Diversen

Div: Jochen Mass organiseert Europese stockcar-serie

 Jochen Mass ASCE
Jochen Mass toont op de "Professional Motor Sport World Expo" in Keulen een stockcar

Op initiatief van oud-Formule 1-coureur Jochen Mass wordt er volgend jaar een Europese serie voor stockcars opgezet naar het voorbeeld van de Amerikaanse NASCAR Nextel Cup. Mass plant volgend jaar zes à zeven races voor het nieuwe kamioenschap, dat de naam ASCE gaat dragen: American Stock Car Europe. Op de vakbeurs "Professional Motor Sport World Expo" in Keulen sprak AUTOSPORT.NL met Mass over zijn plannen.


Tekst: René de Boer
Foto: Rebocar Automotive Productions


"Ik loop al een tijdlang rond met het idee", aldus Mass. "Als je kijkt naar de populariteit van stockcarracen in Amerika, dan moet iets soortgelijks in Europa eigenlijk ook haalbaar zijn." Mass legde contacten in de Verenigde Staten en wil zijn serie volgend jaar van de grond tillen.

Gereden gaat worden met auto's zoals die momenteel in gebruik zijn in de Amerikaanse NASCAR Nextel Cup, de hoogste divisie van de Amerikaanse stockcarracerij. Dan gaat het om de Dodge Charger, de Ford Taurus en de Chevrolet Monte Carlo. "Ik heb contacten met de teams die deze auto's bouwen, Evernham en Petty voor de Dodge, Roush voor de Ford en Hendrick voor de Chevrolet. Die kunnen auto's leveren uit de Nextel Cup, waarbij we wel gekozen hebben voor motoren uit de Busch Series, één klasse lager. Dat is voor Europa ruim voldoende", aldus Mass.

De oud-coureur treedt zelf op als promotor en denkt voor volgend jaar aan races op onder andere de EuroSpeedway Lausitz, Monza, Valencia en ergens in Groot-Brittannië. Waar mogelijk, zoals bijvoorbeeld op de Lausitzring, wordt op de oval gereden, op andere circuits wordt de "road course" gebruikt. "We organiseren onze eigen evenementen waarbij naar Amerikaans voorbeeld volop aandacht wordt besteed aan show. Dan denk ik aan parades met klassieke auto's en motoren, maar misschien ook dans en muziek en alles wat erbij hoort", aldus Mass. "Zijn er klasses die bij ons willen racen, dan kan dat."

Mass zegt al veel interesse te hebben van teams uit Duitsland, Scandinavië, Groot-Brittannië en ook vanuit Nederland. "Naar ik hoor wordt er in Venray een oval gebouwd, wellicht dat we daar in de toekomst ook kunnen rijden", zegt hij. Meer informatie over zijn nieuwe serie is te vinden op de website www.ascerace.com
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet