Sportscars

Sportscars: Gianmaria Bruni in tweede seizoenshelft met Porsche

170220 IMSA Porsche
Vanaf juli komt 'Gimmi' Bruni voor Porsche in actie in de Amerikaanse IMSA-serie

Een half etmaal nadat Ferrari het nieuws de wereld in bracht dat de samenwerking met Gianmaria Bruni niet zou worden voortgezet, volgde ook het voor de hand liggende tweede bedrijf in dit toneelstuk: de aankondiging van Porsche dat de Italiaan het kader van fabrieksrijders van het merk uit Stuttgart-Zuffenhausen komt versterken. De transfer van Bruni naar Porsche hing al sinds het einde van het afgelopen raceseizoen boven de markt, maar er moesten eerst de nodige juridische hobbels worden gladgestreken. Dat is er ook de reden van dat Bruni pas vanaf juni met Porsche zal gaan testen en vanaf juli races mag rijden. Daarmee mist hij bijvoorbeeld de 24 Uur van Le Mans, waar hij in 2008, 2012 en 2014 de GTE-Pro-klasse won. Voorlopig wordt het Amerikaanse IMSA WeatherTech SportsCar Championship in het tweede halfjaar het werkterrein van de Italiaan.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto: PR

De orkestratie was wat slordig: eerst kwam Ferrari gisterochtend onder kerktijd – nou niet bepaald het meest gebruikelijke tijdstip voor het doen van dergelijke meldingen – met de aankondiging van het vertrek van Bruni, een kwartier later gevolgd door de bekendmaking van Alessandro Pier Guidi als nieuwe fabrieksrijder voor het AF Corse-team in het FIA WEC. Blijkbaar was men ook bij Porsche enigszins verrast over de voortvarendheid van de persafdeling in Maranello, want pas om 22.00 uur gisteravond, toen uw redacteur zijn laptop al had dichtgeklapt, arriveerde het persbericht waarin Bruni als nieuwe fabrieksrijder werd bekendgemaakt. Ook een portretfoto van Bruni kon er blijkbaar niet vanaf.

Met de Italiaan, die in 2004 voor Minardi in de Formule 1 uitkwam, heeft Porsche wel opnieuw een sterke GT-coureur binnen de gelederen gehaald. Naast de al genoemde klassse-overwinningen in Le Mans behaalde Bruni in 2013 en 2014 de GT-titel in het FIA WEC. In het eerstgenoemde jaar reed hij samen met Giancarlo Fisichella, maar door de splitsing van het toenmalige AF Corse-duo voor de laatste race in Bahrein ging Bruni alleen met de titel aan de haal. In het daaropvolgende seizoen won Bruni de titel samen met Toni Vilander, met wie hij ook in 2015 een team vormde. Vorig jaar reed Bruni bij AF Corse samen met de Brit James Calado.

Porsche-sportdirecteur Dr. Frank-Steffen Walliser zegt: "We zijn blij dat we met Gianmaria Bruni één van de sterkste GT-coureurs ter wereld in ons rijderskader hebben kunnen opnemen. Hij past perfect in onze sterke rijdersbezetting en zal in de tweede helft van het seizoen voor ons in actie komen." Van Bruni zelf was nog geen citaat beschikbaar, wat ongetwijfeld ook te maken heeft met de al genoemde contractuele hobbels.

Reacties

Reageer anoniem op dit bericht

Je reageert anoniem op dit bericht. Onderaan deze pagina kun je inloggen op Autosport.nl (of een account aanmaken) zodat je onder je eigen naam kunt reageren. Je kunt dan ook een eigen avatar gebruiken en je hebt direct toegang tot het Autosport.nl-forum.

Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.

Login om onder jouw naam te reageren

Registreren
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet