Racing Shows

Racing shows: Retro Classics Stuttgart 2017

IMG 3532
Het grote atrium van de Messe Stuttgart is gevuld met topstukken uit de Panini- en Stanguellini-collecties

Terwijl het merendeel van de klassiekerliefhebbers uit de Benelux dit weekeinde ongetwijfeld zal kiezen voor de Antwerp Classic Salon - al dan niet weerhouden door het omstreden rijverbod voor oudere auto's in de Sinjorenstad - vindt gelijktijdig in Stuttgart de beurs 'Retro Classics' plaats. De organisatie spreekt ronkend van 'Europas größte Oldtimermesse', wat op basis van het aantal vierkante meters beursvloer ongetwijfeld klopt. Qua publiek echter moet de beurs in Stuttgart, vorig jaar goed voor 90.000 bezoekers, nog steeds zijn meerdere erkennen in de 'Techno Classica' in Essen, die vorig jaar met 201.000 bezoekers een nieuw record vestigde. Ook op het gebied van buitenlandse standhouders en fabrikanten trekt de beurs in Essen meer. Maar dat is ten opzichte van het evenement in Stuttgart helemaal niet negatief, want dat heeft zonder meer zijn eigen kwaliteiten. Zoals gezegd is het veel ruimer van opzet, de beurshallen in Stuttgart zijn een stuk lichter en luchtiger dan in Essen en door de geografische locatie vind je in Stuttgart standhouders uit bijvoorbeeld Italië, Oostenrijk en Zwitserland, voor wie Essen te ver is. Zo hebben beide beurzen gewoon hun bestaansrecht - en is het ook zo jammer en volstrekt onzinnig dat ze volgend jaar weer gelijktijdig plaatsvinden, zoals dat eerder al in 2012 het geval was. Maar goed, dat is toekomstmuziek. Eerst keken we gisteren uitgebreid rond in Stuttgart en maakten er een impressie.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: Rebocar Automotive Productions

IMG 3536


Ferrari's komen dit jaar, waarin het merk 70 jaar bestaat, al genoeg onder de aandacht, en zo koos de beursorganisatie in Stuttgart ervoor om het thema met Italiaanse auto's breder te maken. Uit de prachtige collecties van Panini en Stanguellini werd een aantal fraaie auto's geleend, die dit weekeinde in Stuttgart te zien zijn.

IMG 3585

Op de stand van het circuit van Hockenheim zagen we deze Serenissima M1 AF uit 1967.

IMG 3587

Onder het motto 'Passione Italiana' werd in hal 2 in samenwerking met het bureau Vision Up uit Modena een speciale presentatie vanItaliaanse auto's en lifestyle ingericht. Daar zagen we ondermeer deze bijzondere Alfa Romeo-silhouetracer.

IMG 3588

Reclame voor een bezoek aan het Museo Enzo Ferrari in Modena en het Museo Ferrari in Maranello.

IMG 3599

Culinaire specialiteiten als de originele Balsamico di Modena ontbraken uiteraard niet.

IMG 3548

Ook elders waren Italiaanse auto's te vinden, zoals hier deze prachtige Fiat 501 Biposto uit 1924 op de stand van Aaldering/'The Gallery' uit Brummen. Duidelijk viel overigens op dat het aantal Nederlandse exposanten op 'Retro Classics' steeds groter wordt.

IMG 3584

Elders zagen we deze Alfa SZ en een originele ex-fabrieks-Fiat 131 Abarth in rallyuitvoering.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet