Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
IndyCar

Indycar: Rossi crasht binnen vijf minuten. JR Hildebrand sluit Phoenix test als snelste af

Na twee testdagen op de Phoenix International Raceway voerden andermaal de Chevrolet kit uitgeruste Dallara's de toon aan. Duidelijk is dat het team van Ed Carpenter dit jaar wel eens een factor zou kunnen gaan worden. Met 19.0401 secs. (193,234 mph) was JR Hildebrand(Ed Carpenter Racing) de snelste man op de baan. Zijn teambaas Ed Carpenter volgde als tweede.

Tekst Willem J. Staat
Foto's Indycar

2017 Rossi
Geen best begin voor Indy 500 winnaar Alexander Rossi. Binnen vijf minuten in de Safer Wall.

Rossi crasht binnen vijf minuten. JR Hildebrand sluit Phoenix test als snelste af
Met een tijd van 19.0401 secs. was JR Hildebrand al vroeg in de eerste sessie de snelste man op de baan. Zijn tijd zou ook niet meer verbeterd worden. Overigens was Hildebrand ietsje sneller dan Helio Castroneves die vorig jaar een nieuw baanrecord vestigde. Indy 500 winnaar Alexander Rossi crashte kort na aanvang van de test maar bleef ongedeerd. In totaal werden er door de deelnemende teams meer dan 5000 ronden in Phoenix afgelegd.

JR Hildebrand: 'Wij wilden zeker snel zijn en reden erg goede tijden. Later werden de condities nog beter en probeerden we nog sneller te zijn maar toen hadden we wel een momentje." Later in de avond had Hildebrand een behoorlijk moment toen hij dertig minuten voor het einde crashte."Ik raakte de rechter voorvleugel van Will Power en daardoor verloor ik een deel van mijn voorvleugel. Hoewel ik voorzichtig Turn 3 inging kreeg ik last van heftig onderstuur. De muur aan de buitenkant kon ik niet meer vermijden. Probeerde nog te remmen om de snelheid eruit te nemen maar ik werd tegen de muur aan de binnenkant op het rechte stuk teruggeworpen" aldus Hildebrand.

Indy 500 winnaar Alexander Rossi verging het nog slechter. Rossi crashte in minder dan vijf minuten na aanvang van de dag sessie. Alexander Rossi: "Ik weet echt niet wat er gebeurde want de auto voelde perfect aan. Plotseling was hij "loose" en toen was ik hem kwijt. Bij het ingaan van Turn 1 voelde hij goed aan maar bij het uitkomen brak de achterkant weg. Totaal gezien was het een productieve test. Maar dit is dan weer een behoorlijke tegenslag. Overigens was dit mijn allereerste kennismaking met de muur. Liever hier dan in de kwalificaties of de wedstrijd. Het gaat mij in ieder geval niet stoppen om nog harder te gaan.

2017 Ed Carpenter
Het team van Ed Carpenter lijkt over een sterk pakket voor 2017 te beschikken.

Hildebrands teambaas Ed Carpenter was met een tijd van 192.404 mph. de tweede snelste man op de baan. Evenals op de eerste dag heersten de Chevrolet aangedreven bolides in de Top 5.De avondtrainingen gaven hetzelfde beeld als de dag ervoor. Toen domineerden de Honda aangedreven Dallara's. Met een tijd van 189.716 mph was Andretti-coureur Ryan Hunter Reay de snelste man op de baan, gevolgd door Sebastien Bourdais met 189.495 mph.

2017 Castroneves Shovel
Helio Castroneves nam voor het eerst plaats achter een ander soort bolide.

Sebastien Bourdais: " Het team verrichtte uitstekend werk en wij kregen werkelijk goede informatie. Het oppikken van downforce is nogal kritisch hier. En als we terugkomen zal het aanmerkelijk warmer zijn. Wij gaan over de settings nadenken en zullen zien waar we mee terugkomen. Het is duidelijk niet representatief. Zeker de avondsessie niet. Afwachten wat we in April tegemoet kunnen zien. Hopelijk beschikken we over datgene dat we nodig hebben."

Na Rossi en Hildebrand gingen Bourdais, Sato en Newgarden er eveneens vanaf.Graham Rahal: " Het ding bouwde nogal wat onderstuur op en op een gegeven moment reed ik nogal dicht bij Newgarden in de buurt en toen was ik hem kwijt. Pech want het team heeft echt niet nog meer werk nodig en ik wilde eigenlijk niet met een wrak naar huis komen." Amper een uur nadat de avondtrainingen begonnen waren ging Sato de muur in. Takuma Sato: "We simuleerden in kwalificatietrim en toen brak de achterkant in de tweede ronde al uit. Het moet verder onderzocht worden. Het ziet er naar uit dat we over iets te weinig downforce beschikten."

2017 Leno
Herkent U hem? Scott Dixon geeft advies aan Late Night Talkmaster Jay Leno die ook wat rondjes in een oude Indycar reed. Dit ter gelegenheid van een programma dat later in Juli van dit jaar wordt uitgezonden.

Drievoudig Indy 500 winnaar en Phoenix ronderecord houder Helio Castroneves kreeg de eer om als eerste met de verbouwing van de Phoenix International Raceway te beginnen. Voor het eerst in zijn carrière nam de Braziliaan plaats achter het stuur van een graafmachine om met de verbouwing van Phoenix International Raceway aan te vangen. In de modernisering van de baan wordt maar liefst 178 miljoen dollar gestoken. "Nou, dit was nogal bijzonder. Voor mij was dit de eerste keer. Normaal wordt mij altijd verteld om niets kapot te maken, maar dit was de eerste keer dat ze mij vertelden om van alles af te breken.....""

Overdag

AvondReacties
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet