GT

GT: Notities uit Bathurst

170204 Bathurst notities Webber
Mark Webber is dit weekeinde een speciale gast bij Porsche in Bathurst

- Bij Porsche is dit weekeinde Mark Webber aanwezig als speciale gast. Eind vorig jaar zette de Australiër een punt achter zijn actieve racecarrière, maar hij blijft als ambassadeur verbonden aan Porsche, dat dit weekeinde met een officiële 911 GT3-R in de race in Bathurst vertegenwoordigd is. "Ik ben hier 22 jaar niet geweest, ik was voor het laatst hier toen ik in 1995 Australisch Formule Ford reed, maar er is nauwelijks iets veranderd. Toen ik vanmorgen door de tunnel reed, voelde ik me meteen weer thuis", zegt Webber. Hij geniet van zijn nieuwe rol. "Ik heb op geen enkele manier het gevoel dat ik hier zelf zou moeten racen of zo", zegt hij. "Sinds half december ben ik zeven weken thuis geweest, zeven weken niet in een vliegtuig. Dat was ook voor het eerst sinds 25 jaar of zo. Heerlijk. Nu begint het weer een beetje, Porsche houdt me aardig bezig, en natuurlijk kom ik hier weer terug voor de Grand Prix. Maar nu geniet ik ervan om dit weekeinde de race te volgen."

- Het RJN-Nissan-fabrieksteam heeft er al een flinke operatie opzitten voordat er zelfs maar een meter in de race gereden is. Op vrijdag crashte de Duitser Florian Strauss de Nissan GT-R met het nummer 24, waarna het team tot laat op vrijdagavond bezig was om de auto weer in rijdbare conditie te krijgen. Op zaterdagochtend ging Katsumasa Chiyo in de andere Nissan met het nummer 24 in de Esses het decor in, wat opnieuw tot flinke schade en de nodige reparatiewerkzaamheden leidde.

- Een aantal rijders kwam rechtstreeks vanaf de 'Rolex 24 at Daytona' naar Bathurst voor de race van dit weekeinde. Porsche-fabrieksrijders Kévin Estre, Laurens Vanthoor en Patrick Long, Audi-coureur Chirstopher Mies, Mercedes-rijders Shane van Gisbergen en Maro Engel doen deze week allemaal 'double duty'. Datzelfde geldt voor het trio Pedro Lamy, Mathias Lauda en Paul Dalla Lana, maar die rijders wisselden tussentijds van merk: reden ze in Daytona nog met een Aston Martin, hier in Bathurst staan ze met een Mercedes-AMG GT3 van HTP Motorsport aan de start.

170204 Bathurst notities Ferrari

- Ferrari pakt enorm uit in Bathurst. De twaalf-uursrace is door Ferrari Australië uitgekozen als een van de evenementen waarbij dit jaar het 70-jarig bestaan van het merk gevierd wordt. In 'Harris Park', het terrein aan de buitenkant van het circuit dat grenst aan het rechte stuk van start en finish, is een enorme expositieruimte ingericht waar leden van de Australische Ferrari-club hun auto's kunnen tonen. Daarnaast is de hybride-supercar La Ferrari te bewonderen, alsmede een exemplaar van de legendarische F40.

- Zoals dat vaak gaat met het verkopen van naamgevingsrechten aan sponsors zijn enkele bekende namen van bochten in Bathurst verdwenen. Zo heet de eerste haakse linkerbocht na start-en-finish nu niet meer 'Hell corner', maar 'Virgin Australia Corner', terwijl 'The Dipper' nu officieel 'Sparesbox Dipper' heet. 'Forest Elbow' is voortaan 'Bentley Elbow.

- Sinds vorig jaar is de organisatie van de Australische V8 Supercars ook de promotor van de twaalf-uursrace in Bathurst. De Supercars-organisatie nam de rechten over van de vroegere promotor Yeehah Events van James O'Brien, die sinds vorig jaar tijdens het paasweekeinde een zes-uursrace in Bathurst organiseert. Twee jaar geleden escaleerde het conflict tussen de beide organisaties, toen de V8 Supercars een verplicht testweekeinde voor alle coureurs in Sydney organiseerde, waardoor geen van de V8-helden aan de twaalf-uursrace kon deelnemen. Dat is nu wel anders: met titelverdediger Shane van Gisbergen, Craig Lowndes, Jamie Whincup, Mark Winterbottom, Michael Caruso, Will Davison, Warren Luff, Chaz Mostert, Todd Kelly, Garth Tander, Lee Holdsworth en Craig Baird vonden we niet minder dan twaalf rijders die vorig jaar ook bij de Supercars in actie kwamen.

170204 Bathurst notities BMW

- Oud-Supercar-rijders zijn er natuurlijk ook genoeg, niet in de laatste plaats in de nummer 7-Castrol-BMW, die Timo Glock deelt met Mark Skaife, Russell Ingall en Tony Longhurst. Bij elkaar zijn die drie goed voor 994 Supercar-races, 122 racezeges en zes kampioenstitels.

Tekst: René de Boer (vanuit Bathurst, Twitter: @renedeboer)
Foto's: Porsche/Oliver Hilger, Rebocar Automotive Productions

Reacties

Reageer anoniem op dit bericht

Je reageert anoniem op dit bericht. Onderaan deze pagina kun je inloggen op Autosport.nl (of een account aanmaken) zodat je onder je eigen naam kunt reageren. Je kunt dan ook een eigen avatar gebruiken en je hebt direct toegang tot het Autosport.nl-forum.

Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.

Login om onder jouw naam te reageren

Registreren
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet