V8 Supercars

V8 Supercars: Vrijwel alle baanrecords gaan sneuvelen met nieuwe Dunlops

De nieuwe Dunlop Sport Maxx band gaat ervoor zorgen dat dit seizoen vrijwel alle baanrecords in de V8 Supercars gaan sneuvelen. Op de 15 verschillende circuits waarop dit jaar geracet gaat worden, hebben tien coureurs het baanrecord in handen en nog eens acht zijn in het bezit van het kwalificatierecord.

Tekst Willem J. Staat
Foto's Dunlop

RGP-2017-Test-Day-SMP-Feba49v9086
Veteraan Jason Bright, dit jaar uitkomend voor PRA, is op twee circuits al sinds 1999 en 2004 recordhouder.

Vrijwel alle baanrecords gaan sneuvelen met nieuwe Dunlops
Dit weekend komt het eerste baanrecord op het 3.22 km lange circuit van Adelaide onder vuur te liggen. DJR Penske-coureur Fabian Coulthard is met 1.20.0168s nog steeds houder van het kwalificatierecord. Tijdens de wedstrijd vestigde Jamie Whincup met 1.21.0507 in 2012 een nieuw baanrecord. Vorig jaar kwam hij er tijdens de zaterdagwedstrijd dichtbij, maar slaagde er niet in om het te verbeteren. V8 Supercar veteraan Jason Bright heeft nog steeds de records op Hidden Valley en Barbagallo Raceway in handen. Sinds 1999 en 2004 slaagde geen enkele coureur er meer in om de gevestigde records te verbeteren.

Triple Eight Team Vortex-rijder Craig Lowndes beschikt over de meeste ronde records(3) op Adelaide Park 2011, Queensland Raceway en Pukekohe 2015. Teamgenoot Jamie Whincup heeft vijf kwalificatierecords op Barbagallo 2011, Albert Park 2012, Sandown 2014, Townsville en Bathurst 2016 op zijn naam staan.Supercar veteraan Jason Bright is ervan overtuigd dat de nieuwe Dunlop Sport Maxx band zowel in de kwalificatie als wedstrijd sneller gaan zijn.

dunlop-supercars-2017-9
De nieuwe generatie Dunlop Sport Maxx banden, waar veel coureurs na vorige week enthousiast over waren.

De nieuwe Dunlop Sport Maxx band is ongeveer 15 mm breder dan zijn voorganger en heeft ten gevolge van een vlakker loopvlak aan de binnenkant een totaal andere vorm. Dit betekent dat er meer rubber op de baan gaat komen. De band beschikt over een stijvere constructie en is 500 gram lichter dan het vorige model.Voor dit seizoen worden er in het Supercarkampioenschap per auto 432 banden toegewezen. Met uitzondering van de z.g. wildcard inschrijvingen betekent dit een totaal van 11.322 banden per jaar.

De nieuwe band werd vorig jaar voor het eerst door Jamie Whincup op Queensland Raceway Park voor het eerst getest. Een tweede met Mark Winterbottom moest vanwege regen voortijdig afgebroken worden. Calspan Engineering in Buffalo New York USA verrichtte daarna het verdere ontwikkelingswerk. Laboratorium tests leverden voor alle teams 100 GB aan data op. De eerste 1500 banden kwamen vanuit het Japanse Nagoya op 1 januari aan. Een tweede zending met nog eens 1200 banden volgde op 31 januari j.l.

Dunlop Supercars Operations Manager Kevin Fitzsimmons: "Onder de juiste omstandigheden ben ik ervan overtuigd dat een groot aantal Supercar records onder vuur komt te liggen. Het begint dit weekend al in Adelaide. De feedback van de test vorige week op Sydney Motorsports Park was bemoedigend. Dit gaf aan dat we over een snellere en duurzame band beschikken. Duidelijk een stap voorwaarts en dit kan alleen maar resulteren in snellere en betere wedstrijden voor de fans. Tegelijkertijd zijn we nu in de gelegenheid om nog meer data te verzamelen welke door de Dunlop engineers gebruikt gaan worden om ons in staat te stellen om voor de consument nog betere banden voor het dagelijkse verbruik te produceren. En dit is ten slotte de reden waarom we racen."

dunlop-supercars-2017-17
In totaal 11.322 banden voor de Supercars per jaar.

Jason Bright: "Fantastisch dat de nieuwe Dunlops op Sydney Motorsport Park direct zo snel waren. We hoeven er niet aan te twijfelen dat een aantal baanrecords op een groot aantal circuits dit jaar onder vuur komen te liggen. Ik zou mijn naam graag op Barbagallo en Darwin op de erelijst willen houden. Misschien dat ik er nog een paar aan kan toevoegen."

Lou Mandanici van Dunlop: "Sinds 2002 is Dunlop de leverancier van Control Tyres voor de Supercars en de Dunlop Development Series, die nu bekend staat als de Dunlop Super2 Series. Het debuut van de nieuwe Dunlop Control Tyre begint dit weekend met de Clipsal 500 in Adelaide. Een perfecte showcase uit het erfgoed van Dunlops leidende rol in de autosport. Wij kunnen dan ook nauwelijks wachten om de Dunlop banden onder wedstrijdomstandigheden te zien en voor zowel de coureurs als de toeschouwers voor nog betere races gaat zorgen."

Reacties

Reageer anoniem op dit bericht

Je reageert anoniem op dit bericht. Onderaan deze pagina kun je inloggen op Autosport.nl (of een account aanmaken) zodat je onder je eigen naam kunt reageren. Je kunt dan ook een eigen avatar gebruiken en je hebt direct toegang tot het Autosport.nl-forum.

Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.

Login om onder jouw naam te reageren

Registreren
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet