Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
WRC

Rally WRC Zweden: Latvala leidt weer

Thierry Neuville is geen leider meer in de Rally van Zweden. Hij leek de perfecte mix gevonden te hebben tussen vertrouwen, consolideren en snelheid. Na een hele dag rijden over supersnelle met sneeuw bedekte proeven viel hij zaterdagavond uit terwijl hij opdat moment de trotse aanvoerder van het klassement was.

Tekst: Harry van Veenendaal
Foto's: PR

JR2017002421 Jari-Matti Latvala voert onverwacht de lijst aan in Zweden

"Ik ga mijn voorsprong niet uitbouwen maar proberen vast te houden," was de uitspraak van de Belg vanmorgen. Toch had hij voor de laatste proef van de dag zijn voorsprong uitgebouwd van minder dan een halve minuut tot driekwart minuut. Tweede man was nog steeds Jari-Matti Latvala in de Toyota Yaris WRC. De Fin voelt zich goed in Zweden en dat is meteen te zien aan zijn rijstijl. Toch keek hij in de loop van de dag enigszins bezorgd. Hij rook een vreemde geur in de auto. De Fin is een man van details, alles moet perfect zijn, maar deze keer leek het niets te zijn want bij de laatste proef was alles nog steeds normaal.

Bij het M-Sport team was er een strijd gaande tussen Ott Tänak en Sebastien Ogier, die zich voorlopig in het voordeel van de eerste ontwikkelt. "Vandaag gaat het een stuk beter dan gisteren," vond Ogier. "Maar het is toch nog steeds erg lastig om grip te vinden." Zijn team collega uit Estland lijkt daar iets minder moeite mee te hebben. Aan het einde van de dag is zijn voorsprong op Ogier gegroeid en komt hij steeds dichterbij Jari-Matti Latvala die toen tweede lag op net geen vier tellen.

N2017002044
Ott Tanak zal morgen zeker vol gas  geven om JML te verschalken..

Drama voor Neuville
Maar toen kwam de showproef in Karlstad. Deze proef is er alleen maar voor de bewoners van de deze stad. Zo'n proef waarvan iedereen zegt: je kan er de wedstrijd niet winnen, maar wel verliezen... Daar kan Neuville dus nu ook over meepraten, want tussen het gekriebel van dit proefje komt hij ergens een betonblok tegen en breekt zijn wiel af. Latvala kan zich heel goed voorstellen hoe dat voelt, hij had jaren geleden precies hetzefde. Toen viel hij van een zekere podiumplek, waarvan hij toen zei "Ik dacht dat Malcolm (Wilson, zijn teambaas toen) mij eruit zou gooien." Nu ligt het ietsje anders. Door deze fout van de Belg leidt Latvala de wedstrijd. Maar hij is er nog niet. Er staan morgen nog 59 kilometer aan proeven op het menu. Zijn voorsprong is nog geen vier tellen en Tänak wil ook wel eens winnen. Vlak ook Ogier niet uit want hij heeft net iets minder dan 17 seconden achterstand op de leider. Dat wordt nog een mooi dagje zondag. Om 12:00 uur allemaal afstemmen op WRC+ voor een zinderende finale.

2017SWEDEN HEM 191
Een beheerste sprong op Colin's Crest mocht niet baten Neuville verloor een momentje concentratie en de wedstrijd

Ook voor Kris Meeke mag het trouwens niet lukken. Voor de wedstrijd kondigde hij al aan dat zijn vertrouwen niet optimaal was. Dat zal na zaterdag niet verbeterd. Hij parkeerde zijn C3 in een met sneeuw gevulde sloot en verloor ruim 8 minuten.

Tussenstand na zaterdag
1. Latvala Toyota Yaris 2:04:59,3
2. Tanak Ford Fiësta WRC 17 +0:03,8
3. Ogier Ford Fiësta WRC +0:16,6
4. Sordo Hyundai i20 Coupé +1:39,5
5. Breen Citroën C3 WRC +2:04,5
6. Evans Ford Fiësta WRC +3:44,7
7. Paddon Hyundai i20 Coupé +5:00,2
8. Lefebvre Citroën DS3 WRC +5:37,0
12. Meeke Citroën C3 WRC +9:09,2
Reacties
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet