RGMMC

Karting: RGMMC: Belgen en Nederlanders meteen op de afspraak in Valencia

De Rotax Wintercup in Valencia was opnieuw een succes. Afgelopen weekend verzamelde de Europese top traditioneel in Spanje voor de eerste generale repetitie voor het nieuwe seizoen. Onze landgenoten gaven meteen hun visite kaartje af, veel belovend voor wat komen gaat dit seizoen. Xavier Handsaeme, Jordan Brown-Nutley en Oriol Dalmau wonnen de finales en een bijhorend ticket voor de Grand Finals later dit jaar.

Tekst: Philippe De Roeck

Verrassend was de pole in de Rotax Junioren voor Luca Leistra zeker en vast. De elf jarige Belg maakte deze winter de overstap van Mini naar Junior en van GKS naar Bouvin en knalde met een sterke tijd naar de pole. Met Tijmen van der Helm op drie, Xavier Handsaeme op vier, Mike van Vugt op vijf en Kobe Pauwels op 12 deden we het overigens bijzonder goed in de top vijftien.
Na de heats draaide de rangschikking zoals zo vaak wat door elkaar. De top vier was nu helemaal voor de BeNeLux met van der Helm op pole voor de prefinale voor Leistra en Handsaeme. Van Vugt, ook nog een rookie, sloot af op vier. Pauwels stootte door richting top tien en startte negende in de prefinale.
Die prefinale werd gewonnen door Handsaeme voor van der Helm en Luka Nurmi. Van Vugt eindigde vijfde, Leistra kreeg een penalty en finishte daardoor niet tweede maar zevende.
De strijd om de zege in de finale werd beslecht in het voordeel van Handsaeme. Tijmen van der Helm deed lang mee voor winst maar eindigde vierde na een penalty. Nurmi werd zo tweede terwijl Mike van Vugt ook knap naar het podium mocht. Pepijn Kraaijveld vocht zich mooi terug en werd vijfde. Rookie Rick Bouthoorn werd elfde. Pech was er voor Kobe Pauwels en Luca Leistra. Pauwels eindigde negentiende na een harde race, Leistra deelde in de klappers in de herstart en kreeg nog een penalty. P23 was zijn eindresultaat.

In de Senioren pakte Zsombor Kovacs de pole op zijn birelART. Belg Felix Warge werd knap tweede, Leppa Lauri derde. Max Timmermans, terug aan de bak met birelART, sloot af als tiende, net voor een oude bekende; Thomas Preining. In een felbevochte finale haalde Jordan Brown Nutley het nipt voor Felix Warge en Zsombor Kovacs. Hoggard en Porsche protegé Preining vochten lang mee voor de winst maar vielen uiteindelijk, mede door straffen terug. Timmermans kon net niet de top tien binnen duiken en werd twaalfde, vier plaatsen achter Baptiste Moulin. Joey Wouters was de enige Nederlander in de finale, hij haalde het einde helaas niet.

Op vrijdag ging de pole in de DD2 naar Jorge Pescador. Oriol en Van Parijs zetten de tweede en derde tijd neer. Het was voor Van Parijs zijn debuut in de DD2. Na de heats veranderde er vooraan vrij weinig. Oriol vertrok de finale vanaf de pole voor Pescador en Kacper Bielecki. Van Parijs startte als vijfde en had alle kansen op een goede klassering. Oriol behield de kop bij de start terwijl Pescador terugviel naar P5 in de eerste ronde. Van Parijs lag toen knap tweede maar kon niet verhinderen dat Pescador en Bielecki er weer voorbij kwamen. Oriol won, Van Parijs dus veel belovend vierde!
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet