Racing Shows

Racing shows: Salon Champenois du Véhicule de Collection viert 30-jarig bestaan

IMG 3867
Het was als altijd enorm druk in Reims, het mooie weer hielp ook.

De zon is er, de 'ophokplicht' voor klassiekers is ten einde, en het is nog een bijzonder leuke bestemming ook, dus ook vanuit ons land weten heel wat liefhebbers ieder jaar begin maart de weg te vinden naar Reims voor wat met een hele mond vol officieel de 'Salon Champenois du véhicule de collection' heet. Ooit begonnen als een regionaal initiatief van een club liefhebbers is de beurs uitgegroeid tot een manifestatie van internationale allure. Dit jaar vieren de organisatoren het 30-jarig jubileum en we zagen op de overvolle parkeerterreinen auto's uit ondermeer Denemarken, Oostenrijk, Zwitserland, Duitsland, Italië, Spanje, Portugal, Tsjechië, Polen - nog afgezien van de talloze bezoekers uit Nederland, België, Luxemburg en natuurlijk Frankrijk zelf. Het gaat er niet alleen over autosport, maar die speelt natuurlijk wel een belangrijke rol in de Champagnestad met zijn eigen stratencircuit, jarenlang het decor van Formule 1-, sportwagen- en motorraces. Ook voor uw redacteur, als groot liefhebber van 'oud Frans' (nee, niet alleen in vloeibare vorm), is Reims ieder jaar een vast evenement op de agenda. En ook altijd weer goed voor een impressie. Bij deze.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: Rebocar Automotive Productions

IMG 3788

Natuurlijk begonnen we onze reis naar Reims met een kort bezoek aan het 'Circuit de Gueux', waar de enthousiaste leden van een stichting het nog voorhanden zijnde erfgoed in de vorm van pitboxen, tribunes, het tijdwaarnemershuis en andere bouwwerken levend houden. Een schitterend stuk historie, en altijd een ontmoetingsplaats van 'petrolheads'.

IMG 3793

IMG 3801

IMG 3900

De beurs in Reims vindt plaats in het Parc des Expositions. Naast de drie hallen is een groot deel van het 30.000 vierkante meter grote beursoppervlak buiten, en in de ongeveer tien jaar dat we er komen hebben we nog nooit slecht weer meegemaakt. Er zijn in totaal zo'n 600 exposanten en het evenement trekt in twee dagen rond de 30.000 bezoekers.

IMG 3939

Een van de drie hallen is ook bestemd voor aanbieders van onderdelen en automobilia, de overige twee hallen zijn als expositieruimte voor clubs ingericht.

IMG 3875

Dat de stichting die het erfgoed van het circuit beheert er een eigen stand heeft, kan natuurlijk niet missen.

IMG 3877

En wat zou Reims zijn zonder champagne? Gérard Bouvy, die een heerlijke, frisse champagne in de soorten brut, demi-sec en rosé levert, zorgt ieder jaar voor de officiële champagne op de beurs. De diverse stands waar de champagne wordt geschonken zijn altijd prima trefpunten, iedereen geniet er graag van een glas. De flessen, met speciaal etiket en dito capsule, zijn echte verzamelobjecten en dit jaar was er ter gelegenheid van het 30-jarig jubileum zelfs een speciaal glas met opdruk.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet