Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
IndyCar

Indycar: Meer spektakel door belangrijke veranderingen in 2017

Voor het komende Indycar-seizoen heeft de Verizon Indycarseries in het wedstrijdreglement een aantal belangrijke veranderingen aangebracht.

Tekst: Willem J. Staat
Foto's: Indycar

2017 Belle Isle
Het wedstrijdschema op Belle Isle in Detroit verandert behoorlijk.


Meer spektakel door belangrijke veranderingen in 2017
Met betrekking tot de roadcourses en stratencircuits heeft Indycar een paar belangrijke veranderingen toegepast. De teams krijgen kortstondig de beschikking over P2P en een extra bandensetje. Ook is er een meer stabiel tijdschema.

De reglementsveranderingen voor 2017
1) Kwalificaties op Phoenix en Gateway. Deze wedstrijden zijn omdat het een avondwedstrijd is, gereduceeerd tot een tweedaag evenement. De eerste dag bestaat uit de trainingen op de eerste wedstrijddag en nog éentje kort voor de avondwedstrijd.

2) Op de Road en Stratencircuits krijgt elk team de beschikking over een extra setje rode Firehawk compounds. Dit moet de teams in staat stellen om een betere performance te kunnen meten ten opzichte van de meer duurzame zwarte banden die voorafgaande aan de kwalificaties worden gebruikt. Na elke training moet het team een keuze maken welk setje ze weer in de Indycar zullen teruggeven. Ofwel de roodgemarkeerde of de zwart gemarkeerde banden.

3) Voor het push to pass systeem gaat een maximale tijd toegekend worden i.p.v. het aantal malen. Voor de wedstrijden op St. Petersburg, Belle Isle Park en Sonoma worden 150 secondes toegekend. Voor de overige wedstrijden 200 seconden. Zodra de rijder de knop indrukt krijgt hij tijdelijk de beschikking over 60 pk meer. Afhankelijk van de circuitlengte zal de push to pass voor een voorafgestelde tijd op het rechte stuk beschikbaar zijn. Rijders mogen de push to pass afbreken om er later toch weer gebruik van te kunnen maken. Bij de start en de herstart van de wedstrijden hebben de rijders niet de beschikking over de P2P (Push to Pass) met één uitzondering. Bij een herstart twee ronden voor de wedstrijd mag de P2P echter wel gebruikt worden.

4) De Indycar Grand Prix in Indianapolis zal twee dagen in beslag nemen. De Mazda Road to Indy drie.

5) Kwalificaties voor de Chevrolet Belle Isle Grand Prix. Voor deze wedstrijd wordt het startveld op basis van de trainingstijden in twee groepen verdeeld. Elke kwalificatiegroep krijgt twaalf minuten toegewezen waarvan vijf minuten gegarandeerd wordt. In het verleden werd het kwalificatieformaat voor de roadcourses toegepast. De kwalificatiegroepen op Belle Isle zijn gebaseerd op de beste rondetijden uit de trainingen die aan de kwalificatie voor R1 voorafgaan. Indien een auto gedurende een kwalificatie een rode vlag situatie creëert zullen de beste twee ronden komen te vervallen en wordt aan verdere deelname aan de kwalificatie uitgesloten. Zowel de rijder als de inschrijver ontvangen voor de snelste kwalificatieronde een bonuspunt. Dit geldt voor beide groepen.

6) Standaard aanvangstijden van de trainingen op de roadcourses en stratencircuits. Tijdens de eerste wedstrijddag zullen de trainingen op 11u en 15u lokale tijd aanvangen. Beide sessies hebben een duur van 45 minuten. Jay Frye van Indycar: "Indycar heeft alle teams, aandeelhouders, teams, rijders en promotors geconsulteerd om het voor iedereen zo spannend en waardevol mogelijk te maken. Deze subtiele veranderingen moeten voor iedereen en in het bijzonder de fans een verbetering vormen."

2017 Banden
Op de Road en Stratencircuits krijgen de teams tijdelijk de beschikking voer een extra setje banden. 

Voor de wedstrijden op Phoenix en Gateway wordt de fans meer actie in een kortere periode gegarandeerd. De toekenning van een extra setje banden op de road/streetcircuits moet de teams in de gelegenheid stellen om zich nog beter op de kwalificatie en wedstrijden te kunnen voorbereiden. Het wedstrijdformaat voor de Indycar Grand Prix en de Chevrolet Belle Isle Grand Prix moet er voor gaan zorgen dat de weekends nog vloeiender moeten gaan verlopen. Gestandariseerde trainingen betekenen voor de teams een meer constante voorbereiding van een vaak chaotisch te verlopen weekend.

Het Indycar-seizoen begint op 12 maart in St. Petersburg en omvat de 101e editie van de Indy 500 op 28 mei, en wordt op 17 september a.s. met de GoPro Grand Prix in Sonoma afgesloten. Later deze week wordt er op 10 en 11 februari op Phoenix Raceway uitgebreid getest.

Reacties
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet