzege in Macau, evenals de runner-up, Oliver Jarvis. Laatstgenoemde krijgt bij Carlin Motorsport versterking van Sebastian Vettel, de “Vizemeister” uit de eindstand van de Formule 3 Euro Serie. De Duitser, de Formule 1-verrassing van dit seizoen als vrijdagstester bij BMW Sauber, vond voor Macau onderdak bij het Britse team van Trevor Carlin, waarvoor hij eerder dit jaar ook twee races in de Renault World Series reed. De switch van het ASM-team (met Mercedes-motoren) naar Carlin (met Mugen-Honda) kwam tot stand op initiatief van BMW, dat Vettel onder contract heeft. Ook de Zwitser Sebastien Buemi, het afgelopen seizoen bij Mücke Motorsport in de Euro Serie, rijdt in Macau bij Carlin.

Vanuit de Euro Serie is kampioen Paul di Resta, tevens winnaar van de BP Ultimate Masters, natuurlijk de grote favoriet. Hij heeft voor Macau de Amerikaan Richard Antinucci, dit seizoen tweemaal winnaar voor het Oostenrijkse HBR-team, als teamgenoot bij ASM. Het Britse Manor-team, dat in de Euro Serie ook sterk scoorde, rijdt met de Japanners Kohei Hirate en Kazuki Nakajima en de Brit James Jakes. Een interessante inschrijving is ook die van de Braziliaan Fabio Carbone, die al honderd jaar Formule 3 rijdt en in 2002 de Masters op Zandvoort won. Hij komt als enige uit met een Nissan-motor. De kampioen uit de Japanse Formule 3, de Duitser Adrian Sutil, is eveneens een belangrijke kanshebber in Macau. Op donderdag en vrijdag hebben de coureurs telkens één vrije training en een kwalificatiesessie. Op zaterdag is er een kwalificatierace over tien ronden, op zondag de hoofdrace, officieel Polytec Formula 3 Macau Grand Prix Race, over 15 ronden.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet