Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
WRC

Rally - WRC: Toyota voor het eerst op kop

Na een sensationele tweede plaats in de Rallye Monte Carlo heeft Jari Matti Latvala zijn nieuwe werkgever zojuist een nieuwe primeur bezorgd. De Fin klokte de snelste tijd op de openingsproef van de Rally van Zweden en zet zijn Toyota Yaris WRC daarmee voor het eerst aan de leiding van een wedstrijd. 

ASN Sweden SSS-2

Tekst en foto's: Steven van Veenendaal

De Rally van Zweden trapte vanavond af met een korte Super Special Stage. Machtig voor het publiek, nog niet echt interessant voor de wedstrijd. Het oude adagium geldt: Je kun hier de rally niet winnen, maar wel verliezen. Op het krappe en bochtige proefje nam men dan ook niet direct vol risico, maar de nieuwe WRC's zorgden toch voor voldoende spektakel. 

Het publiek mocht van te voren online aangeven welke "battles" ze het liefst wilden zien en zo werden Ogier en Latvala aan elkaar gekoppeld voor de slotrit van de feestelijke openingsavond. Latvala trok aan het langste eind en greep daarmee dus voor het eerst de leiding. "Het gaat meer dan goed!" glunderde hij na afloop. 

ASN Sweden SSS-3
Latvala was erg tevreden met zijn snelste tijd.

Achter Latvala maakten Neuville en Sordo de top drie vol. Hun teamgenoot Hayden Paddon had een "beetje rommelige" eerste proef en viel buiten de top tien. Ogier kwam als vierde binnen, vlak voor Mads Ostberg die voor het eerst met een nieuwe WRC aan de start verschijnt. 

De verschillen zijn nog minimaal, maar daar zal morgen verandering in komen aangezien de vrijdag meteen de langste dag van de rally is. We beginnen dan ook vroeg, om 7.59 start de eerste proef, Röjden, voor wat belooft een prachtige rallydag te worden. 

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet