Diversen

Div: Rik Breukers met twee overwinningen naar kop in kampioenschap

170218 Breukers R2 finish
Zandstorm en regen hielden Rik Breukers niet van de overwinningen af

"Het was een wat merkwaardig weekeinde", meldt coureur Rik Breukers vanuit Dubai, waar hij in actie kwam tijdens het tweede evenement van de Lamborghini Super Trofeo Middle East. "Gisteren hadden we een enorme zandstorm en vandaag regende het zelfs, niet bepaald iets wat je in Dubai verwacht." De coureur uit het Noord-Limburgse Ven-Zelderheide liet zich door de omstandigheden niet van de wijs brengen. Samen met zijn Zimbabwaanse teamgenoot Axcil Jefferies behaalde hij voor beide races op de korte 'International'-variant van het Dubai Autodrome de pole-position en het duo schreef ook beide races op zijn naam. Met de maximale score namen Breukers en Jefferies, met nog één weekeinde te gaan, ook de leiding in de tussenstand van het kampioenschap over.

Tekst: aangeleverd bericht
Foto's: PR

Voor Rik Breukers is het circuit in Dubai bekend terrein: vorige maand nog reed hij er zowel in de Hankook 3x3H DUBAI voor prototpes als in de Hankook 24H DUBAI. Laatstgenoemde race vormde zijn eerste optreden als lid van het Lamborghini Young Drivers' Program, het officiële juniorprogramma van Lamborghini Squadra Corse, de sportafdeling van het beroemde Italiaanse merk. Nu was Breukers dus weer terug in Dubai voor de Lamborghini Super Trofeo Middle East, die vorige week van start ging op het Yas Marina-circuit in het nabijgelegen Abu Dhabi. Samen met zijn teamgenoot Axcil Jefferies, met wie hij de auto van het GDL Racing-team deelt, heeft Breukers niets minder dan de kampioenstitel in de eerste Lamborghini Super Trofeo Middle East als doel, maar het realiseren van die doelstelling werd vorige week plots een heel stuk moeilijker, doordat Jefferies in de eerste race buiten zijn eigen schuld van de baan gereden werd en de uitval een feit was. Maximaal scoren in de resterende races is voor het tweetal dus het devies om hun doel alsnog te halen.

170218 Breukers R1 start

In Dubai lukte dat uitstekend. "In de kwalificatie behaalden Axcil en ik beide de pole-position, hij in de kwalificatie voor de eerste race en ik voor de tweede wedstrijd", aldus Breukers. "Daarbij was het wel lastig, want er woei gisteren een enorme zandstorm in Dubai en door het zand op de baan was het circuit iedere ronde weer anders: de grip veranderde constant. Rijders klagen op Zandvoort wel eens over zand op de baan, maar zoals hier was het echt heel extreem. Hoe dan ook, het lukte goed en we waren dus in beide sessies het snelst. In de eerste race bracht Axcil de auto op de tweede plaats binnen voor de rijderswissel. Ik kwam net achter de leider de baan weer op, maar vond snel een mogelijkheid om hem in te halen. Vervolgens ben ik er meteen voor gegaan en ben in totaal 16 seconden weggereden. Dat was ook wel nodig, want ik kreeg nog een tijdstraf van tien seconden vanwege het overschrijden van de 'track limits', maar de voorsprong was dus voldoende om de overwinning niet in gevaar te laten komen."

170218 Breukers Lorenzi
GDL-teambaas Gianluca de Lorenzi (midden) kan tevreden zijn over de prestaties van zijn pupillen Rik Breukers (l.) en Axcil Jefferies

Na nachtelijke regenval arriveerden de deelnemers en teamleden vanmorgen op een nog nat circuit, dat echter wel opdroogde. "We kozen dus voor slicks voor de tweede race, maar nog terwijl we op de startopstelling stonden, begon het weer te regenen", aldus Breukers. "We hebben toch maar besloten om op slicks te blijven en dat bleek de juiste beslissing. Ik nam vanaf pole de leiding en kon vanwege gebrek aan grip weliswaar niet echt wegrijden, maar ik kon de eerste plaats wel verdedigen en bracht de auto met een voorsprong van zo'n vier seconden de pits in. Axcil maakte daarna het karwei af door de overwinning naar huis te rijden. Met de maximale score van dit weekeinde staan we nu bovenaan voor de finale, die over twee weken ook weer op Dubai Autodrome verreden wordt."

170218 Breukers podium
Iedereen een trofee: drukte op het podium bij de prijsuitreiking van de Lamborghini Super Trofeo Middle East

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet