A1GP

A1GP: Bleekemolen leidt sprintrace van kop tot staart en wint eenvoudig

Jeroen Bleekemolen heeft de sprintrace in Beijing gewonnen. In de race die voornamelijk achter de safetycar werd verreden was de Nederlander bij beide starts achter de safetycar goed wakker en kwam daarmee nimmer in gevaar. Mexico en Italië deelden het podium.

Tekst: Daan Jeuken

Bij de start achter de safetycar is polezitter Jeroen Bleekemolen erg goed wakker en slaat meteen een gat naar Mexico. Daarachter jaagt Italië Mexico op, wat Bleekemolen wat lucht geeft. Canada, Duitsland, Brazilië en Zuid-Afrika zijn de eersten die aansluiten.
Het is wachten op de eerste crash, en die is er in ronde drie wanneer Zuid Afrika spint na de muur aan de binnenkant van de bocht te hebben geschramd. De meeste auto’s kunnen om de gestrande bolide heen, maar Ierland ziet de auto te laat en botst er tegenaan. De Ier zet zijn A1 GP-bolide even in de achteruit en kan verder, maar de Zuid Afrikaanse kan niet verder.
De safetycar komt de baan op, maar het duurt erg lang voor er actie wordt ondernomen. De baancommissarissen laten enige tijd op zich wachten en wanneer de sleepwagen vervolgens ook nog de baan blokkeert en de auto’s stilstaand laat wachten onderstreept dit het gebrek aan ervaring van de organisatie. In ieder geval een agendapunt voor de evaluatie van het eerste raceweekend in Beijing.
Met nog een kleine vier minuutjes te gaan wordt de race hervat en Bleekemolen is nog wakkerder dan bij de eerste start, al kan ook worden gesteld dat Mexico behoorlijk zat te slapen. Hoe dan ook, Nederland slaat gelijk een groot gat en geeft dit in de laatste minuten niet meer uit handen. Jeroen Bleekemolen wint de eerste sprintrace voor Nederland ooit en mag daarmee ook de tweede race vanaf pole beginnen, waarbij hij hetzelfde kunstje nog eens mag herhalen.

Uitslag sprintrace A1 Grand Prix
Beijing, China, zondag 12 november 2006

1. Nederland, 15 ronden
2. Mexico, op 1.464
3. Italië, op 2.311
4. Canada, op 3.375
5. Duitsland, op 3.943
6. Brazilië, op 4.400
7. Groot-Brittannië, op 7.377
8. Tsjechië, op 8.397
9. Zwitserland, op 8.849
10. Nieuw Zeeland, op 9.265
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet