Diversen

Div: Rik Breukers kampioen in eerste Lamborghini Super Trofeo Middle East

IMG 3615
Kampioenstitel voor Rik Breukers (4e van links) en Axcil Jefferies (5e van rechts) in de Lamborghini Super Trofeo Middle East

Konden we vorige week Carlo van Dam als laatste Nederlandse kampioen in de internationale autosport van 2016 melden, inmiddels is ook de eerste internationale titel van 2017 voor een Nederlandse coureur een feit. Op het Dubai Autodrome werd de 18-jarige Rik Breukers uit het Noord-Limburgse Ven-Zelderheide de kampioen in het eerste seizoen van de Lamborghini Super Trofeo Middle East. Samen met zijn 22-jarige teamgenoot Axcil Jefferies uit Zimbabwe eindigde Breukers in de Lamborghini Huracán van het team GDL Racing Middle East in beide wedstrijden tijdens de finale als eerste, wat voor het duo ruimschoots voldoende was om de titel veilig te stellen. "Ik was ook in de karting al kampioen, maar dit is mijn eerste kampioenschap in de autosport. Dat is een bijzonder gevoel, waar ik heel erg trots op ben", zegt Breukers vanuit Dubai. "Niet alleen op de baan, maar ook buiten de auto hebben we er dit weekeinde alles aan gedaan om optimaal te presteren: we hebben zorgvuldig alle data geanalyseerd, de auto was uitstekend voorbereid en we hadden de perfecte afstelling. Zo kwamen we tot dit resultaat."

Tekst: aangeleverd bericht
Foto's: PR

Ondanks zijn pech tijdens het eerste van de drie raceweekeinden van de Lamborghini Super Trofeo Middle East, toen Breukers en Jefferies in de eerste wedstrijd buiten hun schuld van de baan gereden werden en niet scoorden, wist het duo met overwinningen in de drie daaropvolgende races (de tweede race op Abu Dhabi en de beide wedstrijden van vorige week op het 'International'-circuit in Dubai, de leiding in de tussenstand te veroveren. Zo kwamen ze als leiders en favorieten naar de seizoensfinale, die wederom op het Dubai Autodrome gehouden werd, ditmaal echter op het Grand Prix-circuit, de baanvariant die ook gebruikt wordt voor de 24-uursrace, waar Breukers eerder dit jaar al in actie kwam.

IMG 3609

"Het begon op woensdag al goed met de eerste test, hoewel we daarin niet zo heel veel gereden hebben. Ik had echter wel gelijk een heel goed gevoel over de auto", aldus Breukers. "Op donderdag hebben we de vrije trainingen gebruikt om goed aan de afstelling te werken en daarbij hebben we ook heel intensief de data en de videobeelden geanalyseerd, om echt in alle opzichten perfect voorbereid te zijn. Gisteren was er de kwalificatie en ik reed gelijk in mijn eerste ronde al een snelle tijd, waarna ik de pits in kwam om de bandenspanning te laten controleren. Ondertussen was er iemand anders sneller gegaan, dus ik ging weer naar buiten. De banden waren perfect op temperatuur en die ronde was er echt één uit duizenden! Ik was 0,7 seconden sneller dan wie ook gedurende dit weekeinde, echt ongelooflijk. Met die tijd had ik – dus met een Cup-auto – zelfs op de tweede startrij gestaan tussen de GT3's bij de 24-uursrace! Ik zat overal op de limiet, maar alles viel echt in elkaar. Ik krijg nu nog een grote glimlach op mijn gezicht als ik aan die ronde terugdenk! In de tweede kwalificatie, waarin mijn teamgenoot reed, eindigden we ook bovenaan, zodat onze uitgangspositie voor de beide races optimaal was."

IMG 3608

In de eerste race nam Rik Breukers de start voor zijn rekening. Zijn optreden in die wedstrijd was een toonbeeld van constantheid. "Mijn tijd in de eerste ronde was twee minuten, maar daarna reed ik tien ronden achter elkaar een tijd van 1 minuut 59 seconden. Echt superconstant. Zo kon ik een mooie voorsprong opbouwen, want achter me kon niemand dat bijhouden. Bij de pitstop nam Axcil de auto over en hij wist onze voorsprong nog verder te vergroten, zodat we uiteindelijk wonnen met een marge van 41 seconden." Voorafgaand aan de tweede wedstrijd van het weekeinde, tevens de laatste race van het seizoen, had het Nederlands-Zimbabwaanse duo een voorsprong van zes punten in het rijdersklassement. "We hoefden dus eigenlijk alleen maar in de top drie te eindigen om kampioen te worden, maar natuurlijk wilden we voor de winst gaan", vertelt Breukers. "Axcil startte, hield vanaf pole de leiding en hij bouwde tot aan de pitstop al een voorsprong van een seconde of vijf op, die ik daarna nog verder kon vergroten. Ik heb geen risico genomen, maar het liep gewoon zo goed dat ik zonder problemen bij de rest kon wegrijden. Zo wonnen we ook deze race, en daarmee de titel."

170304 Breukers Actie

Voor Breukers is het kampioenschap in het premièreseizoen van de Lamborghini Super Trofeo Middle East een uitstekende start van het jaar waarin hij voor het eerst als junior-rijder van Lamborghini in actie komt. Giorgio Sanna, de sportdirecteur van het merk uit Sant'Agata Bolognese, was in Dubai aanwezig en vond lovende woorden voor de prestatie van zijn jonge Nederlandse protégé. Als volgende evenement staat voor Breukers de 12-uursrace op het circuit van Mugello in Italië op het programma. Ook daar zal hij weer met een Lamborghini van het GDL-team in actie komen. "Dat is de thuisrace van het team en van Lamborghini, dus er staat veel op het spel, maar deze titel is een flinke extra motivatie", zegt hij.

IMG 3614

IMG 3611

IMG 3610

IMG 3612

IMG 3613
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet