IndyCar

Champcar: Bourdais sluit seizoen in stijl af.

Sebastien Bourdais heeft het Champcar-seizoen in Mexico City in stijl afgesloten. In de allerlaatste ronde wist de Fransman de Brit Justin Wilson te verschalken. Charles Zwolsman eindigde in de eindstand van het "Rookie" kampioenschap keurig als derde.

tekst Willem J. Staat

 Bourdais Mexico City

Zevende Champcar-overwinning voor de Fransman Sebastien Bourdais in Mexico City. Foto: Champcarworldseries.

Overtuigende zege Sebatien Bourdais
Met een alles of niets poging wist de Newman Haas-coureur de Brit Justin Wilson in de vierde bocht aan de binnenkant te verschalken. Optisch leek het een actie die op het randje was. Maar de Brit Wilson gaf een eerlijke verklaring af. "De laatste drie ronden waren enorm spannend, ik begon nogal te glijden en ik zag dat Sebastien nogal snel inliep. Ik kon hem nog wel enigszins op afstand houden, maar de remweg werd langer en de power kon ook niet meer geheel omgezet worden. Ik ging iets te wijd en de vierde bocht en Sebatien passeerde mij in de vijfde bocht en dat was het dan wel. Vorig jaar eindigde ik als derde in het kampioenschap en dit jaar als tweede, dus volgend jaar moet ik wel kampioen worden" aldus de Brit.

In de race wisselden Bourdais en Wilson maar liefst zes keer van positie. "Niet de meeste ronden op kop was het belangrijkst, maar degene die in de laatste ronde op kop lag, dat was belangrijk. We hebben de wielen van de auto's gereden, dat was toch wel opwindend" aldus kampioen Bourdais, die in Surfers Paradise de titel binnenhaalde nadat A.J. Allmendinger zijn auto daar in de muur zette en vervolgens naar NASCAR overstapte.

Zwolsman derde in het Rookie kampioenschap
Charles Zwolsman heeft zijn eerste jaar als Rookie uitstekend afgesloten. De Nederlander eindigde als derde. De Brit Dan Clarke viel met een mechanisch probleem uit, waardoor de Rookie-titel automatisch naar de Australiër Wil Power ging. Power eindige met zijn Team Australia Lola als derde. Charles Zwolsman: "Door een lekke linker achterband moest ik al vroeg binnenkomen en viel daarna naar de veertiende plaats terug. Toch maakte Charles meermaals terrein goed. In de 29e ronde maakte Charles in achtste positie zijn geplande stop, twee ronden later echter moest de Nederlander vanwege de plotselinge regen wederom naar de pits. In de 43e ronde legde Charles zijn laatste geplande stop af in de hoop dat er een neutralisatie zou komen. Die kwam er echter niet. De Nederlander eindigde als elfde achter de Forsythe "debutanten". Onze zuiderbuur Jan Heylen eindigde als dertiende voor het team van Dale Coyne.

Mooi debuut Martinez en Rice
Bij het team van Forsythe was men meer dan tevreden met de resultaten van Buddy Rice en de lokale held David Martinez, die bij zijn debuut zelfs als negende eindigde. Martinez: "In het begin ging het fantastisch, en lag goed op schema qua verbruik. Ik wist dat ik over een auto beschikte die in de Top 5 kon eindigen. Maar toen de regen begon te vallen kreeg ik het wel eventjes benauwd want ik had nog nooit een Champcar in de regen gereden. Daarna hervond ik snel mijn zelfvertrouwen. Buddy Rice: "We waren erg snel, maar ik bleef iets teveel in het verkeer hangen. Maar eigenlijk was het een hele goede wedstrijd." De voormalige Indy 500 winnaar heeft reeds te kennen gegeven dat hij door wil gaan in de Champcarworldseries. Bij de wedstrijd in Mexico werd tevens afscheid genomen van de Lola B2K00 chassis, dat volgend jaar door de nieuwe Panoz vervangen gaat worden.

UITSLAG
1.Sebastien Bourdais(F) Lola Cosworth 1.51.146
gem. 158.526 km/u 66 ronden.
2. Justin Wilson(GB) Lola Cosworth 66 ronden
3. Wil Power(AUS) Lola Cosworth 66 ronden
4. Bruno Junqueira(BR) Lola Cosworth 66 ronden
5. Alex Tagliani(CDN) Lola Cosworth 66 ronfen
6. Oriol Servia(ESP) Lola Cosworth 66 ronden
7. Nelson Philippe(F) Lola Cosworth 66 ronden
8. Andrew Ranger(CDN) Lola Cosworth 65 ronden
9. David Martinez(MEX) Lola Cosworth 65 ronden
10.Buddy Rice(USA) Lola Cosworth 65 ronden

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet