Formule 1

F1: Oud F1-coureur Patrick Neve overleden

Vanuit België komt het bericht dat oud F1-coureur Patrick Neve op 67-jarige leeftijd is overleden. Een snelle coureur maar te vaak in het verkeerde team op de verkeerde plek helaas. Via de Formule Ford naar de F1 en 1976 maakte Neve zijn debuut bij het team van John McDonald op Circuit Zolder. Na zijn F1 carriere ontstond er een lange band met BMW.


Neve

Neve tijdens de GP van Nederland 1977. Eén van zijn laatste F1 wapenfeiten.

Tekst en Foto's Willem J. Staat

Patrick Neve overleden
Vanmorgen bereikte ons het bericht dat de oud F1-coureur op 67 jarige leeftijd is overleden. Als instructeur van de Jim Russell Racing School wist Neve begin zeventiger jaren de aandacht op zich te vestigen en won het STP Formule Ford kampioenschap in 1974. Daarna volgde de weg naar de Formule 1.Voor het RAM Team van John McDonald maakte hij in 1976 tijdens de Belgische Grand Prix op Zolder zijn F1 debuut maar viel uit.

Neve was ook de coureur die het team van Frank Williams in 1977 met steun van Bellevue Bier en Marlboro België wist te laten overleven. Voor het daaropvolgende jaar moest hij het veld ruimen. Bij een sterk optreden in de F2 openingswedstrijd op Silverstone ging Neve met lege handen naar huis. Hij strandde in het zicht van de finish. Na het Williams avontuur probeerde Neve het nogmaals in de F2 bij het team van Mike Pilbeam. Ook dat was geen succes. Vervolgens was er een hechte band met BMW. Lange-afstandswedstrijden in de Groep 5 en de toenmalige Groep A waren zijn specialiteit.

In 1992 verongelukte zijn jongere broer Guy tijdens een verschrikkelijke crash op het circuit van Chimay. Door deze gebeurtenis nam Patrick definitief afstand van de racerij.

76030004
Hockenheim 1979. Definitief afscheid van de eenzitter racerij met de unieke Pilbeam MP 42 Hart.

Reacties

  • 0
  • 0
   
  Anonieme gebruiker 13 maart 2017 23:08

  In bovenstaand overzicht ontbreekt zijn verrichtingen in 1975 ,waarin hij met een Safir RJ 03 zowel in het BP F3 als in het Europees F3 kampioenschap een verdienstelijke 4 plaats in de eindstand behaalde. Patrick heeft na 1979 nog een drietal F2 races gereden. 1980 op Suzuka en Zolder en in 1983 nog eenmaal op Jarama.

  • 1
  • 0
   
  Willem J. Staat 13 maart 2017 23:24

  Bij het plotseling overlijden van een autosporter gaat het er net zoals ook bij collega websites om, om het nieuws zo snel mogelijk te brengen en daarbij de hoofdlijnen er uit te lichten. Gezien het tijdsbestek kan daarin vaak niet altijd in details getreden worden. Daar zijn andere bronnen voor. Ook het traceren van fotomateriaal uit eigen analoge/digitale archieven neemt in zo'n geval vaak tijd in beslag die er eigenlijk niet is. Nieuwsvoorziening met het uitbrengen van een mindere prettige boodschap heeft dan de hoogste prioriteit helaas.

Reageer anoniem op dit bericht

Je reageert anoniem op dit bericht. Onderaan deze pagina kun je inloggen op Autosport.nl (of een account aanmaken) zodat je onder je eigen naam kunt reageren. Je kunt dan ook een eigen avatar gebruiken en je hebt direct toegang tot het Autosport.nl-forum.

Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.

Login om onder jouw naam te reageren

Registreren
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet