Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
GT

GT: Maranello Motorsports-Ferrari wint incidentrijke Liqui-Moly Bathurst 12 Hour, klassezege Max Braams bij debuut

170205 Bathurst Race Scenic
Het vroege opstaan was de moeite waard, Bathurst behoort tot de mooiste circuits van de wereld

Zoals in de afgelopen jaren traditie is geworden, werd de Liqui Moly Bathurst 12 Hour ook ditmaal pas in het laatste uur beslist. Een zinderende finale tussen de beide V8 Supercar-teamgenoten Jamie Whincup en Shane van Gisbergen – ditmaal concurrenten in respectievelijk de Maranello Motorsports-Ferrari en de STM-Mercedes-AMG GT3, leek in het verschiet te liggen, maar uiteindelijk ging Van Gisbergen in een poging om de Ferrari na de voorlaatste herstart te achterhalen, de muur in en verloor daarmee alle kansen op de zege. Het was slechts één van talrijke incidenten in de wedstrijd, die niet minder dan 22 uitvallers en het nieuwe record van 16 safety-car-fases kende, met een totale duur van drie uur en 22 minuten. De overwinning, voor de tweede maal in Bathurst na 2015, naar Maranello Motorsports, dat naast Whincup, die zijn eerste GT-race reed, ook uit Craig Lowndes en Toni Vilander bestond. De tweede plaats algemeen en de winst in de Pro-Am-klasse was voor het Competition Motorsport-Porsche-team met fabrieksrijders Patrick Long en Marc Lieb, de nieuwe Porsche-juniorrijder Matt Campbell en eigenaar David Calvert-Jones. De M-Sport-Bentley van Steven Kane, Guy Smith en Oliver Jarvis kwam als derde over de eindstreep, waarmee Jarvis bij zijn debuut als Bentley-rijder gelijk een podiumplaats behaalde. Er was ook Nederlands succes op Mount Panorama, want Max Braams won met de Prosport Performance-Porsche Cayman bij zijn eerste optreden in Bathurst gelijk de GT4-klasse.

Tekst: René de Boer (vanuit Bathurst, Twitter: @renedeboer)
Foto's: Porsche/Jürgen Tap, PR

170205 Bathurst race Start
Beginfase van de race, terwijl de zon zich aankondigt

Om 5.45 uur lokale tijd ging de wedstrijd van start met 51 auto's. De nummer 18-Prosport-Cayman (Charles Putman/Charles Espenlaub/Joe Foster/Andy Pilgrim), de nummer 59-Tekno-McLaren (Ben Barnicoat/Jonny Kane/Will Davison) en de nummer 60-Walkenhorst-BMW (Jörg Müller/Nico Menzel/Ricky Collard) werden al voor de race teruggetrokken als gevolg van schade opgelopen in de trainingen. Ook de nummer 1-McLaren, gisteren in de handen van Alvaro Parente als zesde gekwalificeerd, stond niet op zijn reguliere gridpositie, omdat het team na de kwalificatie de motor wisselde en de auto daarmee van achteraan moest starten.

Na een kwartier ging het al mis toen Frank Stippler de controle over zijn Audi verloor, in de muur belandde en de auto achterstevoren op de baan kwam te staan. Dat leidde tot de eerste safety-car-fase en, zoals al eerder gemeld, het voortijdige einde van de race voor dit team. De Audi was bepaald niet de enige GT3 uit de Pro-klasse die de eindstreep niet haalde: al vroeg in de wedstrijd viel de nummer 911-Walkinshaw-Porsche met Earl Bamber, Kévin Estre en Laurens Vanthoor uit vanwege een defect aan de stuurinrichting. De nummer 23-Nissan met Katsumasu Chiyo, Alex Buncombe en Michael Caruso strandde als gevolg van transmissieproblemen. BMW zag de Team Castrol Vodafone-M6 met DTM-coureur Timo Glock en V8-Supercar-oudgedienden Russell Ingall, Mark Skaife en Tony Longhurst in het zesde uur wegvallen, toen Ingall in de Esses in de muur reed. Eerder al had dit team veel tijd verloren vanwege een losgeraakte motorkap.

170205 Bathurst duel
Het duel tussen de Maranello-Ferrari en de STM-Mercedes bepaalde de slotfase

Vooraan het veld kende de Maranello Motorsports-Ferrari vanaf pole-position een nagenoeg probleemloze wedstrijd, terwijl ook de nummer 22-STM-Mercedes met Maro Engel, Craig Baird en Shane van Gisbergen sterk voor de dag kwam. De Mercedes presteerde in de race duidelijk beter dan velen op grond van de kwalificatieresultaten van gisteren aannamen, want toen stond geen enkele Mercedes-AMG GT3 in de top tien. Shane van Gisbergen, die vorig jaar met de pole-position en een sterk optreden in de race een belangrijke bijdrage leverde aan de overwinning van de Tekno-McLaren, was ook ditmaal een van de smaakmakers in de wedstrijd. Rond het middaguur vocht 'The Giz' in de Mercedes een schitterend duel uit met zijn V8 Supercar-concurrent Jamie Whincup in de Ferrari, dat 'SvG' in zijn voordeel besliste.

Reacties
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet