Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
WRC

Rally WRC Zweden: Sneeuw en ijs in Zweden

De volgende wedstrijd in het Wereld Rallykampioenschap is in Zweden. Deze wedstrijd staat dit weekeinde op de agenda als de echte winter rally. Vele jaren was het echter maar kantjeboord met de winter omstandigheden. De foto's die dit jaar binnen komen laten echter een ander beeld zien, mooie flink besneeuwde wegen. Geen zwarte blubber met wat grauwe sneeuwplekken, nee echte 'witte sneeuw'. Ook de rijders zijn enthousiast. Dus alles is in gereedheid voor een echte winterrally.

Tekst: Harry van Veenendaal
Foto: PR

GM2017002056
Kris Meeke op weg naar een vierde tijd tijdens de shakedown in Zweden

Eén van de maatregelen de organisatie nam om wat sneeuw zekerder te zijn was het verplaatsen van het servicepark van Hagfors naar het noordelijker gelegen Torsby. Daarvoor is ruim 60 procent van de route gewijzigd. Opnieuw zal een flink deel van de proeven op vrijdag ook door Noorwegen rijden. Op zondag zal de PowerStage finishen in het servicepark op het vliegveld van Torsby.

Verwachtingen
Sebastien Ogier is voorzichtig optimistisch. Maar hij laat zich niet afleiden door zijn onverwachte winst in Monte-Carlo. "Een podium finish hier in Zweden zou al meer zijn dan we voor het seizoen verwachtten. Maar ik zie geen echte reden waarom dat niet zou kunnen. Bij Citroën heerst een nerveuze spanning. Toprijder Meeke had heel veel pech in Monte Carlo en dat heeft zijn zelfvertrouwen geen goed gedaan. "Ik moet toegeven dat ik daar wel even overheen moet stappen," zei hij vooraf. Dat hij het afgelopen weekend tijdens de tests voor de rally met de auto over de kop ging zal ook niet bijdragen tot een beter gevoel. Maar hij blijft natuurlijke een snelle rijder. Misschien moeten we wat Citroën in Zweden toch meer naar Breen kijken, die in de Monte wél een goed resultaat haalde. Daar reed hij in een 'oude' DS3, in Zweden heeft hij de beschikking over een nieuwe C3. Bij Hyundai heeft men in ieder geval het goede gevoel dat de auto zeer snel is. Met name Hayden Paddon hoopt dat hij weer voluit kan gaan na het ongeval in de Monte waarbij een toeschouwer helaas om het leven kwam. Thierry Neuville is er volop op gebrand om te laten zien dat hij één van de snelsten is. Bij Jari-Matti Latvala stond er een grote glimlach op zijn gezicht. "de omstandigheden zijn perfect," liet hij vlak voor de wedstrijd weten. Dus ook zijn werkgever Toyota kijkt met spanning uit naar het weekend.

Shakedown
De shakedown in Skalla was ruim 7 kilometer lang. De hele route was bedekt met een stevige ijslaag. Door de afwezigheid van sneeuw was het er behoorlijk glad. De meeste teams hield het op de verplichte aantal van drie rondjes omdat de banden die tijdens de shakedown worden gebruikt worden meegeteld voor het totale aantal banden dat in een weekend gebruikt mag worden. Mads Østberg was verrassend de snelste man. Hij reed dit jaar voor het eerst in de gloednieuwe Ford Fiësta WRC 2017 en was meteen de snelste. Wél moet worden vermeld dat hij dit jaar al een paar rally's reed in dit soort omstandigheden maar niet in dezelfde auto dus. De tijden van de eerste vier (Østberg, Breen, Paddon en Meeke ontlipen elkaar niet veel het verschil tussen nummer 1 en vier was niet meer dan 0,6 seconde. Maar zoals Kris Meeke zei: "Ik denk dat we niet teveel moeten afezen uit deze tijden, want veel rijders hebben het kalm aan gedaan omdat ze hun banden wilden sparen. Dat heeft te maken met de nieuwe bandenregels."

Of dat ook de verklaring is dat Ogier niet verder kwam dan een 17e plek moet nog blijken bij de eerste proef die donderdagavond wordt gereden in Karlstad. De proef is live te zien via WRC+ vanaf 20:00 uur donderdagavond. De andere proeven die live te zien zijn zaterdag 11 februari om 10:00 uur, (proef 11), Proef 14 is zaterdag om 15:00 uur te zien. De afsluitende PowerStage ten slotte is te zien om 12:00 uur op zondag middag. Ook op RedBull TV zijn er tijdens het weekend regelmatig uitzendingen over de rally van Zweden.

Uitslag Shakedown Skalle over 7.23 kilometer

1. Østberg Ford Fiësta WRC 2017 4:11.6
2. Breen Citroën C3 WRC 4:11.7
3. Paddon Hyundai i20 Coupé WRC 4:12.1
4. Meeke Citroën C3 WRC 4:12.2
5. Sordo Hyundai i20 Coupé WRC 4:14.0
6. Neuville Hyundai i20 Coupé WRC 4:14.5
7. Evans Ford Fiësta WRC 2017 4:15.1
8. Lefebvre Citroën C3 WRC 4:16.1
= Tanak Ford Fiesta WRC 2017 4:16.1
10. Latvala Toyota Yaris WRC 4:16.2
17. Ogier Ford Fiësta WRC 2017 4:29.9

Reacties
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet