GT

Div: Peter Kox uitgeroepen tot 'Hard Charger' bij PWC-debuut St. Petersburg

170313 Kox PWC St Pete Actie R2
Peter Kox met de Acura NSX in actie in de straten van St. Petersburg

Op het stratencircuit van St. Petersburg in Florida, in het voorprogramma van de IndyCar-Grand Prix, beleefde Peter Kox zijn première als fabrieksrijder met de Acura/Honda NSX in de Pirelli World Challenge. In de eerste race op het voor hem tot dusver onbekende circuit reed hij goed naar voren en eindigde zo als achtste. Daarmee zorgde hij voor de eerste punten in de Pirelli World Challenge voor de dit jaar nieuwe Acura. Kox' sterke optreden leverde hem ook het predicaat van 'Hard Charger' op, zodat hij zelfs op het podium mocht plaatsnemen. Tijdens de tweede race bleef bij de start het gaspedaal van de auto hangen, waardoor Kox een voorligger raakte. Een beschadigde radiateur dwong hem uiteindelijk tot opgave. "Jammer natuurlijk, maar als geheel kijk ik wel positief terug op dit weekeinde. Het is een zeer competitieve klasse en als we eenmaal op circuits komen waar ik al een keer gereden heb, dan kunnen we zeker vooraan meestrijden", zei Kox tegenover AUTOSPORT.NL.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: PR

"De voorbereiding was niet optimaal: met allerlei incidenten en rode vlaggen had ik uiteindelijk maar zes, zeven rondjes gereden voordat ik aan de kwalificatie begon", berichtte Kox. "Zo verliep ook de kwalificatie niet optimaal, want ik kon niet echt een vrije ronde vinden. Daardoor kwam ik uiteindelijk zo'n acht tienden van een seconde tekort. De eerste race daarentegen was prima, ik kon vanaf de 14e plaats goed naar voren rijden en aardig wat posities goedmaken, wat me dus ook de titel van 'Hard Charger' opleverde. Helaas ging het in de tweede race minder goed, want daar bleef hij de start het gas hangen, waardoor ik een botsing niet kon voorkomen. Daarbij ging de radiateur kapot en was de race voor mij over."

170313 Kox PWC St Pete R1 Hard charger
In de eerste race werd Kox vanwege zijn goede progressie uitgeroepen tot 'Hard Charger'

De overwinning in de eerste race ging naar Alvaro Parente, die in de K-Pax-Racing-McLaren een klasse apart was. Bij het vallen van de finishvlag had de Portugees een voorsprong van ruim tien seconden op James Davison in de Aston Martin. Patrick Long eindigde in de Wright Motorsports-Porsche als derde. De tweede race werd beslist in een 'dash to the flag' van twee ronden, na een late safety-car-fase om de stilgevallen Aston Martin van Davison te kunnen bergen. Patrick Long reed op dat moment aan de leiding en maakte ook tijdens de twee resterende raceronden geen fouten, zodat hij de overwinning veiligstelde. Routinier Johnny O'Connell eindigde met de fabrieks-Cadillac als tweede, voor Alex Riberas in de Ferri-Motorsport-Ferrari.

170313 Kox PWC St Pete actie

Terugkijkend op het eerste raceweekeinde van de Pirelli World Challenge zegt Kox: "Ik ben wel blij dat ik in dit veld als fabrieksrijder in actie kan komen. Het niveau is behoorlijk hoog. Het is geen Blancpain met 50 auto's of zo, maar er zijn zeker 15 rijders die hard gaan en races kunnen winnen, dus dat maakt het leuk om hier te racen. We gaan deze week woensdag en donderdag testen op Virginia International Raceway ter voorbereiding op de komende evenementen. Long Beach zal nog wel even lastig zijn, maar ik denk dat we er vanaf VIR goed bij moeten kunnen zitten."

Reacties

    • 0
    • 0
     
    Dirk 13 maart 2017 16:24

    Eerste race was mooi, tweede een beetje saai. Van heel het weekeinde vond ik de eerste USF2000 race een echt spektakel! Maar van Kox gaan we meer zien dit jaar, ben benieuwd!

Reageer anoniem op dit bericht

Je reageert anoniem op dit bericht. Onderaan deze pagina kun je inloggen op Autosport.nl (of een account aanmaken) zodat je onder je eigen naam kunt reageren. Je kunt dan ook een eigen avatar gebruiken en je hebt direct toegang tot het Autosport.nl-forum.

Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.

Login om onder jouw naam te reageren

Registreren
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet