GT

GT: GT4 European Series met recordaantal van 33 auto's naar Misano

BX5C3799

Dit weekeinde gaat op Misano het nieuwe GT4 European Series seizoen van start. Voor de race op het Italiaanse circuit zijn maar liefst 33 auto's ingeschreven, een record aantal inschrijvingen voor het door SRO georganiseerde kampioenschap. Onder de deelnemers zijn vier Nederlanders: Luc Braams, Duncan Huisman, Ricardo van der Ende en Max Koebolt.


Tekst: Marcel ten Caat (Twitter: @marceltencaat)
Foto: PR 


De laatste jaren is de populariteit van GT4 wereldwijd flink toegenomen en die spectaculaire groei is dan ook te zien bij de eerste race van het nieuwe seizoen. Bijna alle teams die vorig jaar meestreden in het kampioenschap zijn ook dit jaar van de partij en zij krijgen gezelschap van zes nieuwe teams. Grote fabrikanten als BMW, Chevrolet, Ford en Mercedes zien ook het potentieel van GT4 en zijn daarom druk bezig met de ontwikkeling van nieuwe modellen. Die nieuwe auto's zijn in Misano echter nog niet te zien. McLaren en Porsche, die afgelopen seizoen al met nieuwe auto's kwamen, zijn echter wel goed vertegenwoordigd in Italië.

Zo zet Equipe Verschuur twee McLaren 570S GT4s in, waaronder een onder de Las Moras Racing vlag. Duncan Huisman en Luc Braams zullen net als voorgaande seizoenen samen in de Pro-Am categorie uitkomen. Een derde McLaren is ingeschreven door Bullitt Racing, met achter het stuur niemand minder dan voormalig Bentley fabrieksrijder Andy Meyrick.

Ekris Motorsport heeft ook dit jaar weer een volledig Nederlandse bezetting, maar wel eentje die wezenlijk verschilt ten opzichte van vorig seizoen. Simon Knap, Rob Severs en Bernhard van Oranje keren niet terug als teamgenoten van Ricardo van der Ende dit jaar. In plaats daarvan krijgt de drievoudig Europees GT4 kampioen gezelschap van de jonge Max Koebolt. Ekris verkocht na afloop van vorig seizoen twee auto's aan het Franse Autovitesse en zal dit seizoen één M4 GT4 inzetten.

Regerend kampioen Jörg Viebahn wil zijn titel natuurlijk prolongeren en de Duitser krijgt daarvoor dit jaar steun in de persoon van Nicolaj Moller-Madsen. De Deen reed vorig jaar ook bij PROsport Performance en heeft naast ervaring met de Porsche Cayman PRO4 GT4 ook de nodige ervaring met de snellere GT3s. Op Misano zet PROsport Performance drie Porsches in, een kwart van het totaal aantal Porsches dit weekeinde. Bij Brookspeed International Motorsport zal Freddie Hunt zijn debuut in het kampioenschap maken. De zoon van voormalig Formule 1 wereldkampioen James Hunt probeert via het GT4 kampioenschap de stap naar de GTs en sportscars te maken.

Het Belgische Street Art Racing zet net als vorig jaar een Aston Martin Vantage GT4 in voor regerend GT4 Am kampioen Jerome Demay, terwijl de runner-up van 2016, Jan Kasperlik, dit jaar met voormalig Reiter Young Stars-rijder Tim Stupple zal rijden voor het team van Allied-Racing. Beide teams komen dit seizoen in de Pro-Am klasse van het kampioenschap uit.

Maserati is vertegenwoordigd met maar liefst vijf Maserati GranTurismo MC GT4, waarvan er vier door Scuderia Villorba Corse worden ingezet en een door het Poolse Sellite Racing Team. Reiter Engineering heeft, net als vorig jaar, de komst van acht KTM X-Bows aangekondigd voor de Reiter Young Stars Cup. De deelnemende coureurs strijden ook dit jaar weer voor een felbegeerd zitje in de Blancpain GT Series Sprint Cup, die dit weekeinde ook van start gaat.

Buiten Bullitt Racing rijden alle nieuwe teams met de Porsche Cayman. Terting Mueskens Racing, dat onlangs nog te zien was tijdens de Final 4 op Zandvoort, HP Racing en RN Vision STS maken alle drie hun debuut in Italië. Datzelfde telt voor het Franse CD Sport, dat de wedstrijd in Misano gebruikt om zich voor te bereiden op de GT4 European Series Southern Cup.

Voor de jonge coureurs tussen 16 en 26 is er dit jaar de Pirelli Junior Cup, waarmee elk weekeinde een set banden is te winnen en ook voor de amateur-rijders is er een eigen Am Cup. Er is dus voor zowel jonge talentvolle rijders als de wat oudere amateurs altijd iets om voor te strijden. De GT4 European Series biedt dit seizoen een zeer aantrekkelijke kalender met races in het voorprogramma van de Blancpain GT Series, DTM, ADAC GT Masters en het FIA ETRC. Daar komt nog eens bij dat de wedstrijden live te volgen zijn op het internet.

Reacties

Reageer anoniem op dit bericht

Je reageert anoniem op dit bericht. Onderaan deze pagina kun je inloggen op Autosport.nl (of een account aanmaken) zodat je onder je eigen naam kunt reageren. Je kunt dan ook een eigen avatar gebruiken en je hebt direct toegang tot het Autosport.nl-forum.

Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.

Login om onder jouw naam te reageren

Registreren
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet